STIŽU NA DORU

Složna braća žele na Eurosong: ‘Zbog svojih smo pjesama imali čak i bliske susrete s policijom‘

Dva para braće sa splitskog Sućidra na Doru stižu s pjesmom ‘Lost and Found‘

The Splitters

 Marita Bulimbašić

Svirati s bratom u bendu je najbolja stvar, prije svega najiskrenija - ne možeš lagat‘ u emocijama, pretvarati se jer kritika se dobiva odmah, bila ona dobra ili loša, uvijek znaš na čemu si. Naravno, nekad ne možeš odvojiti tu veliku povezanost od ‘posla‘ ili obveza kojih imamo prema radu pa on pati jer prelazimo jedni drugima preko puno stvari koje inače ne bi trpili da nismo braća - kažu Splittersi, odnosno braća Josip (23) i Petar (29) Senta i braća Marko (26) i Antonio (23) Komić. Dva para braće sa splitskog Sućidra na Doru stižu s pjesmom ‘Lost and Found‘ autora Nevena Kolarića, Branimira Mihaljevića i Marka Mihaljevića, a mnogi inozemni eurovizijski znalci upravo ove mladiće uspoređuju s modernom verzijom Beatlesa i ističu ih kao svoje favorite hrvatskog Izbora za Euroviziju. Što na to kažu Splittersi?

- Ludilo! Dosad kao rock bend nismo nešto puno pratili Doru ili Eurosong, ali svjesni smo da je to najbolja platforma za promociju pjesme i imena kroz ozbiljnu produkciju i pozornicu i idealna prilika da se više maknu slike rock izvođača kao ljudi sa željezničkih pruga koji snimaju spotove po tvornicama, razrušenim zgradama i sličnim dosjetkama prošlih generacija - govore Splićani, kojima je drago da su poznati kritičari Eurosonga, Deban Adremi i Shane, kako kažu, ‘odlipili‘ na njihovu pjesmu, koja svakim danom ima sve više poklonika. Tko će biti njihovi najveći navijači na Dori?

- Svi! Ma, ‘gorit‘ će Split kad budemo live u Opatiji - kažu braća, susjedi iz istog splitskog portuna. Što misle, jesu li sličniji svadljivoj braći Gallagher ili Billie Eilish i Finneasu O‘Connellu?

- Da parafraziramo Tolstoja: mi smo nesretni na svoj način, a glazbeno smo sretniji iz godine u godinu, skupa se razvijamo, mijenjamo i rastemo sve bolje i kvalitetnije - kaže Josip koji objašnjava kako su zapravo nastali Splittersi.

image

The Splitters

Marita Bulimbašić

- Mi smo susjedi, a Toni i ja išli smo zajedno u osnovnu školu, pa smo tako počeli zajedno svirati. U početku kao osnovnoškolac kroz priče u društvu shvatiš kakvu glazbu netko voli i sluša pa se povežeš već na tim osnovnim postavkama jer su one dobre. Kroz srednju školu smo počeli skupa svirati te smo na kraju četvrtog razreda srednje imali snimljen i prvi album na engleskom jeziku ‘Love Sucks‘, a do tada su nam se već pridružila i starija braća Petar i Marko i od tada sviramo kao Splittersi. Uz ‘Love Sucks‘ iz 2018. izdali smo 2020. album ‘Izvedi me van‘ te sada najnoviji ‘Role Filmova‘ - priča Josip kojeg pitamo je li točno da su zbog svojih pjesama imali i ‘bliske susrete‘ s policijom.

image

The Splitters

Marita Bulimbašić

- Da, policija je intervenirala na promociji našeg albuma ‘Izvedi me van‘ zbog subverzivnog naziva u vrijeme pandemije koja još traje, a nije imao uopće veze s istom nego smo taj naslov izvukli iz naše pjesme ‘Život na ekranu‘ objavljene pola godine prije same pandemije koja govori o tome da puno vremena provodimo na mobitelu, računalu... Uglavnom, interventna policija upala je na jedan naš koncert na Žnjanu, prekinula ga i podijelila nam kazne za remećenje javnog reda i mira. I nama i vlasniku kluba. Onda sam još morao i na obavijesni razgovor, na kojem sam objašnjavao kako ‘Izvedi me van‘ ne znači poziv na revolt u doba korone - prisjeća se Josip čiji bend ne pjeva o revolucijama nego o ljubavi. O jednoj takvoj pjevat će u subotu i na Dori, na kojoj bi, ne kriju, voljeli pobijediti i to zato jer se Eurosong zbiva u Liverpoolu.

- Voljeli bismo predstavljali zemlju koju volimo u gradu zbog kojeg smo zavoljeli glazbu - poručuju Splittersi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:16