PAPRENI IZNOSI

Saznali smo kolike kazne očekuju Houru i Bodalca ako održe koncert kao Prljavo kazalište. Nisu male

Odluče li Houra i Bodalec doći u konobu Kamen kao Prljavo kazalište, to bi ih moglo skupo stajati...

Mladen Bodalec i Jasenko Houra

 Matija Djanjesic/Cropix

Za tri tjedna, točnije 30. srpnja, Prljavo kazalište trebalo bi održati koncert u konobi Kamen, u mjestu Crno blizu Zadra. Organizatori su taj veliki događaj, jer popularni bend u njihovom prostoru nastupa po prvi puta, ponosno najavili na društvenim mrežama gdje su napisali:

- Što svijet rastavi, Kamen sastavi, što Kamen sastavi, ni Bog ne rastavi... Dragi prijatelji, po prvi put u naš čarobni vrt dolazi Prljavo kazalište - stoji u najavi koncerta.

image

Objava konobe Kamen

Screenshot Facebook

- Bit će to večer za pamćenje, a uz Prljavo kazalište nastupit će i predgrupe. Koncert će trajati od 20 od 02 sata - kaže nam Hrvoje Lerga iz konobe Kamen, koji, naravno, čita novine pa je upoznat s trvenjima u našem najpoznatijem rock and roll bendu.

- Sve ja to pratim, ali to nisu moje stvari. Kao ugostitelj koji vrijedno i pošteno radi svoj posao profesionalno sam dogovorio uvjete nastupa Prljavog kazališta s menadžerom Damirom Ramljakom Tigrom, te se, naravno, i ugovorno osigurao - kaže Lerga po kojem nastup Prljavog kazališta u Crnom nije upitan.

No, je li doista tako i hoće li bend unatoč sudskoj odluci i dalje svirati i pjevati pod imenom Prljavo Kazalište? Podsjetimo, premda nam je Jasenko Houra u ponedjeljak kazao kako će bend nastupati kao i do sada, s obzirom na privremenu mjeru izrečenu 1. srpnja u Zagrebu od strane Trgovačkog suda - kojom se nalaže Jasenku Houri i Mladenu Bodalcu da prestanu s radnjama kojima se povrjeđuju registrirani žigovi predlagatelja osiguranja Tihomira Fileša i to na način da Houra i Bodalec prestanu pružati usluge koje se odnose na kulturne djelatnosti odnosno djelatnost glazbenih koncerata, izvedbe glazbe, produkcije zvučnih zapisa, snimanja glazbe i sličnih djelatnosti, sve pod nazivom Prljavo kazalište, Prljavci ili drugim sličnim nazivom - pitanje je pod kojim će imenom bend 30. srpnja u konobi Kamen nastupiti.

Jer, odluče li Houra i Bodalec da tamo dođu kao Prljavo kazalište, to bi ih moglo skupo stajati. Naime, prema privremenoj mjeri, koja stupa na snagu dostavom rješenja Jasenku Houri i Mladenu Bodalecu i traje do pravomoćnog okončanja spora, u slučaju kršenja sudske odluke određuje se novčana kazna. I to ne mala. Ukoliko glazbenici ne postupe po ovom sudskom rješenju, za svaku pojedinačnu povredu Houra će biti kažnjen s 30.000 kuna, a Bodalec s 10.000 kuna. Što na to kaže Mladen Bodalec?

- Što se sudske odluke tiče, nisam za sada još ništa službeno i konkretno dobio, a s kolegama iz benda sam u telefonskom kontaktu. Sve će se znati na vrijeme - govori Bodalec.

Što se pak Tihomira Fileša tiče, on je dužan u roku od petnaest dana od dostave prijepisa ovog rješenja podnijeti tužbu radi opravdanja ove privremene mjere, no tužba i cijelo trajanje procesa ne odlaže izvršenje i trajanje privremene mjere.

Iz svega je jasno da će četrdeset i pet godina duga priča o bendu iz zagrebačke Dubrave imati svoj sudski epilog, zbog čega nitko nije sretan. U cijelu priču uključili su se i odvjetnici. Hourin odvjetnik Toni Nogolica kaže kako ne bi bilo u redu da u medijima komentira sudski postupak koji je u tijeku, a Fileševa odvjetnica Kristina Delfin Kanceljak podsjeća kako je sve krenulo:

- Tihomir Fileš je na žalost bio primoran posegnuti za sudskom zaštitom (iako je isto odgađao), obzirom da s druge strane nije pokazan niti minimum želje za vansudskim, odnosno mirnim rješavanjem otvorenih pitanja. Naprotiv, svi medijski istupi Jasenka Houre, kao i koncertno djelovanje više nego jasno su ukazivali na to da isti namjerava i nadalje nastaviti kao i do sada, bez obzira na pravne fakte te postojeće pozitivne propise, svjesno ih kršeći, što je uočio i nadležni sud. Kao što smo se već prethodno očitovali, smatramo da je pitanje korištenja žiga Prljavo kazalište pravno pitanje koje se na taj način mora i sagledavati i rješavati. U tom kontekstu ponovno naglašavamo da nije interes Tihomira Fileša bio, niti jest zabraniti Jasenku Houri izvođenje pjesama koje je skladao, no kontinuirano kršenje prava primoralo je Fileša da posegne za sudskom zaštitom - objašnjava Filešova odvjetnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:03