VLADALI SU ESTRADOM

Zbog Kasandre svi opet pričaju o dance hitovima devedesetih. Ovdje ih možete pogledati baš sve!

Kasandra je preminula početkom mjeseca, a iza nje su ostala tri hita koji se i danas puštaju na tulumima. Evo i drugih takvih pjesama
 Livio Andrijic/Cropix

Davorka Ručević poznatija kao Kasandra, iznenada je preminula u 55. godini života tiho, u snu. Proslavila se velikim CRO dance hitovima u 90-ima koji se pamte i danas, a nakon ekspresnog uspjeha, jednako tako brzo se i povukla s javne scene.

Na društvenim mrežama mnogi se opraštaju od nje, ponajviše objavljivanjem njezinih pjesama, a tim povodom prisjećamo se i drugih cro dance zvijezda koje su zajedno s njom obilježili devedesete godine na domaćoj estradi. Tijekom eksplozije dance glazbe nema tko se nije pokušao baviti glazbom u Hrvatskoj. Neki su postigli status trash zvijezda, a neki su ostvarili ozbiljne karijere. Ono što se nekada nazivalo "smećem" od glazbe i dan danas jako dobro prolazi. Ljudi se vole otkačiti na hitove poput "Tek je 12 sati", ili na popularnu pjesmu od Veline " Sherry, Sherry".

Ovo je popis izvođača i pjesama koje su se ponosno slušale na radio stanicama i u disko klubovima te vam donosimo mali podsjetnik na ta vremena.

Kasandra

Kasandra se nije mogla nositi s teretom slave, a u sam vrh glazbene estrade vinula se hitovima 'I Got a Feeling' i obradom pjesme 'Sladoled' Jasenka Houre. Najčešće je 'furala' imidž seksi cure što joj je donijelo mnogo muških fanova. Spot za 'I got a feelin' bio je svojedobno najskuplji u zemlji.

Nikita

Pjesma 'Kraljića noći' bila je namjenjena punoljetnoj mladeži, no Nikita nije dugo opstala na sceni. Igrala je na kartu provokativnih i lascivnih nastupa. Kasnije se posvetila majčinstvu i kazališnim nastupima.

E.T.

E.T., odnosno Electro Team, dance himnu 'Tek je 12 sati' je izbacio davne 1993., a pjesma je danas jednako popularna I slušana. Hit je zasjeo na prvo mjesto ljestvice najuspješnijih hrvatskih dance hitova devedesetih. Na prvom Porinu 1994. nagrađena je kao 'Najbolja izvedba s vokalom' i 'Najbolji video klip'.

Velina

Iako je imala jedan hit tijekom devedestih godina, njezina pjesma je poznata i danas. Riječ je o pjesmi 'Sherry, Sherry' koja je odlično prolazila u diskoklubovima.

Ivana Banfić (I.Bee)

Na dance sceni devedesetih, poznata kao 'I Bee' bila je jedna je od kraljica hrvatske dance groznice, a 'Šumica' je bila njezin veliki hit. Zajedno s kolegicama Ellom i Mineom nastupala je po Hrvatskoj i publiku zabavlja s najvećim hitovima.

Ilan Kabiljo

Bio je još jedna dance zvijezda koja je žarila i palila svojim skladbama devedesetih, a onda je iznenada nestao s domaće scene. Njegov hit 'Kad nema ljubavi' dominirao je svim radijskim postajama.

Senna M.

Popularni dancer Senad Galijašević, poznatiji kao Senna M, bio je predvodnik Cro dance scene devedesetih. Danas se autor dance hitova 'Beba malena' i 'Tuc-tuc' više ne bavi glazbom. Iako su se tim pjesmama mnogi smijali u to vrijeme ponajprije zbog infantilnih tekstova, te se pjesme rado slučaju i danas.

Mandi

Sredinom devedesetih cupkalo se i na hit 'Nisi me bio vrijedan ti'. Grupa Mandi je zagrebački dance sastav nastao 1990. godine. Spomenutom pjesmom postigli su zapaženiji uspjeh sredinom devedesetih, a slijede hitovi poput 'Zbog tebe', 'Pristajem na sve', 'Predobro te znam'...

Ella

Nekad mega popularna Ella danas je pala u sjenu zaborava iako se od svih dance zvijezda najduže održala na estradi u tom žanru. Ella je bila prepoznatljiva po svojoj crvenoj bob frizuri, a njezin ultimativni hit svakako je 'Iza ponoći'.

Minea

Malo tko ne zna za Mineu ili njezine hitove na koje se plesalo u svakoj diskoteci diljem Hrvatske. 'Good Boy' ili 'Vrapci i komarci' bili su hit čak i među srednjoškolskom publikom. A Minea je bila jednostavno neodoljiva, a tako je i dan danas.

Anamaria

Proslavila se hitovima 'Novi svijet', 'Svoja ili ničija', '100%', ali i '16 godina'. Upravo toliko godina imala je kada je započela svoju karijeru dance pjevačice.

Ćubi

Damir Mihanović Ćubi široj javnosti je poznat po nezaboravnim ulogama u epizodama 'Jel me netko tražio' i raznim reklamama, a u glazbenoj karijeri istaknuo se popularnom pjesma 'Pumpaj'.

Sandi Cenov

Sandi je devedesetih žario i palio hrvatskom estradom. Pjesmom 'Ljubav za sve' označio je početak svoje karijere, a 'Kad srce kaže da' je jedan od njegovih nezaobilaznih hitova iz tog doba.

Dalia

Dalia je imala 2 velika hita 'Suparnica' i 'Baby Bye', a nakon toga je nestala sa scene. Najavljivala je povratak, no to se ipak nije ostvarilo.

Vlatka Pokos

Svoj probitak na medijsku scenu Vlatka je postigla upravo pjevanjem, a njezin hit bio je 'Kad će taj petak'. Malo tko se sjeća Vlatke iz faze buntovne cure koja je žarila i palila svojim atributima i izazivala zavist ženskog dijela publike svojom prekrasnom dugom kosom.

Emilija Kokić

Emilija se proslavila s grupom Riva, a njihov najveći hit svakako je bio 'Rock Me'. Osim toga, izdala je čak 6 albuma u karijeri, zadnji 2008. godine. Ipak, Emilija je bila upamćena kao ljepotica dobrog glasa i stasa. A hit 'Ja sam vlak' koji je snimila s Ninom Badrić i danas se rado sluša.

Tajči

Tajči je sa svojim najpopularnijim hitom "Hajde da ludujemo" nastupila na Eurosongu 1990. godine, ali pjesma je i dalje slušana i publika je obožava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 07:17