PJESME MU ZNATE

Tko je Grše, pjevač iz Trilja koji je dobio bocu u glavu? Prošao je težak put od ovisnika do zvijezde, sad ruši rekorde

Grše je, podsjetimo, s Vojkom V. završio na sudu nakon što ih je tužio Zoran Mamić

Koncert Grše

 Ivana Nobilo/Cropix

Tko je sve popularniji Grše kojeg su ovoga vikenda napali bocom na koncertu u Trilju, na što je pjevač ispalio: ‘Oš da ti iščupam glavu sad?‘

Grgo Šipek, umjetničkim imenom Grše, 25-godišnji je reper iz Trilja koji je svojim posljednjim albumom “Platinum” oduševio domaću underground scenu. Glazbeni kritičari predviđaju mu sjajnu karijeru.

Glazbom se počeo baviti krajem srednjoškolskog obrazovanja kada je s prijateljem Mateom Đonlićem poznatijim pod imenom Đona osniva grupu III. Čin.

Publici se predstavio 2019. godine debitantskim albumom Tilurium, s kojeg se istaknuo singl Badr Hari. Tada je zaokupio pažnju hip hop zajednice, a već 2021. izbacio je album Platinum, koji je s vodećim singlom Highlife pomeo streaming platforme i istaknuo se kao najbolji hip hop album te godine. Grše je osnovao i izdavačku Blockstar Digital čije je sjedište u Splitu.

Grše je, podsjetimo, s Vojkom V. završio na sudu nakon što ih je tužio Zoran Mamić. Mamić ih je tužio zbog pjesme Mamići, a njegova odvjetnica je tom prilikom ustvrdila da "95% teksta pjesme Mamići nije u tužbi, nego neistinita činjenična tvrdnja koja se tri puta ponavlja, a to je da je Mamić drogiran, odnosno na kokainu".

Naime, u pjesmi Mamići Vojko V i Grše pjevaju: "Vadi se kesica, počinje presica, Zdravko i Zoki, stalno na koki... Idemo tvrdo ka Mamići, eura brdo ka Mamići, uzmemo paricu, prijeđemo granicu."

Zoran Mamić na kraju je odustao od tužbe protiv Vojka V. i Grše.

Grše je u sretnom braku s Rafaelom Šipek, a par je prošle godine dobio svoje prvo dijete, sina Frana. Grše ne dijeli često trenutke iz prvatnog života na Instagramu, ali tom prilikom se pohvalio da je na svijet stigao junior.

- Moja Rafaela je zaslužna što sam ostvario sve što sam želio. Zajedno sa mnom je prolazila kroz niz prepreka, ona mi je definitivno najveća podrška, kazao je nedavno za Gloriu.

Imali smo težak period kada sam snimao prvi album, ona je radila čak dva posla da mi pomogne. Bez nje ne bih bio tu gdje sam sad", govori glazbenik dodajući da, kad je dobio sina, strahovao kako će balansirati između glazbe i obitelji.

No uspio je sve posložiti pa vikendima nastupa, a tijekom radnog tjedna posvećen je Franu.

Uz suprugu, veliki oslonac su mu majka Vanja i otac Juraj te tri godine stariji brat Luka. Njihova podrška bila mu je osobito dragocjena kad se borio s unutarnjim nemirima i anksioznosti - dodao je.

Novinaru Slobodne Dalmacije lani je ispričao sljedeće:

- Cijelo djetinjstvo bio sam u sportu, balunu, i onda dođe pubertet, dođe ludilo, a moja narav takva kakva je vodila me u neizbježno.

Pao sam razred u srednjoj školi u Sinju, prebacio se u drugu, travica, kockanje... Bio sam teški ovisnik o kocki, aparatima... A kasnije mi se i brat, za kojeg sam jako vezan, ozbiljno razbolio. Imao sam dosta traumatično razdoblje i možda je baš to bio razlog zašto sam počeo repat.

Tu sam se, tek u devetnaestoj, spojio s muzikom. Zapravo mi je ona spasila život, tko zna gdje bih završio, gdje bih bio danas... Em sam našao ispušni ventil, em je ona bila nešto pozitivno s čime mogu doći pred mater i ćaću, nakon svih negativnih stvari koje su se događale. Ono: ‘Grgo radi muziku, ide mu, super!‘ To je bio pozitivan šok svima, nisu imali pojma - kazao je tada.

Znakovito, prva njegova pjesma zvala se "Sve je nestalo", prikupila je dosta brzo desetak tisuća pregleda na YouTubeu, ali odavno je drži na "privatno".

Priznao je tada da se u njegovoj lirici čuju i neke stvarne priče iz problematičnog životnog razdoblja, iz kojeg se izvukao kad je počeo imati problema s anksioznošću i depresijom.

- To me je promijenilo, stao sam na balun, a dosta mi je pomogla i Rafaela, baš me promijenila kao osobu. Znate, ljudima je teško vidjeti te kao istog čovjeka kad si na drogi ili izvan nje, to su totalno različite osobe, onako imaš lažno samopouzdanje. Čitav taj lifestyle... ja to iz sebe nikako ne bih mogao izvući da nisam to i prošao.

Više nisam u tome, ali problem je što ti podsvijest radi, taj neki automatizam, i čim krenem pisati odmah me ta priča povuče. Iako danas ne živim tako, to možda čuči u meni kao nešto s čime se na ovaj način borim.

Napišem pjesmu da to izbacim iz sebe, i bude mi žao što sam je napisao, ali jednostavno moram - kazao je za Slobodnu.

Njegova pjesma Mama Mia tjednima ne silazi s Billboardove ljestvice najslušanijih pjesama. I ovoga je tjedna prva na listi.

- Jako sam sretan i ponosan što je ‘Mamma Mia‘ pronašla put do publike. Ovo je priznanje cijelom mom timu jer ljestvica prikazuje realno stanje, što se zapravo sluša u Hrvatskoj.

Zaista to nisam očekivao, ali, naravno, imao sam ambiciju biti na tom mjestu i sad sam dobio veliki vjetar u leđa", govori reper koji je na istoj ljestvici ima još jedan hit - pjesmu "Sip". Kriminal, droga, alkohol, raznorazne psovke, prostitucija... Nema toga o čemu se Grše libi repati - kazao je nedavno u intervjuu za Gloriu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:11