NAŠA DIVA

Povratak nekad velike zvijezde hrvatske estrade: ‘Molitva i misa danas su putokazi mog života...‘

Pjevačica je podijelila je s nama svoja razmišljanja o ljubavi prema vjeri i zašto se u jednom trenutku odmakla od svjetla reflektora

Maja Blagdan

 Darko Tomas/

Nakon godina izbivanja s medijske scene vraća nam se Maja Blagdan. Kaže, na mala vrata i s mjerom. Od samog početka njene trideset i šest godina duge karijere znala je što želi i trudila se da ne postane “zanatlija” u svom poslu. Takva je i danas, no s drugačijim pogledom na svijet. Maja, uvijek šarmantna i spontana, pokušala nam je u intervjuu otkriti što su njezine životne vrijednosti, kako razmišlja i misli li se vratiti svojoj široj publici.

image

Maja Blagdan

Darko Tomas/

- Iza mene su velika životna poglavlja, sigurno da nisam ona ista osoba koju pamtite otprije. Iako danas živim potpuno drugačiji život, s velikom radošću i zadovoljstvom gledam unatrag na ono što je bilo, al’ volim i ovo sada.

Uskoro Maji izlazi dvostruki album koji s četrdeset pjesama objedinjuje blistavu karijeru. Izlaskom kompilacije obilježit će trideset godina od izdavanja svojeg prvog albuma.

Zvuk ostao izvoran

- Sama sam birala pjesme. Naravno da su u prvom redu one općepoznate publici, no budući da sam u karijeri snimila deset CD-a, na ovoj će se kompilaciji naći i pjesme s takozvane B strane, one koje nisu dobile priliku da se uspiju izboriti kod publike na prvo slušanje. Taj album je presjek moje diskografske karijere. Zvuk je ostao izvoran, nismo dirali aranžmane.

image

Maja Blagdan i Ivana Bilandžija Billy

Darko Tomas/

A što je Maju maknulo s estradne scene, što ju je ponukalo da se povuče u svoj svijet, daleko od svjetla reflektora?

- Proteklih desetak godina glazbu nisam zapustila, posvetila sam joj se u nekom drugom izričaju. Tempo kojim sam dotad živjela u jednom je trenutku postao preintenzivan i nije ostavljao mjesta za neke moje druge potrebe. Sve je došlo do nekog svog ruba i osjetila sam da je vrijeme za povlačenje. Odgovaralo mi je da se maknem od prejakih svjetala reflektora - iskreno govori pjevačica anđeoska glasa, kojoj je jednostavno bio potreban unutarnji mir, daleko od šušura koji sa sobom nosi glazbena scena.

- Htjela sam jedan novi život!

image

Finale Dore 2008. održano je u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner. Maja Blagdan nastupila je s pjesmom "Zvala sam ga anđele"

Tea Cimas/Cropix/Cropix

Strah od povratka

Priznaje, sada se pomalo plaši svojevrsnog povratka i skretanja medijske pozornosti na sebe jer si tako intenzivan život, kakav je nekoć vodila, više ne želi priuštiti.

image

Maja Blagdan

Ozren Drobnjakovic/Cropix
image

Maja Blagdan, Dora 1996.

Livio Andrijic/Cropix

- S druge strane, želim reći da su novinari uvijek bili dragi i izrazito korektni prema meni, baš kao i publika s kojom sam imala beskrajno lijep odnos. I naša ljubav nije izblijedjela. Zato, evo danas, s radošću prezentiram izlazak CD-a “Za nas”, kao podsjetnik na sve ono lijepo što sam proživjela u trideset i šest godina karijere.

Kao pjevačica, interpretatorica, u potrazi je za nečim što će ju inspirirati, ali pritom naglašava da nije od onih izvođača koji se vole ili žele ponavljati.

image

Maja Blagdan na 62. Zagrebačkom festivalu

Srdjan Vrancic/Cropix/Cropix

- Glazbu sam uvijek živjela svim srcem. Svakako se nadam da ću snimiti još novih pjesama. No, to je nešto što se ne može isforsirati. Ako imam još što reći, vjerujem da će pjesma naći put do mene. Ne osjećam pritisak, ni žurbu u tom smislu jer je moj glazbeni opus velik, pa puštam da se stvari spontano dogode.

image

1996., Porin

Miro Debogovic/Cropix

Posljednjih petnaest godina živi vjeru i ona je postala njezin svijet. Sudjeluje na seminarima duhovne obnove, kao glazbeni animator, a koncerti duhovne glazbe, koje održava s bendom, postali su ono što je veseli i ispunjava.

- Našla sam novi izričaj koji nije daleko od onoga čime sam se bavila u glazbenom smislu. To je popularna duhovna glazba.

Zahtjevno iskustvo

Publika ju je i dalje na jedan način pratila, a Maja je uistinu bila jedna od onih predvodnica koja je pripomogla da se otvore vrata kako bi duhovna glazba u nas dobila puno veći značaj.

