DODJELA NAGRADA

Zlatni Studio od A do Ž: Tko je imao najkraći govor, a tko najviše nominacija i kipića?

Dok čitatelji biraju finaliste, složili smo malu abecedu kako bismo se prisjetili najzanimljivih trenutaka i rekorda dosad

Zlatni studio

 Marko Todorov/Cropix

Za manje od mjesec dana dogodit će se peta dodjela najveće medijske nagrade Zlatni Studio. I dok čitatelji biraju svoje finaliste u 19 kategorija, dajući svoje glasove na kuponima iz Studija te na jutarnji.hr, odlučili smo složiti malu abecedu Zlatnog Studija, prisjetiti se zanimljivih trenutaka, podataka i rekorda.

Glasajte za pobjednika u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

A

Anton Marti,

ime slavnog redatelja nosi najveći studio Hrvatske radio-televizije iz kojeg se svake godine uživo prenosi spektakularna dodjela najveće medijske nagrade u zemlji, Zlatni Studio. Pripreme za tu gala večer traju tri mjeseca. Najuglednija imena iz svijeta kazališta, filma, televizije i najpopularniji glazbenici sudjeluju ovoj večeri, kao laureati, izvođači, voditelji, prezenteri...

B

Broz, Dragutin

Poznati, nagrađivani scenograf koji od prvoga dana radi cjelokupnu scenografiju za dodjelu nagrada Zlatni Studio.

C

Crno-bijeli svijet

Najbolja televizijska serija 2018. godine. U posljednjoj epizodi te serije koja se bavila životom u bivšoj državi 80-im godinama, u zadnjim scenama, može se vidjeti i svojevrsni hommage Studiju. S junacima serije u zadnjim kadrovima publika se prvo oprašta koncem 1986. godine, kada Una (Kaja Šišmanović), Žile (Slaven Došlo) i Jagoda (Anica Dobra) gledaju novi broj Studija na čijoj je naslovnici fotografija Une na Opatovini ispred kule u kostimu Histrionske predstave "Zalamejski sudac".

Č

Čitatelji biraju

U kontekstu suvremenog trenutka u industrijama izdavaštva, medija, zabave i umjetnosti, 2017. godine pokrenuta nagrada Zlatni Studio bila je velika novost u svojoj sveobuhvatnosti te u razrađenosti obuhvaćenih kategorija i nominacija za koje su čitatelji mogli glasati. Nagrada Zlatni Studio je protagoniste spomenutih područja uvela u prostor konačne valorizacije njihove najvjernije publike načinom glasanja u kojem, nakon pet nominacija žirija, isključivo čitatelji i publika u dva kruga glasanjem jutarnji.hr i kupona u Studiju biraju pobjednika. Više od dva milijuna njih tijekom godina dalo je svoj glas svojim favoritima.

Ć

Ćurlić, Duško

Popularni voditelj koji s kolegom Ivanom Vukušićem vodi emisiju "A strana", koja je ponijela titulu najbolje TV zabave 2018. godine.

image

Duško Ćurlić

Ante Cizmic/Cropix

D

Danka Derifaj

RTL-ova novinarka dobila je 2020. godine nagradu za TV novinarku godine, a u finale je za istu nagradu ušla i ove. Preuzimajući nagradu Danka je nosila majicu koja je izazvala veliku pozornost, s natpisom "Samo odgovorite na pitanje".

- Ovo mi je potvrda do dobro radim - rekla je i naglasila da ona nije ni najbolja ni jedina novinarka u Hrvatskoj, jer postoji puno kolegica i kolega koje usprkos neprijateljskom okruženju rade odličan posao.

E

Elegović, Mila

Nagrađena je 2020. je kao najbolja kazališna glumica. Svoju nominaciju za nagradu Zlatni studio zaslužila je ulogom gradonačelnice u Cabaretu 'Preko veze', kazališta Kerempuh i Moruzgva.

F

Ferlin, Robert

Četiri puta zaredom bio nominiran za radijski glas godine i dva puta je uzeo Zlatni Studio. Riječanin je i ove godine ušao u finale.

image

Robert Ferlin

Matija Djanjesic/Cropix

G

Gelo, Ante

Glazbenik, skladatelj, producent i aranžer Zlatnog studija od prve godine postojanja ove nagrade.

