SAMO ZA 18+

TikTok uklonio video Elle Dvornik: ‘A muškarci bez problema mogu stavljati filmiće u boksericama‘

Video je, iako seksi, trebao biti parodija, zezancija, pa su se njezini brojni pratitelji iznenadili što je uklonjen
 Neja Markicevic/Cropix

U svom posljednjem TikTok videu, koji je ta društvena mreža zabranila, Ella Dvornik (29) prvo popije čašu vina, nakon čega skida ležernu odjeću te odijeva haltere i korzet. U usta stavlja seksi rekvizit i ponovno ispija čašu vina. "Kad pogledaš '50 nijansi sive' i misliš da je dobra ideja, ali onda nisi sigurna," napisala je Ella u opisu svog crnobijelog videa.

Inspiracija za video je film "50 nijansi sive", a Ella smatra da TikTok ima dvostruke kriterije

Video je, iako seksi, trebao biti parodija, zezancija, pa su se njezini brojni pratitelji iznenadili što je uklonjen. S obzirom na to da smo u virtualnom svijetu navikli i na značajno eksplicitnije prizore, ali i puno šokantnije sadržaje, koji uključuju, primjerice, nasilje, i Ellu je ova cenzura iznenadila. "Hoće li ti neka mreža skinuti takav video ili ne valjda ovisi o tome kako te pogodi. Moguće je da imaju neki 'image recognition' pa algoritam automatski skida sadržaj u kojem prepozna, recimo, dekolte", kaže nam Ella i dodaje da svaka društvena mreža ima vlastita pravila pa tako Instagram na provokativnije sadržaje jednostavno stavlja oznaku 18+. Tako bi, smatra, trebao i TikTok.

image
Marko Todorov/Cropix

Je li uzrok cenzure možda to što je TikTok na glasu kao mreža koju ponajviše koristi mlađa populacija?

"Ne bih rekla da je zato, primijetila sam da TikTok po tom pitanju ima odličan algoritam. Dok ja listam tuđe objave, prikazuje mi se sadržaj koji je sličan mojem. Iako se smatra da su ovu mrežu okupirali klinci, po svom korisničkom iskustvu uopće nemam taj dojam. Vidim djecu eventualno u slučajevima kada me netko od njih počne pratiti", kaže Ella.

image
Neja Markicevic/Cropix

Ne dira je previše što joj je video uklonjen, nije time, kaže, ništa izgubila. No ukazuje da tu ipak postoji određena problematika.

"Na mojem se videu ništa ne vidi eksplicitno, napravljen je od zoomiranih detalja. A muškarci, pak, bez problema mogu stavljati videa u kojima skaču u boksericama. To su dvostruki kriteriji, prokletstvo žena za koje se nadam da će uskoro završiti", zaključuje Ella.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. kolovoz 2022 21:46