BORIS HORVAT

S Massimom je bio u dobru i zlu više od 20 godina: ‘Pjesma ‘Zamisli‘ danas nam je posebno teška...‘

Boris Horvat, direktor Aquarius Recordsa, progovorio je o jednoj velikoj karijeri i očuvanju Massimova rada

Massimo Savić

 Cropix

O Massimovoj muzikalnosti, glazbenoj finoći, bogatoj karijeri te glazbi koju je slušao i osluškivao posljednjih su se tjedana ispisivala emotivna štiva. Danas, kada smo bez tog velikog glazbenika, ponosni smo što je nominiran za našu najveću medijsku nagradu te što je široka publika objeručke prihvatila nominaciju i glasovima njegov rad svrstala u samu završnicu Zlatnog Studija. S Borisom Horvatom, vlasnikom i direktorom Aquarius Recordsa, razgovarali smo o jednoj velikoj karijeri, kakva su mu promišljanja kada je u pitanju očuvanje Massimova rada. Zajedno su bili u dobru i zlu više od dva desetljeća.

Glasajte za finaliste u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Gotovo pola milijuna glasova odredilo je finaliste za najveću medijsku nagradu. Publika je odredila da to bude Massimov koncert iz Arene, ali isto tako ‘gurnuli‘ su ga i u finale za Pjevača godine. Kakvi su vaši dojmovi?

Teško nam je biti objektivnima jer je sve još svježe, i Maxova Arena i Maxov prerani odlazak, ali i kada se uspijemo odvojiti od svega, smatramo da su nominacije itekako zaslužene. Maxov koncert života, kruna karijere, 13.000 ljudi koji uživaju u njegovoj neponovljivoj emociji za nas će zauvijek biti čast i privilegij što smo imali priliku sudjelovati u takvom spektaklu.

A pjesma ‘Zamisli‘, posljednja Maxova i posljednja Rajkova pjesma koju je Ivan Dečak tako savršeno zapakirao, danas nam je posebno teška i zauvijek će nam ti stihovi imati posebno značenje.

‘Zamisli, jedan od listova sam tih, zamisli jednom ću krošnju ovu napustiti…‘ Nismo to mogli niti htjeli zamišljati, ali ono što je sigurno jest da će njegova glazba, a kroz nju i on, ostati vječna.

image

Massimo i Ivan Dečak

Tom Dubravec/Cropix/

Znamo da su ove nominacije Massimu jako puno značile i da je zahvalio publici na glasovima u prvom krugu. Što bi sada rekao?

Bio bi skroman kao i uvijek, pristojno bi zahvalio, a onda bi zahvalio i kolegama koji su nominirani uz njega, pa bi govorio o njima.

Što Aquarius Records, nakon snimke koncerta koja je ispred malih ekrana rasplakala široku publiku, priprema dalje po pitanju njegove glazbe?

Teško nam je još o tome govoriti, ali Max je imao svoje želje i planove i na nama je da ih pokušamo što bolje ispuniti i ostvariti.

Kako ste vi doživjeli njegov najveći koncert u karijeri?

Neizmjerno smo ponosni na njega, na njegovu snagu i volju i mogućnost da izvede koncert svojeg života, znajući što mu je i što je u tim trenucima sve proživljavao. Neizmjerno smo počašćeni što smo imali priliku raditi na tom glazbenom spektaklu, što nam je dao svoje povjerenje i što smo ispunili njegova očekivanja.

Kompletna se javnost senzibilizirala nakon odlaska našeg glazbenog velikana. Što je on u posljednje vrijeme planirao, želio?

Planirao je sve. Najprije novi singl, potom završiti pjesme koje bi se zaokružile u album. Onda turneju, koncertne promocije…

Razmišljate li o hommageu svojem glazbeniku kako bi se očuvala uspomena na njega?

U planu je puno toga, a sve u skladu s njegovom željama i željama njegove obitelji.

image

Massimo Savić

Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

A Massimo je uoči priprema za svoj najveći koncert u karijeri 5. studenog u zagrebačkoj Areni pričao o karijeri i životu u velikom intervjuu za naš Studio.

"Ništa ne bih mijenjao", govorio je, objašnjavajući kako su tekli njegovi glazbeni dani. "Nisam imao drugog načina osim biti iskren. Bio sam zadovoljan, postigao sam ono što sam želio", govorio je u razgovoru Max, kako su ga zvali bliski prijatelji.

I želio najveću produkciju ikad viđenu na ovim prostorima. To mu je bilo najbitnije. Raspričao se tada i o set-listi koja mu je zadavala slatke muke.

"Sigurno će i u tom pogledu biti iznenađenja, svirat ćemo neke pjesme koje do sada nismo nikada. Glazbenici se često uljuljaju u neki svoj repertoar, pa ću ja malo izaći iz ustaljenih shema. Na sreću, imam brojne pjesme i mogu birati", naglas je razmišljao.

Glazbenik koji se tijekom četrdeset godina karijere ovjenčao brojnim nagradama, priznanjima, ali i nekim kultnim pjesmama ostvario je svoj san, održao koncert u Areni. I publici dao sve najbolje od sebe. Nije mu bila bitna zarada, govorio je da ne razmišlja trošiti novac na neku ludu kupnju, nego kako novac koji će prikupiti od prodaje karata uložiti u svirku koja će publici ostati u najljepšem sjećanju. I uspio je!

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 08:22