INTERVJU ZA JUTARNJI

Premijera novog singla Nike Turković: ‘Ova pjesma je drugačija i označava početak moje nove ere‘

Glazbenica i modna ikona u razgovoru najavljuje album prvijenac i otkriva kako je biti u vezi sa svojim najoštrijim kritičarom
Nika Turković
 Petra Mikšil

Nika Turković, mlada modna ikona i jedna od najperspektivnijih mladih glazbenica, novim singlom "Pusti", kojeg premijerno donosimo na portalu Jutarnji.hr, najavljuje album prvijenac.

Uz to, djevojka Matije Cveka, također mladog i uspješnog kantautora, otkriva kako je biti u ljubavnoj vezi sa svojim najoštrijim kritičarom i objašnjava zašto vjeruje u "girl power".

Novi singl, "Pusti", najava je vašeg albuma prvijenca što ga pripremate za početak sljedeće godine. O kakvoj pjesmi se radi?

- "Pusti" je zapravo najava jedne nove ere, novog početka i onoga što spremamo za dalje. Odvažnija je nego sve dosadašnje, najbrža je do sada, donosi neku novu energiju... Uživala sam u procesu stvaranja, pa se nadam da će i drugi uživati u slušanju. Pjesmu smo počeli raditi Matija Cvek i ja još u veljači, a završili smo je uz pomoć Ivana Pešuta. Inspiracija je došla s mora; razmišljala sam o ljetu, romansama, suncu, druženjima i nekakvoj bezbrižnosti koju osjećamo, kao da živimo u trenutku i ne marimo za sutra. Upravo smo tu emociju pokušali prenijeti kroz tekst i glazbu - taj osjećaj potpunog popuštanja kočnica.

Sudionica ste "Femme Nouvelle", projekta koji omogućava nadarenim kantautoricama veću prisutnost na medijskoj i glazbenoj sceni. Zalažete li se i privatno za "girl power"?

- Obožavam "Femme Nouvelle" i iznimno sam počašćena što sam dio tako prekrasnog projekta, upravo jer se i privatno zalažem za "girl power". Tu sam "temu" i odabrala za svoj prošlogodišnji singl "Gledaj me", jer sam feministica i mislim da se ovakve teme i ovakvi projekti trebaju što više promicati, s obzirom na to da pričamo o bazičnim ljudskim pravima i jednakosti kojoj težimo.

image
Petra Mikšil

U subotu, 26. lipnja, u okviru tog projekta nastupit ćete u zagrebačkoj Laubi. Imate li tremu uoči takvih nastupa i kako je se rješavate?

- Tremu imam uvijek, a što sam starija, to je zastupljenija, ali nekako najviše u nastupima koji su televizijski. Live svirke s publikom, poput ove koju najavljujemo u Laubi imaju neku posebnu energiju upravo zbog ljudi koji vas dodu slušati, stoga mi oni nekako pojedu tu tremu.

Koliko godina već pišete vlastite pjesme?

- Autorske pjesme pišem od svoje osme godine, s tim da sam većinu svog repertoara pisala na engleskom jeziku. Otkad sam ponovno započela svoju glazbenu karijeru na našim područjima 2019. godine, odlučila sam se okušati u pisanju na hrvatskom jeziku, posebice jer mi je osobno to bilo izazovno i strano.

image
Petra Mikšil

Što je za vas glazbeni izazov?

- Rekla bih pisanje tekstova, ali mislim da je najizazovnije postići mir u glavi i znati se odvojiti od stvari koje nas ne ispunjavaju ili nam ne pomažu da rastemo. Glazbena industrija je surova i mislim da je glazbenicima najteže biti zadovoljan sa svojim kreativnim radom, pustiti ga u svijet i prihvatiti da je sada sve van naše moći. Tu kreću brojna preispitivanja, čitanje recenzija, traženje mišljenja i ostalih stvari, na koje nažalost, ne možemo uvijek (nikad) utjecati.

U vezi ste s Matijom Cvekom, koji je, kazali ste, vaša najveća podrška, no dodali ste i kako je dvosjekli mač ljubiti nekog tko se bavi istim poslom. Zbog čega?

- Mislim da sam to rekla u kontekstu da se upravo zbog toga najbolje razumijemo i točno znamo kroz što prolazimo, ali isto tako smo stalno upravo okruženi svojim poslom. Bez obzira na to, Matija je moj najbolji prijatelj i bez obzira na to čime se bavimo, to je ipak najvažnije od svega.

Godinama vas pitaju hoćete li Matija i vi snimiti duet. Kako glasi odgovor?

- Nikad ne reci nikad.

image
Petra Mikšik

Što je najvažnije što ste naučili tijekom života u Londonu?

- Tamo sam naučila najviše o životu i o glazbi. Ako moram izdvojiti nešto bitnije od ostalog, to je definitivno stečena samostalnost, zdrave radne navike i plaćanje računa.

Jedno vrijeme bavili ste se PR-om, no zbog glazbe ste od toga odustali. Je li to, zbog korone i mnogih epidemioloških zabrana, materijalno bila dobra odluka?

- PR-om sam se bavila nakon magisterija, kao neki sljedeći korak u mojoj karijeri/obrazovanju, međutim kada je došlo do biranja između posla i glazbe za koju želim da mi postane posao - izabrala sam glazbu. Dugo sam se pripremala za taj korak, pa sam tako simultano radila glazbu i agencijski posao tri godine, kako bih u jednom trenutku mogla samo zaploviti u glazbene vode. Mislim da, otkad sam na taj način samozaposlena, živim mnogo kvalitetniji i zahvalniji život, a gledajući materijalno - radije bih imala manje pa živjela kvalitetnije, nego obrnuto.

image
Petra Mikšik

Lani ste proglašeni jednom od najutjecajnijih mladih žena. Kolika je to odgovornost?

- Ne doživljavam to kao odgovornost, već kao jako lijepo priznanje, jer definitivno ne vidim to u sebi (smijeh). Svakako uvijek pazim kakav je moj utjecaj na mlade i općenito ljude koji me prate i okružuju, jer znam kako je danas lako utjecati negativno. Definitivno sam s vremenom sve više i više svjesna sebe i svoje publike, zašto i mislim da bismo svi upravo na taj način trebali pristupati svojim postupcima - promišljeno i svjesno, posebice online.

Poznato je da volite modu. Koji vam je modni stil najdraži i kojih odjevnih predmeta ima najviše u vašem ormaru?

- Jako sam velika zaljubljenica u modu, ali najviše uživam u nekom muško/ženskom miksu i minimalnim, ali vječnim komadima. Mislim da ćete u mom ormaru najviše pronaći bijelih majica, traperica i sakoa, jer upravo u tome provodim većinu života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:06