UPLAKANA MANEKENKA

Bila je najpoželjniji model 80-ih i 90-ih, a sad se ne zna nositi s godinama: ‘Imam živčani slom‘

‘Kad sam imala 20 i 30 godina, što sam manje nosila - bila sam popularnija, sada me zbog godina vrijeđaju‘, poručuje bivši supermodel
Paulina Porizkova
 Profimedia; Instagram (kolaž)

"Toliko jako pokušavam biti zahvalna i pozitivna i gledati ispred sebe, ali neki dan su jednostavno takvi da bole", napisala je na Instagramu uz svoju fotografiju u suzama Paulina Porizkova (55), bivši supermodel i jedna od najpoželjnijih žena svijeta 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća.

Priznala je nedavno da je depresivna i da bi trebala uzimati lijekove, ali se ne usudi zbog svoje prijašnje ovisnosti o njima. Rekla je da je tad bila bez libida, debljala se i jedva se skinula s njih. Paulina otvoreno govori i o tome koliko joj starenje teško pada.

image
Paulina Porizkova u 55. godini
Instagram

"Često pomislim kako je prokleto teško biti žena. Teško je biti žena iznad 50 godina jer doista te izbace iz svih kombinacija. Postoji taj neki čudan period između ‘izgledaš sjajno poput J-Lo’ i ‘izgledaš kao Betty White’. Kao da između toga dvoje postoji neka mrtva zona, pa ja onda pokušavam popuniti baš taj prostor... Jučer sam imala mali živčani slom, no već danas sam puno bolje. Na neki način, to me oslobađa. Ujedno, to me i plaši jer to nisam željela. No to je ono što sam dobila pa sada moram naučiti letjeti koristeći vlastita krila."

image
Paulina Porizkova 2012.
Michael Loccisano/Getty Images/Profimedia

Nedavno je na svom Instagram profilu objavila i fotografiju na kojoj pozira potpuno gola u znak podrške kolegici Elizabeth Hurley.

"Kad sam imala dvadeset i trideset godina, što sam manje nosila - bila sam popularnija. U četrdesetima sam mogla hodati praktički gola i zaraditi ništa više od ulaznice za remećenje javnog reda i mira. S pedeset me pak vrijeđaju zbog toga. 'Obuci se, bako. Gladni ste pažnje? Ovdje je malo očajno? Patetična si.' Zašto se seksualnosti i golotinji plješće u ženskoj mladosti i vrijeđa u njezinoj zrelosti? Zbog muškaraca.", napisala je Paulina.

Ženi koja je u svojim dvadesetima dobila ugovor za poznatu kozmetičku kuću Estée Lauder vrijedan čak šest milijuna dolara, što je u to vrijeme bio rekord, posljednjih godina život nije mazio.

image
Estee Lauder i model Paulina Porizkova 1989. godine
-/Everett/Profimedia

Zatražila je razvod od supruga Rica Ocaseka 2017. godine jer se 'umorila od te ljubavi', ali su nastavili zajedno živjeti. "On je i dalje bio muškarac kojeg sam voljela i uz kojeg sam odrasla. Nisam mogla zamisliti život bez njega", rekla je.

Upoznali su se 1984. kad je na audiciji dobila ulogu u glazbenom spotu benda The Cars koji je bio jako popularan. Riječ je o planetarnom hitu "Drive".

image
Paulina Porizkova fotografirana 1990.
Gp/mpi/Capital Pictures/Profimedia

Pjevač grupe The Cars, Ocasek, također je bio češkog porijekla. Njemu je bilo 40, a njoj tek 19 godina. "Zaljubila sam se na prvi pogled. Voljela sam taj osjećaj sigurnosti koji sam imala uz starijeg i mudrijeg partnera. Napuštanje i usamljenost u djetinjstvu na mene su imali traumatičan učinak, pa je prisustvo muškarca koji me posve posjedovao za mene bilo utješno", rekla je.

image
Paulina Porizkova i Ric Ocasek, 2008. u New Yorku
Adam Scull/Newscom/Profimedia

Njihov je razvod bio u tijeku kad je Ocasek iznenada umro 2019. godine. Ona je pronašla njegovo beživotno tijelo. No pravi šok je uslijedio kada je Paulina, koja je svu svoju manekensku zaradu uložila u obitelj i brak, doznala da je zajedno s djecom posve izostavljena iz Ocasekove oporuke.

"To je proces žalovanja učinio dosta nezgodnim. Voljela bih kad bih jednostavno mogla reći da mi nedostaje, no sad se istovremeno osjećam i tužno i nevjerojatno izdano. Nikad neću doznati zašto je do toga došlo i to je zaista grozan osjećaj", iskrena je.

Već sa 17 godina bila na naslovnici magazina Sports Illustrated 1983. godine. To je bio najveći mogući angažman koji je tada mogla dobiti.

image
Sve naslovnice Pauline Porizkove
Instagram

"Ja zapravo uopće ne volim manekenstvo. Ali taj mi je posao omogućio čitav svijet", rekla je Paulina Porizkova, koja je s 15 godina započela manekensku karijeru u Parizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 17:05