55 godina Novih Fosila

‘Vrijeme je za naš oproštaj! Voljenom Zagrebu spremamo tulum za pamćenje‘

Sanja Doležal govori o bogatoj karijeri a okrunit će je na koncertu 9. studenoga u zagrebačkoj Areni

Grupa Novi fosili slavi 55 godina karijere

 Goran Cizmesija/

Došlo je vrijeme za oproštaj, kažu Sanja Doležal, Marinko Colnago i Vladimir Kočiš Zec koji će 9. studenoga nastupiti u Areni Zagreb, gdje će zajedno sa svojom vjernom publikom - a njih slušaju i vole svi, i to ne samo oni od sedam do sedamdeset i sedam, nego i mlađi i stariji od njih - napraviti tulum u povodu pedeset i pet godina postojanja grupe. No, ovaj će koncert ujedno označiti i početak oproštajne turneje Novih fosila, benda koji spada među uistinu malo glazbenih imena čije pjesme spajaju generacije. Nema osobe na ovim našim prostorima koja barem jednom u životu nije zapjevala skladbe poput "Milena", "Košulja plava", "Za dobra stara vremena", "Reci mi tiho, tiše", "Sanjaj me", "Saša"... Teško je izbrojiti koliko hitova imaju, ali je zato poznato da ih svi znamo pjevati i da ćemo im biti gromoglasni "prateći zbor" na njihovu koncertu u Zagrebu.

Slavljenički koncert

- Presretni smo što možemo pozvati publiku na naš slavljenički koncert, i to baš u zagrebačku Arenu. Pripremamo vam brojna iznenađenja, goste i prije svega odličan provod! Pridružite nam se i proslavite s nama ovih prekrasnih pedeset i pet godina Jedva čekamo i vidimo se u Areni! - poziva Sanja, najmlađa članica legendarne grupe koju su oduvijek činili vrsni glazbenici od kojih nekih više i nema, poput pjevačice Đurđice Barlović, osnivača benda Slobodana Momčilovića, bubnjara Nenada Šarića i skladatelja i klavijaturista Rajka Dujmića...

No Novi fosili su opstali. Obiteljski bend, bez skandala i "žutila", već više od pola stoljeća širi "dobre vibracije", a njihove pjesme odavno su postale hitovi za sva vremena. Danas, pedeset i pet godina nakon pokretanja benda (osnovao ga je Moka 1969. godine), Sanja, Marinko i Zec žele generacijama koje dolaze prenijeti svoju ostavštinu, pa pozivaju sve da im se pridruže na slavlju glazbe, ljubavi, prijateljstva i uspomena.

Bit će to doista koncert za pamćenje, ali, nažalost, i početak oproštajne turneje legendarnog benda.

- Vrijeme je. Iza nas su već neke godine, toliko smo toga prošli... Ali, ako se već opraštamo, učinit ćemo to kako treba - kaže Sanja, koja sa svojim dečkima za zagrebačku Arenu u subotu 9. studenoga 2024. sprema pravi spektakl, najbolju produkciju, posebne goste, a posebnu posvetu dat će svom voljenom Zagrebu - gradu čiji su na neki način postali simbol.

Jer naglasak u organizaciji Arene bend stavlja na krilaticu - tulum za sve generacije! Pa će tako djeca do dvanaest godina uz pratnju roditelja imati besplatan ulazak na parter, a oni u dobi do šest godina besplatan ulazak na tribine (uz sjedenje roditeljima u krilu).

- Nas slušaju i mladi, i stari, i oni srednji - uz osmijeh govori Sanja i dodaje:

- Baš smo sretni da i današnji klinci vole pjesme Fosila i zato želimo da cijele obitelji dođu na naš oproštajni tulum. Mame, tate, bake, djedovi, unuci... I da svi u glas pjevamo i plešemo na ‘Ja sam za ples‘ - priželjkuje Sanja.

image

Vladimir Kočiš Zec, Sanja Doležal i Marinko Colnago

Goran Cizmesija/

Nema utakmice bez ‘Košulje plave‘

U ovu unikatnu glazbenu priču uključio se i GK Dinamo, kojeg uz grupu Novi fosili u vječnoj zagrebačkoj priči simbolički veže "jedna košulja plava", kakvih i Marinko i Zec i Sanja imaju mnogo kako u ormaru, tako i u srcima.

- Nema Dinamove utakmice bez ‘Košulje plave‘, nema dobre fešte bez ‘Diridonde‘ ili ‘Za Dobra stara vremena‘, nema Badnjaka bez nastupa na Trgu u podne s ekipom koja tu dolazi već godinama. Zagreb je naš grad i želimo svim Zagrepčanima priuštiti tulum za pamćenje - ističe Sanja, s kojom smo razgovarali u povodu velikog jubileja benda koji je itekako obilježio naše živote.

- Pedeset i pet godina cijeli je jedan život i stvarno je malo bendova koji toliko desetljeća uspijevaju ostati na sceni. Kako je to uspjelo Novim fosilima, u čemu je tajna?

- Puno je to godina, ali je puno više predivnih pjesama ... To je tajna benda, predivne pjesme, već odreda evergrini, koje će živjeti i kad nas više ne bude. Rajko Dujmić kao autor glazbe i mnogi izvanredni tekstopisci, pjesnici, razlog su trajanja grupe.

