NAPOKON KOD KUĆE

Željko Krušlin Kruška: Nisam ni znao da imam dijabetes dok nisam dobio koronu... Smršavio sam 15 kg

Tijekom liječenja korone glazbenik je jeo mnogo voća, misleći da u sebe unosi prijekopotrebne vitamine, a zapravo si je nanio štetu
Pjevač željko Krušlin Kruška
 Davor Pongracic/CROPIX

Željko Krušlin Kruška (64) nakon deset dana provedenih u bolnici Vuk Vrhovec zbog komplikacija koje mu je izazvao koronavirus, stigao je kući. Optimizam ga nije napustio, prebrodio je sve nedaće, no zbog dijagnosticiranog dijabetesa, poznati će glazbenik morati naučiti se na drugačiji režim prehrane. Da se nisu desile komplikacije sa disanjem, reći će, možda ne bi na vrijeme saznao da ima dijabetes.

Naime, kako je prije nekog vremena kazao za Jutarnji list, tijekom korone dok se liječio kod kuće, jeo je mnogo voća, misleći da u sebe unosi prijekopotrebne vitamine. No, ispostavilo se da je time nanio veliku štetu jer mu se na taj način digao šećer na opasne visine. Ali, čovjek uči dok je živ, kazao je.

Vijest da ste završili u bolnici zabrinula je javnost. Srećom, sve je prošlo u redu. Kako se nakon svega osjećate?

- Sada kad je, nadam se, najgore iza mene, osjećaj je divan. Čovjek zaista dok ne upozna lošiju stranu života ne može u punoj mjeri cijeniti ono kada stvari manje-više teku glatko. S velikim veseljem sam dočekao povratak kući i u svoje obiteljsko okruženje.

Bolnički dani nisu baš ugodni. Što su vam rekli, kako je virus utjecao na vaš organizam?

- Zasad niti oni ne znaju do koje mjere mi je virus naštetio. Većina pretraga me tek očekuje, kada tijelo dovoljno ojača. Virus je sigurno aktivirao moj dijabetes, za koji prethodno nisam znao da ga imam, tako da na neki čudan način moram covidu ipak biti zahvalan, jer tko zna koje bi mi probleme taj neotkriveni dijabetes prouzročio. Jako sam zadovoljan profesionalnošću i ljudskošću osoblja bolnice 'Vuk Vrhovac', na čelu s profesorom Dariom Rahelićem.

Kako ste provodili vrijeme?

- Boravak u bolnici ima svoj ritam, svako toliko sam bio u procesu od pretrage do pretrage. To su danonoćne aktivnosti, a između toga sam puno čitao, slušao online koncerte i rješavao sudoku i križaljke. Osim toga, često sam preko videopoziva komunicirao s obitelji - tako da zapravo nisam nikada bio sam.

Jeste li se zabrinuli ili vjerovali da će sve proći u redu?

- Samo se budala ne bi zabrinula, ali ni jednog trenutka nisam paničario. Kao i mnogo puta do sada u životu, pozitivno sam razmišljao s velikim pouzdanjem u vlastite resurse i liječničku skrb.

Otpusno pismo je stiglo. Što ste prvo učinili nakon izlaska iz bolnice?

- Supruga i kći su došle po mene u bolnicu i na putu kući prvo smo svratili u ljekarnu po ostatak kućne terapije. Onda sam prvo prigrlio kupaonicu da sperem sa sebe bolničku patinu.

Da se malo našalimo nakon svega. Izgubili ste deset kilograma, što nije nikada loše za liniju?

- To nije točno, izgubio sam 15 kilograma, što moram priznati da mi nije teško palo. S veseljem očekujem daljnje kaliranje. I kilaža se istopila prije nego što sam završio u bolnici.

Jeste li se zaželjeli domaćih proizvoda? Luka, špeka za jačanje imuniteta.

- Još su prisutne posljedice bolesti, tako da nemam prevelikog apetita. Budući da mi je dijagnosticiran dijabetes, s navedenim proizvodima ću se morati vrlo dozirano družiti. Prehrana mi i dalje ostaje normalna, samo količinu moram smanjiti. Najbitnije jest da se ne miješaju ugljikohidrati. Izgladnjivanja nema. Naravno da kada odem nekamo u goste da ću moći pojesti kolač ili nešto slatko.

image
Željko Krušlin sa suprugom
Marko Miščević/CROPIX

Imate prekrasnu vikendicu izvan Zagreba. Namjeravate li proljeće provesti u prirodi?

- Apsolutno da, svi ukućani se tome vesele, a moja Edita je zapravo glavni inicijator te ideje. Provođenje vremena u prirodi svima će nam dobro doći.

Koji su planovi za dalje. Vjerujete li da će se postupno vratiti i nastupi?

- Ova epidemiološka situacija me naučila da ne planiram ništa. Moji planovi će biti uvjetovani razvojem situacije u kojoj se sada nalazimo, ali nekako potajno vjerujem da neće proći puno vremena da ponovno održavamo koncerte.

Koje su želje za dalje osim, naravno, dobrog zdravlja?

- Mislim da u ovom trenutno nema veće želje osim da pandemija završi, jer nas je to zaista društveno osakatilo. Ljudi su društvena bića i izravni kontakt ne mogu zamijeniti nikakve online ekshibicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 03:06