H

Hrabri ljudi

Nova obrada čuvene pjesme "Hrabri ljudi", Đorđa Novkovića i Arsena Dedića, izvedena na samom završetku svečane dodjele Zlatnog Studija 2021. godine. Snimljen je i spot u kojemu uz Gabi Novak, sudjeluju Tereza Kesovija, Doris Dragović, Zorica Kondža, Josipa Lisac, Jasna Zlokić, Gibonni, Tomislav Mužek, Tedi Spalato, Petar Grašo i Marko Tolja. Iza svojevrsnog reizdanja pjesme stoji Ante Gelo. Ovim spotom željelo se posebno zahvaliti svima onima koji su u vrijeme krize uzrokovane pandemijom koronavirusa bili na prvoj liniji obrane i podnijeli najveći teret. To su medicinske sestre, doktori, zdravstveno osoblje, vozači hitne službe...Jedinstvena izvedba pjesme, čiji su autori, s najboljim i prepoznatljivim vokalima kojom se diči domaća glazbena scena nikoga ne bi trebala ostaviti ravnodušnim.

I

Igraj moja Hrvatska

Na dodjeli Zlatnih studija 2019. sa Zaprešić Boysima ovaj navijački hit izvele su hrvatske sportske legende. "Band Vatreni Studio", činila su najveća hrvatska sportska imena, čiju su karijeru obilježile olimpijske medalje, kao i one na svjetskim i europskim prvenstvima. Poznati moto Zlatnog Studija je da "najbolji biraju najbolje" pa su tako i najbolji zdušno pjevali svima omiljene stihove. Uz Ćiru Blaževića i Zlatka Dalića, mikrofona su se prihvatili i Dubravko Šimenc, Perica Bukić, Joško Jeličić, Sandra Paović, Lucija i Ana Zaninović, braća Sinković... Taj video-spot oborio je rekorde gledanosti, a dokaz tome je više od milijun pregleda na YouTubeu. Spot je i danas jednako popularan.

image

Zaprešić Boys i gosti

Ronald Gorsic/Cropix

J

Jarak, Andrija

Tri puta je proglašen najboljim TV novinarom, a u finalu je i ove godine. Iznimno dirljivo bile je prvo njegovo preuzimanje nagrade, 2018. godine, kada je Jarak posebnu zahvalu uputio Oliveru Dragojeviću koji se u to vrijeme borio s teškom bolešću i iz svojeg doma u Splitu zahvalio na Zlatnom Studiju za pjesmu godine. Jarkove riječi mnogima su natjerale suze na oči. "Emotivno sam vezan za njega. Nije prilika ni mjesto da objašnjavam, radi se o Dubrovniku '91 godine. Dragi Olivere, želim ti sve najbolje, takvi ljudi trebaju Hrvatskoj, ti si ponos Hrvatske i dokaz da nitko nema srce poput Hrvatske", rekao je Jarak.

image

Andrija Jarak

Marko Todorov/Cropix

K

Krešimir Mikić

Dobitnik nagrade za najboljeg glumca u filmu, za glavnu ulogu u "Posljednjem Srbinu u Hrvatskoj" pamti se zbog najkraćeg govora u povijesti nagrade. Mikić je preuzevši svoj "Zlatni Studio", rekao samo - Hvala. Kasnije je otkrio da je ova dodjela nagrada prva na koju je ikad došao.

L

Lakestock - Za ljubav Treba imat dušu

Produkcijski tim Zlatnog Studija i Ante Gelo okupili su 2020. godine na zagrebačkom jezeru Bundek 50 najboljih gitarista, basista, bubnjara, vokala iz cijele Hrvatske. Pod imenom Lakestock 250 glazbenika poslali su poruku zajedništva i solidarnosti, izvedbom kultne pjesme Atomskog skloništa, (Za ljubav) "Treba imat dušu". Spot je premijerno prikazan u sklopu dodjele nagrada Zlatni Studio, 20. veljače - i u rekordnom roku na YouTubeu prikupio gotovo 300.000 pregleda.

LJ

Ljubav,

najčešća riječ u naslovima pjesama koje su dobile nagradu Zlatni Studio za najbolju pjesmu.

M

Moja domovina 2020.

