SVE PRIZNALI

BBC će bivšoj dadilji Williama i Harryja platiti golemu odštetu zbog intervjua s Dianom: ‘Ispričavamo se‘

Novinar Martin Bashir je Dianinom bratu podastro lažne bankovne izvode koji ukazuju na to da Dianu prisluškuju sigurnosne službe

Intervju princeze Diane s Martinom Bashirom

 Capital Pictures/Capital Pictures/Profimedia/Capital Pictures/Capital Pictures/Profimedia

BBC je u četvrtak objavio da je ta radiodifuzna korporacija pristala platiti "znatnu odštetu" bivšoj dadilji britanskih prinčeva Williama i Harryja zbog danas vrlo kritiziranog intervjua ove tv kuće s njihovom majkom, pokojnom princezom Dianom, snimljenog 1995.

Odluka o odšteti Tiggy Legge-Bourke, danas Alexandri Pettifer, donesena je zbog lažnih tvrdnja koje je o njoj iznio novinar BBC-ja Martin Bashir da bi dobio intervju. U njemu je Diana priznala ljubavnu aferu te je otkrila intimne detalje svoga propalog braka s britanskim prijestolonasljednikom, princom Charlesom.

Prošle je godine u izvješću zaključeno da je Bashir prevario Dianina brata kako bi dogovorio sastanak s princezom tako što mu je podastro lažne bankovne izvode koji ukazuju na to da Dianu prisluškuju sigurnosne službe i da su dvojica asistenata bila plaćena da odaju informacije o njoj. U izvješću je utvrđeno da je emiter prikrio obmanu.

"BBC je pristao isplatiti znatnu odštetu gospođi Pettifer", rekao je glavni direktor BBC-ja Tim Davie.

"Želio bih iskoristiti priliku da joj se javno ispričam te da se istodobno ispričam princu od Walesa i vojvodama od Cambridgea i Sussexa zbog načina na koji je princeza Diana prevarena."

image

Intervju princeze Diane s Martinom Bashirom

Capital Pictures/Capital Pictures/Profimedia/Capital Pictures/Capital Pictures/Profimedia

Lokalni mediji su izvijestili da je BBC-jev odvjetnik pred londonskim sudom kazao da je TV kuća prihvatila činjenicu po kojoj su optužbe protiv dadilje "posve neutemeljene".

Davie je rekao i kako BBC žali što nije uspio ustanoviti činjenice neposredno nakon emitiranja intervjua, odnosno u trenutku kada su "postojali određeni znaci koji su ukazivali na to da je intervju možda nepropisno dobiven".

Dodao je i da je BBC odlučio da više nikada neće prikazati intervju niti će ga licencno ponuditi ostalim emiterima.

Ranije ove godine BBC je pristao platiti i znatna sredstva Dianinu bivšem privatnom tajniku Patricku Jephsonu zbog spornog intervjua.

Bashir se ispričao zbog lažnih izjava, no kazao je da stoji iza informacija kojima je raspolagao prije četvrt stoljeća te da ne vjeruje da su one potaknule Dianu da mu omogući intervju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. studeni 2022 08:12