VRAĆA SE GASTRO SHOW

Otkrivamo sve pojedinosti nove sezone popularnog Masterchefa, ovo su novi članovi žirija

Nova TV odlučila se za majstore kuhinje vrlo različitih karaktera i biografija. Jedan je prošao čak 96 kuhinja u Hrvatskoj i inozemstvu
Stjepan Vukadin, Melkior Bašić, Damir Tomljanović imaju zanimljivo profesionalno iskustvo iza sebe
 Nova TV

Nakon pet godina pauze, na program Nove TV ove jeseni vraća se hvaljeni gastro show MasterChef. Bit će to šesta sezona tog kulinarskog spektakla po redu, serijala koji je profilirao hrvatske chefove u zvijezde i silno popularizirao kuhanje i kulinarske showove. Tomislav Gretić, Mate Janković, Dino Galvagno, pokojni Andrej Barbieri i Ana Grgić bili su, naravno, uglavnom već dobro poznata imena na domaćoj gastro sceni, no zahvaljujući MasterChefu, postali su znani svima, široj javnosti, koja nije imala prilike posjećivati skupe restorane ili ih dotad gastronomija na višoj razini uopće nije ni zanimala.

Nova TV nakon mnogobrojnih upita odlučila se za povratak te emisije, pa je produkcija u lipnju započela s audicijama, što znači da su ljeto, manje-više, proveli u Jadran filmu snimajući šestu sezonu showa. Naravno, prije toga trebalo je učiniti dvije stvari. Prvo - odabrati od 2000 prijava, jer ih je Novoj TV čak toliko pristiglo nakon što su objavili poziv za emisiju, odabrati onih 100-tinjak najboljih. Drugo - angažirati stručni žiri, koji će od audicijskih emisija pa nadalje, sve do finala podučavati, pratiti i, naravno, ocjenjivati talent prijavljenih natjecatelja.

Za šestu sezonu produkcija Nove TV odlučila se za u tom showu potpuno nova imena - chefove Melkiora Bašića, Damira Tomljanovića i Stjepana Vukadina. Kako nam kažu u produkciji, svi su međusobno prilično karakterno različiti, no kako doznajemo, sva trojica odlično su se na snimanju nadopunjavali. Također, sva trojica imaju i prilično zanimljive životopise.

Staž u Michelinu

Zagrepčanin Melkior Bašić tako je 2016. stažirao u Michelin restoranima u Bordeauxu u Francuskoj (Restaurant le Prince Noir, Lormont, Restaurant La Cape, Cenon, Restaurant L’Oiseau Bleu). Bio je i jedini predstavnik Hrvatske na Chefs World Summitu 2017., gdje je na panelu pod nazivom “Divlja berba u okolnom području”, najboljim chefovima iz cijeloga svijeta govorio o autohtonom bilju i lokalnim namirnicama u kuhinji, s obzirom na specifičan stil kuhanja koji njeguje.

Dvije godine je, od 2017. do 2019., bio executive chef Boutique Hotel Alhambra & Villa Augusta u restoranu Alfred Keller na otoku Lošinju. Inače dolazi iz obitelji s kulinarskom tradicijom. Otac mu je chef Silvio Belužić, pa je tako odrastao uz kuhanje. U konzultantskoj tvrtki Kreativna kuhinja tijekom 12 godina rada usvajao je tajne kulinarskih vještina, i ono što gotovo nevjerojatno zvuči, prošao kroz čak 96 kuhinja u Hrvatskoj i inozemstvu kao food consultant i instruktor za brojne klijente, vrhunske hotele i restorane.

Stjepana Vukadina u produkciji Nove TV nazivaju jednim od najboljih mladih chefova hrvatske gastro scene. Vukadin je inače umalo umjesto kuharom, postao - svećenik. Djetinjstvo je proveo u Rogoznici u velikoj obitelji sa šestero braće i sestara. Odmalena se zaljubio u kuhinju, no s 14 godina ulazi u Sjemenište. Ipak prevagnula je strast prema hrani, pa upisuje srednju kuharsku školu u Šibeniku. Karijeru započinje u Marini Frapa Resortu, potom i izvan granica Hrvatske, a u 23. godini postaje chef kuhinje u restoranu Yachtclub Marine Baotić u Segetu. Od 2017. chef je kuhinje restorana Zrno Soli u Splitu, gdje mu je nakon jednogodišnjeg rada pristigla i prva Michelin preporuka.

Restoran Kukuriku

Iza Damira Tomljanovića 30-ak je godina iskustva. Vrlo rano prelazi u a la carte restorane u sklopu hotela, a 1997. otisnuo se u Berlin. Nakon profiliranja u tom vidu poslovanja, 2003. postaje dio tima u restoranu Kukuriku na Fortice u Kastvu pod mentorstvom chefa Zdravka Tomšića.

Četiri godine poslije preuzima vlastiti projekt u Zadru, u vidu vođenja restorana Foša kao chef i manager restorana. S Fošom postaje i dio JRE obitelji restorana, te potpredsjednik te udruge s kojom kroz naredne godine djeluje u još dva restorana - 2017. kao chef kuhinje u restoranu Bevanda u Opatiji, te 2020. u Vili Ariston.

Pokrenuo je i vlastitu tvrtku za konzalting i rad u ugostiteljstvu, pa tako radi i kao chef konzultant, ali se usmjerava i na projektiranje profesionalnih kuhinja, a pored toga radi i kao profesor gastronomije u ugostiteljskim školama i na veleučilištima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:18