Kultnu pjesmu koju je napisao Zrinko Tutić, 29 godina nakon njezine premijere izveo je novi band aid od 58 glazbenika, oformljen posebno za ovu priliku. Izvedbi su se, uz glazbenike, preko videozida iz raznih dijelova svijeta pridružili i nogometni trener Zlatko Dalić, proslavljena glumica Zrinka Cvitešić te maestro Ivan Repušić. Pjesmu je počeo Massimo, koji je na svojem Instagramu napisao da mu je bila velika čast što je upravo on imao priliku otvoriti prvim stihom. Bili su tu među ostalima i Damir Kedžo, zatim Mia Dimšić, Marko Tolja, finalisti The Voicea, Marko Kutlić, Jasna Zlokić, Goran Karan, Ibrica Jusić, Bruna Oberan, Zdenka Kovačiček, Jelena Rozga, Zorica Kondža...

N

Navojec, Bojan i Goran

Oba brata Navojec dobitnici su nagrada Zlatni Studio. Bojan je nagrađen 2018. godine za ulogu Ivanova u istoimenom dramskom klasiku Antuna Pavloviča Čehova izvedenu u HNK Zagreb i posvetio je djeci koja se bore s disleksijom, problemom koji je i sam imao. Goran Navojec, pak, osvojio je Zlatni Studio za najboljeg filmskog glumca u filmu Mare, prošle godine.

O

Odjeća

Dodjela nagrada Zlatni Studio od početka je večer glamura i savršenih outfita. Zvijezde odijevaju najpoznatiji hrvatski modni kreatori, a prava kombinacija priprema se mjesecima unaprijed.

image

Zlatni studio i moda

Cropix

P

Prica, Alma

Nacionalna prvakinja drame HNK imala je do sada dvije kazališne i jednu filmsku nominaciju, a postala je dobitnica Zlatnog Studija 2020. godine, zahvaljujući filmu "Dnevnik Diane Budisavljević". Taj film redateljice Dane Budisavljević dobio je i Zlatni Studio za najbolji film.

R

Redatelj Ivan Miladinov

Režirao je sve dosadašnje dodjele Zlatnog Studija. U projekt je ušao s tri desetljeća prethodnog iskustva najznačajnijih hrvatskih zabavnih emisija i dodjela umjetničkih nagrada te najvećih političkih događaja, poput primanja Hrvatske u EU ili otvorenja najvećih zabavnih festivala, te istaknuo da mu je teško navesti sve razloge zbog kojih mu je projekt Zlatni Studio jedan od najvažnijih.

S

Sunčana strana Prisavlja

Prošle godine posebni Zlatni Studio dodijeljen je Hrvatskoj radioteleviziji i uredništvu Kulture HRT-a za organizaciju serija ljetnih koncerata i kulturnih programa u emisiji Sunčana strana Prisavlja. Brojnim koncertima na otvorenom, na velikoj open-air pozornici ispred zgrade HRT-a, te programom Sunčana strana Prisavlja, koji je omogućio nastupe brojnim umjetnicima, a kojima zbog epidemiološke situacije nije bilo moguće javno nastupati, HRT je u pravom smislu ispunio ulogu javnog servisa.

Š

Šprajc, Zoran

Voditelj i "RTL Direkt"imaju tri nagrade pri čemu je Šprajc uzeo dva Zlatna Studija za voditelja godine, a sama emisija jedan. I ove godine u finalu su i Šprajc i "RTL Direkt".

image

Zoran Šprajc

Rtl

T

Tereza Kesovija

Naša glazbena diva svake godine uveliča večer dodjele Zlatnog studija. A 2020. godine preuzela je i novu ulogu - s Damirom Kedžom vodila je dodjelu nagrada u glazbenim kategorijama - te oduševila publiku u studiju i pred malim ekranima svojom spontanošću i humorom.

U

Uzbuna na zelenom vrhu

Prva statua "Zlatni studio" ikad dodijeljena otišla je u ruke Čejen Černić, redateljice dječjeg filma "Uzbuna na zelenom vrhu" koji je proglašen najboljim igranim filmom 2018. godine.

V

Voli me

Pjesma Petra Graše, pjesma godine 2020. Petar Grašo je sedam puta bio nominiran u različitim glazbenim kategorijama, a pet puta dobio je Zlatni Studio.

Z

Zsa Zsa

Mlada pjevačica prošle je godine bila nominirana u kategoriji najbolje pjevačice, a u finale za istu nagradu ušla je i ove godine u konkurenciji s Ninom Badrić i Albinom.

image

Zsa Zsa

Damir Krajac/cropix

Ž

Život na vagi

Reality koji je do sada osvojio dvije nagrade u kategoriji najboljeg realityja, a ove godine ponovno je u finalu.

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:24