VELIKI USPJEH

Zagrepčanin koji je surađivao i s Kardashianima zasjeo na prvo mjesto Billboard ljestvice: ‘Osvojit ću i Grammy!‘

Nakon suradnji s nekim od najvećih imena svjetske rap scene, Tomislav Ratešić probio se na itekako popularno korejsko glazbeno tržište

Tomislav Ratešić

 Privatna arhiva

Premda je u početku za iznimno kreativnog i višestruko multi-platinastog producenta Tomislava Ratešića, umjetničkog imena Dystinkt Beats, glazba bila tek usputna zanimacija, ovaj Zagrepčanin s kanadskom adresom trenutno suvereno drži prvo mjesto na Billboard ljestvici. Nakon suradnji s nekim od najvećih imena svjetske rap scene, skladanja glazbe za reality show "Keeping Up With Kardashians" i niza drugih uspjeha, Ratešić se probio na itekako trenutno popularno korejsko glazbeno tržište i već prvom suradnjom s KPop bendom Tomorrow X Together (TXT) zasjeo na vrh globalno vodeće glazbene ljestvice.

- Album grupe TXT "The Name Chapter: Temptation" je broj jedan na američkoj Billboard 200 ljestvici, s ukupno šest prvih mjesta Billboard kategorija. Između ostalog, titulu najprodavanijeg albuma postigli su prodajom fizičkih CD-a što je danas rijetkost. Album je također broj jedan u Kini, Koreji, Japanu, gdje je već i platinasti, te u više od 30 zemalja. Na tom albumu sam producirao i komponirao glazbu za pjesmu "Tinnitus (wanna be a rock)", u suradnji s popularnim producentom Smash Davidom i pjesma je trenutno broj jedan na Billboard ljestvici "Hot Trending Songs" - pojašnjava Tomislav.

A na korejsko se tržište nije bilo nimalo lako probiti.

- Već dugi niz godina sam želio raditi u toj industriji. Počeo sam gledati korejske filmove 2007. i jako su mi interesantan narod. No, oni su vrlo distancirani po pitanju s kim surađuju. Moraš znati nekoga da bi te uvukao u scenu. Prošlo je dosta godina dok sam se uspio izboriti za neki posao tamo. Do same pjesme "Tinnitus (wanna be a rock)" došlo je jer sam komponirao tu melodiju prije godinu dana i kroz moj menadžment smo dospjeli do grupe TXT. Prethodno smo napravili cijelu pjesmu, zajedno s beatom i aranžmanom i povezali se s njihovom izdavačkom kućom i došlo je do suradnje - otkriva Dystinkt Beats, dodajući kako mu je, uz čitav niz drugih projekata, trenutno fokus na KPopu jer je ta scena izuzetno originalna, pa su sve mogućnosti otvorene.

S druge strane, Tomislavov uspjeh dogodio se sasvim slučajno jer glazbu je godinama doživljavao kao usputnu zanimaciju. Preseljenje u Kanadu kad mu je bilo 14 godina bio je okidač da se ljubav prema glazbi pomalo pretvori u hobi i na koncu i u posao.

- U Zagrebu sam živio do 1999. kad smo otišli u Kanadu zbog teške ekonomske situacije. Mama je odlučila da počnemo novi život, a tu smo imali neke poznanike i s njima živjeli par mjeseci. Prvih godina dana otkako smo došli, nisam imao puno toga za raditi, nisam imao prijatelja, po internetu sam počeo proučavati kako se radi glazba, kako se snima i tako je to sve prvo krenulo kao hobi 2000. godine. Uz školu i posao i razne stvari koje sam radio, nastavio sam se baviti glazbom. S 15 godina sam si mogao priuštiti i malo opreme, no to je godinama bila samo usputna zanimacija, nisam znao da na tome mogu išta zaraditi. No, 2003. sam se u Edmontonu, gdje živimo, sprijateljio s ljudima u gradu koji su producenti, reperi, pjevači i slično i tad sam glazbu shvatio ozbiljnije. No, kako općenito roditelji na Balkanu ne shvaćaju taj posao ozbiljno, uvijek sam morao nešto dodatno raditi i školovati se, pa se moj glazbeni put dosta odužio do uspjeha. Otprilike 2005. sam otvorio kod kuće studio i počeo zarađivati od glazbe, ali u početku nije išlo, pa sam radio razne poslove sa strane - prisjeća se Ratešić.

image

Tomislav Ratešić

Privatna arhiva

Prvi pravi uspjeh uslijedio je 2018. Nakon toga sve se zakotrljalo, pa danas Dystinkt Beats ima ugovor s izdavačkom kućom Sony Music, a većina njegovih skladbi ultimativni su hitovi.

