RADIJSKA PLAKETA

Rončević o spornom priznanju Lidiji Bačić: ‘Da, dobila je ‘Glistu‘. U posebnom je društvu, a ni njima nije loše s njom‘

Radio Rijeka ima svoju top listu, ‘Glistu‘, koja se, što joj i samo ime sugerira, uspješno proteže eterom već punih trideset godina

Lidija Bačić

 Instagram/Screenshot/

Je li to vic? Postoji li plaketa za stoto izvođenje pjesme Lidije Bačić na top listi koja se zove Glista? Vrijedi li to priznanje, koje se prodaje na internetskom oglasniku Njuškalo, stvarno sto tisuća eura? I je li ga Lidiji Bačić uručio Vladimir Rončević, pitamo legendarnog televizijskog urednika i bivšeg rukovoditelja HR Rijeka, čiji potpis stoji na priznanju pjevačici, izdanom 2011. godine?

- Najprije se od sveg srca zahvaljujem onome tko je oglasio prodaju priznanja Radio Rijeke za više od sto nastupa na top listi ‘Glista‘. Sto tisuća eura, tisuću za svaki nastup, zaista respektabilan iznos, koliko god to zvučalo ‘montypythonovski‘. E, sad, koliko to zaista jest ili nije tako, procijenite sami. Goli podatak da je priznanje uručeno Lidiji (osobno nisam nazočio, jer da jesam jamačno bih se toga i te kako sjećao!), za stoto izvođenje pjesme ‘Ne moren kontra sebe‘ na ‘nekakvoj‘ top listi ‘Glista‘ zaista ne zvuči oskarovski - priznaje Rončević, koji potom otkriva drugu stranu ove priče.

image

Lidija Bačić

Danijel Soldo/Cropix

- Ali, treba znati i to da je Radio Rijeka suvereno najslušanija radiopostaja u Rijeci i na području Primorsko goranske županije od utemeljenja Hrvatske i to svake godine. Svake godine do danas, kada je slušanost najveća u povijesti (čak i bez mene, hahaha) i to u gradu Rijeci 50 posto, a u Primorsko goranskoj županiji 45 posto! Po tome Radio Rijeka prednjači u Hrvatskoj… A diči se i nagradom Jutarnjeg lista kao naj-radio u Hrvatskoj, odnosno Zlatnim Studijem po izboru čitatelja. Ta i takva Radio Rijeka ima svoju top listu, ‘Glistu‘, koja se, što joj i samo ime sugerira, uspješno proteže eterom već punih trideset godina (u ožujku je emitirana 1500-ta emisija!) i ugrađena je u temelje ove rekordne slušanosti. Publici nudi glazbu koju ona želi jer se lista temelji na glasovima slušatelja. Ulaziš ili ispadaš glasovima slušača - objašnjava Rončević i nastavlja:

- Sad bih se, s izuzetnim zadovoljstvom, vratio Lidiji Bačić! Priznanje o kojemu je riječ dobila je nakon što je na top listi ‘Glista‘ opstala, glasovima publike, više od sto tjedana, dakle pune dvije godine. Ajte vi! Da je top lista na televiziji, trajanje bi jamačno udvostručila! Ušla je tako u društvo čija, također dobivena priznanja za više od sto tjedana (dvije godine) opstanka, nitko ne prodaje. To su, između ostaloga, Oliver Dragojević s ‘Cesaricom‘, Vinko Coce s ‘Vilo moja‘, Dule Jeličić s ‘Ne reči nikad rogi ribaru‘ (koji je rekorder ‘Gliste‘ s pjesmom ‘Beli, Cres i Lubenice‘, čak 200 tjedana odnosno četiri godine na ‘Glisti‘). Nije baš Lidija u nekom lošem društvu! A, bome, nisu niti oni s njom - govori Rončević koji ne krije da gaji simpatije prema liku i dijelu Lidije Bačić:

- Kad malo bolje razmislim, Lidija Bačić je od te nagrade do danas kročila velikim koracima, razigrala se, izgradila, ‘razbacala‘ se, pa mi se čini da je oglašivač trebao ići na javno nadmetanje za prodaju priznanja s iskličnom cijenom od sto tisuća eura. Pa dokle ide… ŠČ ! - poručuje Rončević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:10