DRAGO DIKLIĆ

‘Svoju kultnu pjesmu ‘Opet si plakala‘ pretvorio sam u mjuzikl i televizijsku seriju (možda)‘

‘To je oda Zagrebu iz ere plesnjaka, naš ‘Love Story‘. Htjeli bi da glume Zrinka Cvitešić i Fabijan Pavao Medvešek‘
Drago Diklić
 Goran Mehkek/Cropix

Drago Diklić i Ivica Krajač završavaju svoj mjuzikl "Opet si plakala", a uz to su i u početnim pregovorima s HTV-om kako bi ova priča zaživjela i kao televizijska serija od šest nastavaka.

- Na ovom projektu radimo već dvije godine, a sve je krenulo kada sam Ivici, mom vršnjaku i školskom kolegi, u jednom nevezanom razgovoru spomenuo da bih jednog dana volio napraviti mjuzikl koji je tada još imao radni naziv 'The Real Opera'.

Ivica je rekao da je to super ideja, počeo je raditi na tome pa se s vremenom 'The Real Opera' pretvorila u 'Opet si plakala', prema jednoj od skladbi koja će se izvoditi u toj sentimentalnoj ljubavnoj priči - otkriva Drago Diklić (82), koji kaže da će djelo dvojice umjetnika biti svojevrsni zagrebački "Love story", jedna od najpoznatijih filmskih ljubavnih priča ikad snimljenih i veliki hit svoga vremena, koji je svoje junake, Ali MacGraw i Ryana O'Neala, preko noći učinio zvijezdama. Podsjetimo, u filmskom hitu nastalom 1970. godine O'Neal glumi Olivera Baretta, studenta prava na Harvardu, mladog bogataša iz ugledne obitelji koji se zaljubi u Jenny, djevojku iz srednje klase (MacGraw), čemu se njegov konzervativni otac (Ray Milland) snažno protivi. No, Oliver bez obzira na sve ostaje uz svoju ljubav, a idila traje sve dok se ne dozna da Jenny boluje od smrtonosne bolesti...

- I u mjuziklu 'Opet si plakala' radnja prati mladi par: tenisača Bornu i studenticu Anu. Ne smijem sada otkrivati koje će sve prepreke stati na put njihovoj ljubavi, ali mogu reći da će uz tenisača i studenticu u našem mjuziklu, odnosno seriji, biti i Bornini prijatelji tenisači, Anine prijateljice glazbenice (jer ona studira za profesoricu glazbe), Bornin strogi tata, Anina majka, sportski fizioterapeut... - kaže Drago Diklić.

Najveći hitovi

- Zamišljeno je da mjuzikl ima 20-ak songova, a sve numere su moje, s izuzetkom jedne Krajačeve skladbe, prekrasne pjesme 'Ako ostanemo skupa'. Tu bi se pjevalo i 'Još samo večeras', 'Gde si sad, moj prijatel', 'Teško mi je zaboravit tebe', 'Se bum zapil'... Naravno, i naslovna pjesma 'Opet si plakala' - govori legendarni glazbenik koji je tu pjesmu napisao za svoju suprugu Ljerku, s kojom se vjenčao u dobi od 29 godina.

- Jedanput se moja supruga rasplakala, a meni nije bilo jasno u čemu je problem. To mi je bio povod da napišem tu pjesmu. Iskreno, ni danas ne znam zbog čega se tada bila rasplakala. Pitao sam je, ali nije mi nikad rekla. Nije da me nije zanimalo, ustrajao sam, a kad mi je probala objasniti, ništa nisam shvatio. Tu sam se pomirio s time da većina muškaraca nikad neće razumjeti iz kojih se sve razloga žene mogu rasplakati. No, da se vratimo pjesmi. Zanimljivo je da je 'Opet si plakala' osim mene, da je bilo sve po planu, trebao pjevati i Dean Martin.

Bio sam u kontaktu s njegovim menadžerom, jako mu se dopalo kako zvuči 'You'll never cry again'. Ali, taman kao smo trebali realizirati taj naš dogovor, Dean je, kako mi u Trnju kažemo, zgasnul. Umro je, a s njim je umrla i ta ideja - govori Diklić koji ove godine slavi 66. obljetnicu od svog prvog izlaska na scenu, koji se dogodio 1954. godine na jednom plesnjaku na zagrebačkom Ribnjaku u kojem su tada uz Diklića svirali i Boško Petrović, Vlado Vuković, Mladen Kos...

A u mjuziklu 'Opet si plakala' dio radnje zbivat će se i na tim starim zagrebačkim plesnjacima, kao i na mnogim drugim mjestima dragim i prepoznatljivim svima onima koji vole Zagreb.

- Zagreb je, kao što i pjesma kaže, 'najljepši grad, prva ljubav je u srcu mom, baš kao prijatelj drag, vjerno prati me na putu tom...' - pjevuši Diklić.

- A taj najljepši grad odavno je zaslužio svoj mjuzikl. I nikakva korona i potresi neće Ivicu Krajača i mene omesti u tome da se na svoj način odužimo našem najdražem gradu. Jedino ćemo se i Zagreb i mi, zbog te nesretne korone i strašnog potresa, morati još malo strpjeti do premijere, ali premijere će biti - siguran je Diklić koji je, skupa s Krajačem, dogovorio da se mjuzikl 'Opet si plakala' postavi na sceni zagrebačkog kazališta Komedija.

Ovo djelo, nastalo prema scenariju Ivice Krajača, režirat će Krešo Dolenčić, za aranžmane songova zadužen je Josip Cvitanović, a Matija Dedić trebao je svirati klavirske dionice na pozornici. No, taman kad je trebalo sjesti s Dolenčićem i dogovoriti se oko finalne podjele uloga, zemlju je pogodila korona, a Zagreb potom još i potres u kojem je kazalište Komedija teško stradalo.

All star postava

Ipak, poznato je da je želja tvorca mjuzikla "Opet si plakala" da naslovnu žensku ulogu studentice Ane igraju Zrinka Cvitešić, i Ana Opačak, splitska glazbenica koju je televizijska javnost upoznala u spektaklu "The Voice". Glavna muška uloga, tenisača Borne, namijenjena je Fabijanu Pavlu Medvešeku, kazališnom, filmskom i televizijskom glumcu i pjevaču koji svu raskoš svog talenta trenutačno na televiziji pokazuje u show Nove TV "Tvoje lice zvuči poznato".

Bornina tatu igrali bi Siniša Popović, Dražen Čuček i Ozren Prohić, a Aninu majku Mirela Brekalo i Jasna Bilušić, dok bi Žugu, Bornina prijatelja, trebao igrati Adalbert Turner Juci... Istodobno s radom na mjuziklu, Diklić i Krajač u početnim su pregovorima s HTV-om, čiji su čelnici odmah prepoznali svu draž projekta "Opet si plakala" i pokazali interes da se djelo realizira i u formi igrane serije.

- Dobra volja postoji s obje strane, a nekakva početna zamisao jest da bi se serija napravila u šest 45-minutnih nastavaka. Snimila bi se s mladim pjevačima i glumcima, jer zašto netko od mladih talenata ne bi pomoću te serije napravio karijeru, kao Ali MacGraw i Ryana O'Neal? Naravno, u seriji bi glumile i velike, već dokazane zvijezde našeg glumišta. Dapače! - zaključio je Drago Diklić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:27