- Imao sam svoju web stranicu na kojoj sam prodavao instrumentale i do toga je došao Lil Tecca, koji je sad jedan od poznatijih repera u industriji. Javio mi se njegov menadžer i rekao da su napravili pjesmu "Love me" s mojim instrumentalom i da žele potpisati ugovor. To je bio moj prvi doticaj s industrijom, a Tecci je to drugi najveći singl s više od pola milijarde streamova. Poslije njega kontaktirao me poznati reper Lil Tjay i na njegovom sam albumu imao dvije pjesme. Uglavnom, svi singlovi i albumi koje sam radio za Teccu i Tjayja su danas multi-platinasti. Ali, u mom slučaju sve se odvilo odjednom i zbog rada za njih dvojicu javio mi se menadžment s kojim sam trenutno. Radi se o Electric Feel Entertainment, najvećoj firmi u Los Angelesu za otkrivanje talenata. Dvije godine kasnije sam potpisao sam ugovor za Sony Music Publishing i to je pravi početak kad sam se u potpunosti mogao posvetiti karijeri u glazbenoj industriji - govori Tomislav.

Došavši u Sony postao je i prvi producent koji je povezao tradicionalnu glazbenu industriju sa svijetom interneta.

- Web stranica na kojoj sam prodavao svoje instrumentale i beatove je išla kroz BeatStars platformu na kojoj producenti prodaju svoje radove. Njihov osnivač Abe Batshon mi se javio za suradnju s njima i dogovorili smo intervju. Taman su tada sklapali ugovor sa Sony Music Publishingom i ja sam bio prvi producent koji je potpisao takav ugovor i spojio svijet interneta i tradicionalne glazbene industrije - naglašava.

Prije no što je postigao uspjeh na američkoj, ali i svjetskoj glazbenoj sceni, pisao je i producirao glazbu za jedan od najpopularnijih reality showova svih vremena "Keeping Up With the Kardashians".

- To sam prvo radio, jer TV industrija je dosta drugačija od glazbene. Bilo je to 2014., 2015. i 2016. i za dosta njihovih epizoda bio sam autor glazbe. Doduše, nisam se družio ni s kim iz klana Kardashian, a iskreno nisam bio ni zainteresiran. Zahvalan sam na svakoj mogućnosti koju dobijem, ali ja sam malo drugačiji tip od njih - smije se Tomislav.

Uz televiziju, Ratešić se okušao i u filmskoj glazbi, te svojim radovima doprinio filmu "The Black String" s Frankiejem Munizom u glavnoj ulozi.

- Filmska glazba je interesantna jer je potpuno drugačija od bilo kojeg drugog žanra i tipa glazba. Na "The Black String" sam radio 2017., no nisam skladao glazbu za film u potpunosti, već su bili zainteresirani za jedan rad koji sam već imao objavljen i htjeli su to ukomponirati u film. Javio mi se redatelj i dogovorili smo suradnju. Sve se poklopilo, a da nisam ni tražio. Iako je biti kompozitor za filmove jedno divno zanimanje - kaže uspješni producent.

Njegove ambicije u glazbi prilično su šarolike, a posebno ga privlači latino industrija.

- Ima dosta toga što me zanima. Uglavnom radim u urbanoj i pop glazbi, poput ovog KPopa. No, i dalje sam i u hip-hopu, pa i tu imam par stvari na vidiku. Nastavljam raditi ono što sam započeo, idem u tom smjeru i nema predaje. Ima dosta izvođača s kojima bih želio raditi. Recimo, Bad Bunny je sad jedan od najpopularnijih latino izvođača na svijetu. Pratio sam dosta dugo, minimum deset godina, njihovu scenu i što se zbiva u latino industriji, a oni su baš kao i KPop eksplodirali u zadnjih pet godina. Definitivno nema osobe u latino industriji s kojom ne bih htio raditi. Svi su top izvođači kao što je Drake, Nicki Minaj, glazbenici te klase, ali nikoga ne bih htio izostaviti i nikome neću reći ne - siguran je Tomislav.

Da bi njegov uspjeh bio potpun još samo mu nedostaje kipić najprestižnije glazbene nagrade.

- Najveći uspjeh je biti broj jedan na Billboard ljestvici i to sam ostvario, kao i multi-platinaste ploče koje imam iza sebe, a nekoć su mi bile san kad sam bio dijete. I to sam ostvario. Još nisam, ali samo je pitanje vremena kad ću osvojiti Grammy. To je vrh u glazbenoj industriji - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 13:59