PUTUJ SELMA...

Preminula je čuvena Selma iz balade Bijelog dugmeta. Shrvani Bebek: ‘I dalje ću joj pjevati‘

Pjesma "Selma" jedna je od najvećih ranih uspješnica grupe Bijelo dugme, a napisao ju je Vlado Dijak
Željko Bebek i Selma Borić
 Facebook

Čuvena Selma Borić koja je opjevana u kultnoj baladi Bijelog dugmeta "Selma" preminula je u 92. godini života, potvrdio je Željko Bebek, Selmin dugogodišnji prijatelj, za Avaz.

- Jutros me je obavijestila njena porodica, s obzirom na to da zbog korone nisam je posjećivao dugo vremena. Nažalost starost je odnijela, ali zaspala je u miru i nek ostane tako u miru. Otišla je moja Selma. I dalje ću ja njoj pjevati i pominjati je pred publikom, zbog toga što pjesma nosi njeno ime a pjesma je opisala dio njenog života, lijepi dio njenog života. Tako ćemo je se rado sjećati - rekao je Bebek za Avaz.

Od Selme se oprostio i na svojem Instagramu.

"Putuj Selma... Počivaj u miru Božjem", napisao je pjevač uz njihovu zajedničku fotografiju.

Pjesma "Selma" jedna je od najvećih ranih uspješnica grupe Bijelo dugme. Tekstopisac Vlado Dijak posvetio ju je ženi u koji je bio toliko zaljubljen da je njezino putovanje na fakultet pretočio u jednu od najljepših ljubavnih pjesama regije.

Fatalna Selma Dijaka je upoznala davne 1945., kada je imala tek 16 godina.

Sama Selma, koja je rođena u Zenici, ali je živjela u Zagrebu, više je puta govorila o svom prijateljstvu s Vladom Dijakom koji je stvorio stihove koje je uglazbio Bregović.

- Imala sam tad 16 godina. Ja sam ležala s curama na travi, a Vlado je s dečkima ležao nasuprot. Čupkao je travu i stalno me pogledavao. Izgleda da se odmah zainteresirao za mene, a kasnije smo se sretali na korzu. Jednom me sreo s koferom pa mi je nosio kofer. Išli smo na stanicu i onda mi je pomogao da uđem u vlak. U tom je vlaku bio polupan prozor, a on mi je onda rekao: 'Selma, ne naginji se kroz prozor' - ispričala je Selma kad je prije nekoliko godina gostovala u HRT-ovoj emisiji “Osmi kat”.

Tada je otkrila i kako jako voli ovu pjesmu, ali da joj u početku nitko nije vjerovao da je pjesma posvećena njoj. Dijak nikad nije Selmi priznao da je zaljubljen u nju, već je za njom patio četiri godine.

- On se nikad nije izjasnio, samo me gledao - rekla je Selma za HTV slegnuvši ramenima.

Selma se prije nekoliko godina požalila na usamljenost pa joj je Bebek često pravio društvo, a zajedno su proslavili i njezin 90. rođendan.

Podsjetimo, Bebek se 2001. godine pojavio u emisiji HRT-a u kojoj je gostovala Selma te ju je iznenadio svojim dolaskom a onda joj i otpjevao pjesmu “Selma” posvećenu njoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:08