- Bez obzira na to što sam uz pomoć duhovne glazbe pronašla svoj put u vjeru i osobni mir, drago mi je ako sam pridonijela tome da ta vrsta glazbe uzme maha.

image

Maja Blagdan i Rajko Dujmić

Srdjan Vrancic/Cropix/Cropix

Posebno ističe svoje sudjelovanje u mjuziklu “Uskrsli”, premijerno izvedenom 2014. godine u kazalištu Komedija.

- Za mene je to bilo posve novo i zahtjevno iskustvo. Dotad se nisam okušala u takvoj formi koja, uz pjevanje, zahtijeva i glumački angažman i sve to s još sedamdeset kolega na pozornici. U kazalištu Komedija imali smo više od dvadeset izvedbi. Za sjajnu produkciju zaslužni su franjevci konventualci sa Svetog Duha i obitelj Bardun, a za odličnu režiju Marko Cindrić i Robert Bošković - podsjetila nas je Maja.

Kaže kako je u vjeru ušla kroz glazbu, a u međuvremenu je ona postala njezina svakodnevica.

- Vjera je moj životni oslonac. Molitva i odlazak na svetu misu su temelj i putokaz mog života.

Duhovna stvarnost

Odlasci na hodočašća je posebno vesele.

- Puno putujem i obišla sam mnoga poznata svetišta, od kojih izdvajam put u Lourdes i Jeruzalem u Svetoj zemlji. Ta putovanja su zaista posebna jer se s odmakom od svega, uranjajući još potpunije u neke duhovne stvarnosti, vratiš svakodnevnici osnažen i inspiriran.

Sa Zrinkom Tutićem povezana je gotovo od početka svoje karijere, a prijateljstvo i suradnja, unatoč svim okolnostima koje su im se u životu događale, nisu prestajali. Za Tutića kaže kako zna da je uvijek tu, viđali se oni češće ili rjeđe.

image

Pjevačica Maja Blagdan i Zrinko Tutić

Livio Andrijic/Cropix

- Da, Zrinko je uvijek tu, još od 1992. godine kada sam, kao zamjena Zorice Kondže, došla u Zagreb otpjevati prateće vokale na Bebekovu albumu. Neraskidive su to veze duša koje su toliko toga lijepog zajedno napravile. Sretna sam što me glazba uvijek vodila kroz život i bila dio mojeg puta, bez obzira na to što proživljavam u životu.

Razotkrivanja

Maja Blagdan kaže da se ne voli previše razotkrivati, kao što je to olako radila u mladenačkim danima. Iskreno govori da je zbog toga nekad bila povrijeđena.

image

Maja Blagdan

Privatna Arhiva/Cropix

- Smatram da je dobro sačuvati dio sebe i svoje privatnosti, svoje duše, za sebe i svoje drage ljude. Važno je sačuvati svoj unutarnji svijet na ovoj ionako preburnoj životnoj promenadi.

image

Maja Blagdan

Marko Colic/Cropix

Danas, kada razmišlja o sebi i svojem putovanju koje je prošla, ne žali što se odmaknula od estradne scene na koju je zakoračila već sa šesnaest godina kao pjevačica grupe Stijene.

- Zahvalna sam na svemu, imala sam divnih suradnji, uvijek sam bila okružena nevjerojatno talentiranim ljudima od kojih sam puno učila i dobila, a ja sam se trudila davati najbolje od sebe. Život uvijek traži nešto dalje, pa sam se u jednom trenutku prolaznosti odlučila ‘resetirati’ i da je vrijeme za nešto novo. U mojem slučaju to je bio neki stvarniji i normalniji život - objašnjava.

Prvo ‘ispucati loptu’

Vraćamo se pričom na objavu albuma i nezaboravne pjesme koje itekako žive u javnosti, a među kojima su “Sveta ljubav”, “Jedini moj” i “Bijele ruže”. Hoćemo li ovu rođenu Splićanku ponovno imati priliku vidjeti na koncertima?

- Nove pjesme su prvi korak, a potom ćemo vidjeti kako dalje. Nije lako istrčati na teren, okušati se i vidjeti mogu li ispucati loptu... Recimo da o tome razmišljam - smije se Maja.

image
Privatna Arhiva/Cropix

Dodaje da nije lako imati svoj mir i živjeti na sceni, no pokušat će u tome ostvariti ravnotežu. Želi dovršiti glazbenu priču koju je osmislila s autoricama Ines Prajo i Arijanom Kunštek, a počela 2016. na Zagrebfestu pjesmom “Više od najviše”. I čezne za povratkom na more, u svoj Split, svoju Dalmaciju.

- Čujem kako me zove rodni kraj... Vjerujem da će mi se i ta želja ispuniti - otkrila je za kraj razgovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:53