SNIMA SE HIT

Vjekoslav dovodi hollywoodske zvijezde u Beli Manastir: ‘Jedna od njih obožava fiš paprikaš...‘

Bad mi je 10 godina bio mentor, od uzora je postao moj prijatelj, a ja sam mu nakon smrti posvetio kratki film ‘La Famiglia‘

Vjekoslav Katušin



 

 Vlado Kos/Cropix

Osijek i Beli Manastir ovoga će proljeća ugostiti neke od poznatih holivudskih zvijezda, koje na istok Hrvatske ponovno dovodi Vjekoslav Katušin, nagrađivani redatelj, producent i glumac rođen u Njemačkoj, koji je prošloga tjedna u Osijeku počeo snimati film ‘‘Wrongful Death 2: Bloodlines‘‘, drugi dio trilera ‘‘Wrongful Death‘‘, koji je prošle godine snimao u Belom Manastiru i koji je u međuvremenu ostvario 22 nagrade na nekoliko filmskih festivala.

Sedam holivudskih glumaca

- Uspjeh prvog dijela, koji su odlično primili i publika i kritika, nagnao nas je da snimimo i drugi dio u kojem ćemo biti jači za još petero holivudskih glumaca. Naime, nakon što su od Erica Robertsa i Michaela Paréa, koji su glumili u prvom dijelu, čuli kakva je bila atmosfera na snimanju, javili su nam se još neki holivudski glumci koji su izrazili želju glumiti u nastavku, tako da ih sada imamo sedmero. Uz Erica i Michaela, tu su još Randy Havens, Costas Mandylor, Robert Miano, Massi Furlan, Chris Moss i poznata američko-kineska glumica Bai Ling - rekao nam je Katušin, kojeg smo u Osijeku ulovili u stanci između snimanja.

Prošloga tjedna, naime, već su snimili prve kadrove na nekim osječkim lokacijama u kojima je glumio Chris Moss, koji igra glavnog negativca, a trenutno se snimaju neke lokacije u Italiji. U travnju će se, pak, ponovno snimati u Osijeku, a onda i u Belom Manastiru, koji za ovu prigodu nisu ‘‘gradovi glumci‘‘, već se radnja filma zaista odvija u ovim našim gradovima. Katušin je, inače, podrijetlom iz Baranje, odakle mu je otac, a ovo podneblje, koje je prije 15 godina odabrao i za življenje, smatra savršenom filmskom kulisom za sve žanrove. Zato, uostalom unazad devet godina svoje filmove i snima u Slavoniji i Baranji te ovdje dovodi holivudske zvijezde. Sve je počelo još 2016. godine s Ericom Robertsom.

- Tada sam prvi put s njim radio, a on se oduševio načinom na koji mi u Hrvatskoj radimo, kako se ponašamo na setu, jer je to za Ameriku neobično. Pričao je dosta o tome svojim kolegama, kojima se takav način također svidio, pa sam tako ostvario suradnje s Tomom Sizemoreom, koji je prošle godine nažalost preminuo, Christopherom Lambertom, Michaelom Paréom... Sjećam se, kada je Eric došao, pitao sam ga što misli o sceni, kadru..., a on me pitao je l‘ se ja to šalim s njim. Na to mi je rekao da sam ja producent, big boss, jer u Americi je producent big boss i sve mora biti onako kako on kaže. Nijedan glumac tome ne smije proturječiti, nego mora napraviti ono što se kaže. Ja na setu nastojim držati pravu obiteljsku atmosferu, a Ericu sam dao mogućnost da kaže što misli i na tom snimanju mi je pokazao zašto je svojevremeno bio nominiran za Oscara i koliko je savršen glumac, a njemu se to svidjelo i od tada odlično surađujemo. Naš se odnos razvio u pravo prijateljstvo - kaže Katušin i dodaje da je Roberts oduševljen slavonskim i baranjskim delicijama, od fiša do krofni.

image

redatelj Vjekoslav Katušin



Vlado Kos/Cropix

Rasprodan u Njemačkoj

Inače, ‘‘Wrongful Death‘‘ svjetsku je premijeru imao 1. rujna 2023. u Münchenu, a Katušin kaže da je na premijeru došao i Franco Nero, s kojim se poznaje 15 godina, a sada razrađuje ideju kako da i njega uključi u nastavak, za što je Nero iskazao želju. Film je u međuvremenu distribuiran u Njemačkoj.

