KREĆE REALITY

TRENER EDIN IZ ŽIVOTA NA VAGI 'Trenirao sam i Severinu, ona je nevjerojatna' RECEPT ZA MRŠAVLJENJE? 'Samo jedna stvar... I to svaki dan!'

 
Edin Mehmedovic
 Darko Tomas / CROPIX

Edin Mehmedović i Maja Ćustić treneri su u četvrtoj sezoni RTL-ova showa 'Život na vagi'. Od 19. listopada u 20 sati u programu RTL-a gledatelji će upoznati 16 kandidata koji su odlučili reći 'NE' nezdravom stilu življenja, a njih će kroz transformaciju voditi upravo Maja i Edin.

Oboje su magistri kineziologije, a mi smo razgovarali s Edinom, iskusnim osobnim trenerom, koji taj posao strastveno obavlja već 15-tak godina.

Kaže da je ponekad zahtjevno pomiriti klijentove želje sa stvarnim potrebama.

"Povjeriti nekome svoje zdravlje nema cijenu, a iznevjeriti to povjerenje je nedopustiva pogreška. A izazova ima koliko ti srce želi. Svi žele lijepo tijelo, a ja želim da im ono dugo traje", iskren je Edin, koji je s nekim klijentima ostao dobar i dugo nakon što je radio s njima.

"Neki su se sa mnom zadržali i do danas, pa sam zajedno sa njima gledao kako im djeca rastu, kako mijenjaju svoje živote, neki su ispunili svoje snove, a neki danas žive u velikim gradovima u svijetu i zovu me da dođem tamo raditi. I to je najljepši dio mog posla, odnos pun povjerenja i uzajamnog poštovanja", kaže nam.

Promo
Edin Mehmedovic i Maja Ćustić

Bio je osobni trener i Severini, koju jako hvali.

"Seve je nevjerojatni radnik. Energiju koju ona ulaže u sve što radi je zbilja nevjerojatna i inspirativna. Po ničemu, ali apsolutno ničemu se ne bi reklo da je najveća zvijezda na našim prostorima. Vrlo je jednostavna za suradnju i jako fokusirana. Bilo mi je izuzetno zadovoljstvo s njom surađivati", kaže nam.

Njemu, kaže, teretana u mladosti nije 'sjela'. Od 4. razreda osnovne škole bavio se rukometom i u sklopu priprema je morao u teretanu, ali nije to baš volio.

"Na fakultetu sam u sklopu redovne nastave 'morao' trenirati u teretani, pa sam eto silom prilika s jednim kolegom i dobrim prijateljem često odlazio u našu teretanu na fakultetu i tako je zapravo započela naša 'ozbiljnija' veza. Iskreno, nikad nisam mislio da ću jednog dana živjeti od tog zanata", kaže nam i potvrđuje da je život pun iznenađenja.

Na pitanje 'varaju' li ga ponekad klijenti, kaže nam da se njihov odnos zasniva na povjerenju. "Apsolutno sam siguran da su 'moji ljudi' uvijek iskreni prema meni, a u konačnici ako varaju - varaju sebe".

Tako se nada da će i kandidati 'Života na vagi' biti fer. Jako se veseli novom izazovu.

Život na vagi, 4. sezona
RTL
Treneri Maja i Edin

"Kako se bliži taj dan kad će javnost vidjeti naših ruku i nogu djelo, hvata me sve veća trema. S početka sam bio totalno opušten, ali osjetim laganu nervozu što se više približava subota. Potpuno mi je jasno kako dolazimo pod povećalo javnosti, pa i struke, što nije mala stvar. Velika je to odgovornost uzeti 16 ljudi u svoje ruke i pomoći im da stanu na noge i vrate svoj život u kontrolu", govori Edin.

Najvažniji savjet za sudionike showa bit će mu da vjeruju u sebe.

"Crne misli, negativna energija i pretjerani strah nemaju mjesta u promjenama. Samo gledati naprijed ka svom cilju, usredotočiti se na sebe i ne odustajati. To je recept koji garantira uspjeh. Živjeti s prekomjernom tjelesnom težinom je teško. Skinuti sav taj teret sa sebe je isto teško. Oni moraju odabrati put kojim žele ići", smatra.

Ima i recept za skidanje viška kilograma.

"Prije svega to je redovito kretanje. Svaki dan. A onda pravilno programirati treninge i prehranu. Kada mi dođe osoba s prekomjernom tjelesnom težinom moje prvo pitanje je koliko jako želiš promijeniti svoj život i životne navike? Ako im je to na prvom mjestu onda nema straha. Jednostavno nema druge. Sve podrediti tom cilju. I može se, garantiram vam".

Kaže da je sa manje od tri treninga tjedno teško pričati o ozbiljnim rezultatima. No, veliku važnost daje kretanju.

"Treba ostaviti vremena svaki dan za kretanje. Bar pola sata šetnje ima višestruke koristi za naše zdravlje. Naše tijelo je dizajnirano za kretanje, pa čak bih rekao kako nam je to jedna od osnovnih ljudskih potreba. A današnji način života nažalost nam to onemogućava. Zarobljeni smo u uredima po cijele dane, neki ne vide ni sunca ni mjeseca. Dolaze na posao po mraku i odlaze kući po mraku. To je strašno", objašnjava.

Izričito naglašava da je dijeta bez vježbe opasna.

"Tad se događa poremećaj metabolizma i bioritma, a to dugoročno može imati katastrofalne posljedice za zdravlje. Dakle, strogo bih zabranio bilo kakav termin dijete u bilo kakvom obliku. Prilagođena prehrana da, ovisno o potrebama i stanjima osobe, ali ne izgladnjivanje. Psihički i fizički dovodimo sebe u opasnost."

Kad jednom postignemo željeno - kako zadržati postojeće stanje, pitamo Edina.

"Rutinom. Nema ništa dok nam svakodnevna aktivnost ne postane rutina. Nikad nije kasno, samo treba skupiti snage i hrabrosti. Kažu da je prvi djetetov korak najteži. Vrijedi i za nas odrasle. Putovanje započinje prvim korakom, a dok dišemo i dok nam srce kuca idealan je trenutak za krenuti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:22