NAKON ŽALBI

VEM donio odluku: Sviranjem flaute spolovilom u ‘Supertalentu‘ nije prekršen zakon

Riječ je o nastupu emitiranom u studenom, a hrvatski medijski regulator reagirao je na temelju dvije zaprimljene pritužbe

Beatrice McQueef

 Press/

Vijeće za elektroničke medije (VEM) utvrdilo je da nije bilo kršenja odredbi Zakona o elektroničkim medijima u slučaju emitiranja nastupa sviranja flaute spolnim organom u showu ‘Supertalent‘ Nove TV.

Riječ je o nastupu emitiranom u studenom, a hrvatski medijski regulator reagirao je na temelju dvije zaprimljene pritužbe. Spornu točku izvela je Beatrice McQueef, koja je okrenuta naglavačke na dva stolca spolnim organom svirala flautu.

Hrvatski medijski regulator odlučivao je i u slučaju oslikavanja slikarskog platna (muškim) spolovilom 2018., također u ‘Supertalentu‘ Nove TV.

"Agencija za elektroničke medije zaprimila je osam pritužbi gledatelja. Vijeće za elektroničke medije donijelo je odluku da u slučaju sadržaja emitiranog u sklopu talent showa ‘Supertalent‘, koji se odnosi na nastup Brent Ray Frasera, nije bilo povrede Zakona o elektroničkim medijima kao niti Pravilnika o zaštiti maloljetnika‘‘, poručili su iz VEM-a.

Vijeće je svoju odluku donijelo nakon što su stručne službe Agencije za elektroničke medije analizirale taj sadržaj i utvrdile da je nakladnik ‘‘programskom oznakom, zvučnim upozorenjem ‘Program koji slijedi nije primjeren za osobe mlađe od 12 godina‘ i kasnovečernjim terminom emitiranja poduzeo sve raspoložive mjere da maloljetnici u području prijenosa neće gledati sporni sadržaj‘‘. VEM je tada zaključio i da je montažom kadrova i računalnom animacijom u post-produkciji izbjegnuto eksplicitno prikazivanje spolnih organa. Uz to, nakladnik Nova TV d.d. predmetni sadržaj nije reprizirao niti u jednom drugom terminu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:54