VRIJEDNI SLUŠANJA

Scuba Delivers, glazbeni ‘ronioci‘ koji u oceanu akorda i ritmova dostavljaju svoj autentičan zvuk

Osim prvog autorskog singla ‘Do It Babe‘, novi bend iz Zagreba, koji uspješno nadilazi granice žanrova, predstavlja i pjesmu ‘Lover‘
Scuba Delivers
 Jasna Kovačević

Novoosnovani zagrebački bend Scuba Delivers sve je samo ne običan, a to dokazuje i njihov prvi autorski singl ”Do It Babe” - ta razigrana i osvježavajuća pjesma izvedena na engleskom jeziku zvuči kao pravi svjetski, ljetni hit koji će vas žanrovski možda podsjetiti na The Weeknda, vlasnika megahitova u disko stilu '80-ih i '90-ih.

Scuba Delivers čine frontmen Stipica Pilj ”Scuby”, Marijan Mileta - koautor teksta i prateći vokal, Mihovil Eljuga - koautor glazbe i teksta, gitarist te glavni producent, a tu je i Aleksa Poturović - klavijaturist te koproducent, inače Beograđanin koji trenutačno živi u Zagrebu.

- Svatko od nas ima svoj autorsko-producentski rukopis, a zapravo je nevjerojatno koliko se međusobno s lakoćom nadopunjujemo. Naše uloge u bendu nisu toliko striktne, svatko može ponuditi neki detalj koji možda i nije u njegovoj uobičajenoj domeni djelovanja i onda - ako se svi složimo - to uklapamo u glazbu...

Što se tiče samog naziva benda, on je nastao kao svojevrsna igra riječi - doslovan prijevod na hrvatski znači 'ronjenje dostavlja', a ja osobno to doživljavam na način da smo svi u glazbi svojevrsni istraživači, ronioci u tom oceanu nota, intonacija, akorda i ritmova, koji dio svog autentičnog otiska/zvuka dostavljaju prvo sebi, pa onda i publici - kaže Stipica, koji dolazi iz vrlo muzikalne obitelji - on sam nikad nije išao u glazbenu školu niti je poznavao note, a sve što radi - radi po sluhu, no majka mu je bila glazbenica, balerina, svirala je klavir i pjevala, a sestra Estera Pilj je operna pjevačica.

On se pak, osim glazbom, bavi i nogometom. Igrao je u prvoj i drugoj ligi te bio U-16 reprezentativac Hrvatske, a sad je individualni nogometni trener. Punih 12 godina radio je u Nogometnoj akademiji Bubamara Prečko, po njemu jednoj od najboljih i najposebnijih nogometnih škola u Hrvatskoj i regiji, a za taj životni period vežu ga samo lijepe uspomene.

Što se tiče Scuba Deliversa, dečki jednoglasno kažu kako ne vole stroge podjele na žanrove. Svoju glazbu baziraju na spoju elektronike i živih instrumenata u smjeru pop/disko/house/syntha.

- 'Do It Babe' djeluje kao pop/disko '80-ih s fuzijom synth popa, soula, rocka, čak i rapa, dok druga pjesma 'Lover', koju ekskluzivno predstavljamo na portalu Jutarnji.hr, spada u neki retro/synth pop/rock/house.

Kroz našu glazbu zapravo šaljemo poruku da nas žanrovska ograničenja ne zanimaju, bitni su zvuk, ritam i osjećaji koje želimo postići, a takvim pristupom gotovo redovito nadilazimo granice žanrova. Tekstovi i jedne i druge pjesme su naravno ljubavni, ali ljubav je u ovim slučajevima predstavljena kao vrsta eskapizma, ljubav je test hrabrosti i bijeg od površne, isprane stvarnosti, ali i rutine. Zanimljivo je da je 'Do It Babe' zapravo nastajala u hodu - naime, počeo sam snimati to što pjevam na mobitelu, a onda sam od tih komadića stvarao pjesmu.

Pripremamo i treći singl na hrvatskom jeziku, na njemu ima utjecaja rocka, soula, bluesa, čak i countryja, ali svakako i diska te house glazbe. Pjesme nećemo izbacivati industrijski, nego ćemo im se potpuno posvetiti. Mi kao bend izlazimo van prvenstveno zbog ideje koju provlačimo kroz glazbu, a ne zbog nas samih. Imamo u planu i snimanje spotova te nastupe kad se ova situacija s covidom popravi - zaključuju iz benda.

image
Scuba Delivers
Jasna Kovačević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:13