DUBRAVKA ISKRENO

Supruga Tonyja Cetinskog prvi puta progovorila o moždanom udaru: ‘Ruka i noga su mi se oduzele, samo sam pala‘

Dubravka je doživjela moždani udar u lipnju 2019., a ono što joj je tada osim supruga najviše pomoglo, bila je vjera

Tony i Dubravka Cetinski

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Supruga Tonyja Cetinskog, Dubravka Cetinski, za IN Magazin Nove TV prvi je puta javno progovorila o moždanom udaru koji je doživjela u lipnju 2019.

- Dva dana prije toga osjećala sam simptome, koje sam zanemarila, bili su trnci. Taj treći dan oduzele su mi se desna ruka i desna noga, počele su se grčiti i samo sam pala, prisjeća se.

- Ja sam čuo da je viknula i kako je viknula, tako je pala. Onda sam ja došao na terasu, vidio da se trese, ona je dobila moždani koji se manifestirao kao ‘grand mal‘, to je ustvari najteži oblik epilepsije, koliko sam ja shvatio. Ne možeš odmah znati što je. Nije bilo svejedno, onda je onako izdahnula, i tu sam tek mislio da je sve gotovo, međutim to je taj proces kad se smiruje i onda je došla nekako sebi, kaže Tony za In Magazin.

Hitna pomoć došla je na vrijeme te ju odvela u riječku bolnicu. Od tada je prošlo gotovo četiri godine, a Dubravka je odlučila javno progovoriti o tome kako bi osvijestila žene da se to može dogoditi svakome.

- U početku je bilo jako teško jer uđete u strah, a strah je zapravo najgori i tu vam je bitna podrška. Ja sam imala podršku svoje majke, svojeg supruga, svoje familije. Stalno nekako razmišljate: ‘Evo, sad će se to ponoviti! Opet će mi se to dogoditi!‘ U tim trenucima jednom se morate naljutiti na sve to i reći: ‘OK, dosta bi bilo, sad idemo probati maknuti taj strah!, govori Dubravka.

Prevencija i rano prepoznavanje simptoma su ključni.

image

Dubravka i Tony Cetinski

Livio Andrijic/Cropix

- To su naglo nastala asimetrija lica, otežan, nerazumljiv govor, trnjenje ili slabost ruke ili noge, može biti i naglo nastala vrtoglavica, nemogućnost stajanja, navodi doc. dr. sc. David Bonefačić za In Magazin.

Ono što je Dubravki tada pomoglo bila je vjera.

- Giorgia Palić, moja kuma, i Alan Hržica, kada su čuli od Tonyja da sam u bolnici, poslali su svećenika da se ispovjedim i dobijem bolesničko pomazanje jer je meni to zapravo najbitnije. Od tog sam trenutka i završila u samostanu, u isusovačkom samostanu u Opatiji, tamo volontiram već tri godine, imam svog patera Ignaca Čižmešiju. Kada tamo dođem, zatvorim vrata svjetovnom i onda mogu napokon biti ja, iskreno kaže.

Dubravka koja kaže da su ona i Tony sada 1:1 nakon što joj je on tada spasio život, a Tony je podijelio na koji način je ona njemu spasila život.

- A onako kako sam ja živio, spasila me što se pojavila u mom životu i tu smo krenuli u nekakvom prekrasnom smjeru, sretan sam danas da sam tu gdje jesam s njom, priznaje Tony.

- Njegov duh i moj duh, to su dva brata blizanca, i oni se tu razumiju u potpunosti, i ja jednostavno ne znam bez Tonyja! To je jasno svima, ja mislim da je to svima jasno - ja ne znam, niti želim, mogu i hoću bez Tonyja, ne!, naglašava ona.

- Ja nisam baš ovako da govorim javno, ali moj suprug meni znači sve! Moj život, moje sve. On je moj centar svijeta, sve se vrti oko njega i za njega, iskreno kaže za In Magazin, na što se on nadovezuje: “I ti si meni sve!”.

Inače, Tony i Dubravka vjenčali su se 2014. u Las Vegasu, a slavlje su organizirali u vinkovačkom hotelu Admiral, a kasnije i u Zagrebu. Crkveni brak sklopili su u Opatiji 2021. te proslavili u krugu obitelji i prijatelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:12