- Distribuiran je kao Media Book u sklopu kojeg se nalaze DVD, Blu-ray i knjižica na 24 stranice s informacijama o filmu, glumcima, fotografijama sa seta. Takav način distribucije veliki je hit u Njemačkoj, izdanja su ograničena na 1100 komada i mi smo 28. veljače u pretprodaji za samo 13 minuta rasprodali svih 1100 komada. Primjerice, novi film Liama Neesona imao je pretprodaju pet dana prije nas i u tih su pet dana prodali samo 70 komada, pa su ga povukli iz prodaje. Film sada dolazi i posebno na Blu-ray i DVD, ići će na televiziju u Njemačkoj, a radimo na tome da ga distribuiramo i u Hrvatsku - rekao je redatelj, koji je u mladosti oduvijek sanjao ući u filmski svijet, ali nije se za taj posao formalno obrazovao. No, sve se pokrenulo zahvaljujući njegovoj upornosti i motivaciji, koje su ga 2006. godine odvele u Rim s misijom upoznavanja svog velikog uzora Buda Spencera. Katušin je tri dana obilazio sve poznate lokacije na kojima se nadao pronaći ovog velikog talijanskog glumca, pravog imena Carlo Pedersoli. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja ostale su mu još dvije lokacije. Prvo je otišao u jedan ured u Rimu, gdje ga je primila Spencerova tajnica koja mu je rekla da je on izvan Rima.

image

Vjekoslav Katušin


Vlado Kos/Cropix

Od uzora do prijatelja

- No, nisam ni tada odustao, nego sam sjeo u taksi i kada sam taksistu pokazao adresu, samo je rekao: ‘O, doktore!‘, jer su Buda tako zvali u Rimu. Došao sam pred kuću, pozvonio i otvorila mi je njegova kći Diamanta s kojom sam se zadržao u razgovoru 10-ak minuta, kada mi se on pojavio iza leđa. Zaplakao sam od sreće, jer sam odrastao na njegovim filmovima. Ušli smo u razgovor, pozvao me unutra, upoznao sam njegovu suprugu Mariju i tako je počelo naše prijateljstvo, koje je potrajalo sve do njegove smrti. Punih deset godina bio je moj mentor, od uzora je postao moj prijatelj, a ja sam mu nakon smrti posvetio kratki film ‘La Famiglia‘. Kada je preminuo, nazvao me njegov sin i rekao mi: ‘Umro je naš tata!‘ Bio sam na neki način član njegove obitelji, a on mi je bio kao dida - ispričao je dosad nepoznate detalje Katušin i dodao kako je s velikim Budom planirao snimiti i film u Hrvatskoj, ali nisu uspjeli realizirati tu ideju. Katušin je prije ulaska u filmski svijet radio kao agent osiguranja, a preko vikenda je snimao s prijateljima. Onda je u Njemačkoj ušao u svijet glume, u kojem je ostvario 16-17 uloga i malo-pomalo otišao u smjeru režije i produkcije. Do danas je kao redatelj i producent potpisao četiri filma u Hrvatskoj, a od nagrada koje je dobio ističe Vegas Movie Award za ‘‘Wrongful Death‘‘ "jer je prije četiri godine tu nagradu u istoj kategoriji dobio Tom Hanks". Ipak, Katušin nema želju raditi u Hollywoodu "jer tamo nema nikakve slobode".

- Bio sam tamo i nije mi se svidjelo. Moraš raditi ono što ti se kaže, a ja to ne želim i zato dovodim Hollywood ovdje. Ako imaš san, trebaš vjerovati u njega, boriti se i bez obzira na to koliko puta padneš, moraš ustati i nastaviti dalje. Nema odustajanja - poručio je naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 13:10