- S pjesmama Novih fosila smo rasli, zaljubljivali se, opraštali, smijali se, tugovali... Možete li se sjetiti koja je prva pjesma Novih fosila koju ste vi čuli, i koliko godina ste tada imali?

- Imala sam šesnaest godina, slavila se Nova godina na nekom tulumu u kvartu u kojem sam živjela. Svirala je pjesma ‘Sanjaj me‘... Sentiš... Bila je to prva pjesma koju sam zavoljela od Fosila.

- Teško je i nabrojiti sve hitove grupe. Što mislite, zašto publika toliko voli i bend i pjesme koje pjevate?

- Pjesme su zaista izvanredne, tekstovi bliski svima... A tajna benda je u profesionalnosti, ali i veselju koje dijelimo s publikom.

- Kada biste grupu Novi fosili opisivali kroz samo jednu pjesmu Novih fosila, koja bi to pjesma bila?

- Ufff, teško pitanje, previše je dobrih pjesama. Možda ipak ‘Za dobra stara vremena‘.

- Mislite li da će samo jedan koncert u Areni Zagreb, koji će se održati 9. studenoga, biti dovoljan da se okupe svi oni koji s vama žele proslaviti pedeset i pet godina glazbe, ljubavi, prijateljstva i uspomena?

- Mislim da će taj jedan biti dovoljan. Svi znaju naše pjesme, ali mladi danas dolaze na koncerte drugačije glazbe. Vremena se mijenjaju.

image

Poznati glazbeni trojac veliki su prijatelji

Goran Cizmesija/

Prerano su otišli

- U bendu, nažalost, više nema Đurđice Barlović, Slobodana Momčilovića Moke, Rajka Dujmića i vašeg supruga Nenada Šarića. Što prvo pomislite kada se sjetite svakog od njih?

- Prerano su otišli.... Svi. Ali sretna sam jer su dio čarobne priče o Novim fosilima u kojoj je baš svatko ostavio svoj trag.

- Prijatelj benda, Mario Mihaljević, koji je za grupu napisao barem pedesetak skladbi među kojima su "Sanja", "Ja sam šef", "Mario", "Moj prijatelj Anu ljubi", "Šu - Šu"..., dovršava knjigu o Novim fosilima koja će izaći u povodu pedeset i pet godina benda. U kojoj je fazi njegovo stvaranje?

- Jako se veselim da baš Mario piše ovu knjigu. Dobri smo prijatelji, napisao je neke od najpopularnijih i najljepših tekstova za Fosile. Upravo se spremamo na druženje, provjeriti do kuda je stigao. On jako puno zna o bendu, bio je svjedok mnogih događanja, pisao tekstove i kada je pjesme Đurđica pjevala, kao i poslije za mene. Izuzetno je duhovit, ali prije svega dobronamjeran.

- Je li poznato kako će se knjiga zvati?

- Tek razmišljamo o tome.

- Bendu ste se priključili kao dvadesetogodišnjakinja. Je li točno da ste na vašem prvom koncertu u Mariboru zbog treme umjesto "Šuti moj dječače plavi" otpjevali "Tvoja košulja plava"? I, kako je ostatak benda reagirao?

- Ajoooooj... To je bio koncert za pamćenje. Dečki su umirali od smijeha, ja sam od straha pobrkala pjesme... Moka je viknuo koja pjesma ide, a ja sam samo čula ‘plavo‘. Ipak, preživjela sam, publika me prihvatila i sve je krenulo kako treba.

- Kad ste u bend te 1983. godine došli umjesto Đurđice Barlović, morali ste naučiti pjevati brojne već postojeće hitove grupe. Koliko vam je vremena Moka dao za to učenje?

- U svibnju 1983. pozvana sam u bend, a najesen smo krenuli sa snimanjem ploče i koncertima. Znači, imala sam vremena preko ljeta naučiti sve pjesme, pa krenuti.

image

Sanja Doležal u bend je stigla kao mlada djevojka

Goran Cizmesija/

- Novi fosili bili su i na Eurosongu 1987. godine. Po čemu pamtite to iskustvo?

- Pamtim Belgiju, Bruxelles i Eurosong kao da je jučer bilo. Bilo je to osam predivnih dana, ispunjenih probama, ali i druženjima. Finalni nastup 9. svibnja zbio se točno na moj rođendan, a pamtim i osvojeno visoko četvrto mjesto. Bilo je to predivno iskustvo.

- Čuvate li možda još uvijek haljinu koju ste nosili na tom Eurosongu?

- Nažalost ne. Dala sam ju za jednu humanitarnu akciju i znam tko ju je otkupio, ali ne znam gdje je danas. Žao mi je i voljela bih znati što se s njom dogodilo.

- Novi fosili, osim po dobroj glazbi, bili su poznati i po legendarnim tulumima… Kako su ti tulumi izgledali?

- Druga su to bila vremena, bilo je puno veselja i zabave na turnejama i festivalima. Fosili su bili poznati kao najizdržljiviji i najluđi. Dosta toga će biti opisano u knjizi koju Mario završava.

- Koje je najneobičnije mjesto na kojem ste s Fosilima nastupali?

- Svirali smo po velikim svjetskim dvoranama, ali i u vatrogasnim domovima ili na prikolicama kamiona.

- Postoji li uopće kontinent na kojem Novi fosili tijekom ovih pedeset i pet godina nisu pjevali?

- Nismo pjevali u Africi. Ali, možda još stignemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 08:11