MEDIJSKI SPEKTAKL

Povijest Zlatnog Studija: Od rekordera do impresivnih nastupa koje YouTube i danas pamti

Najveća medijska nagrada u zemlji, Zlatni Studio, osnovana je 2017. godine, nastavno na bogatu tradiciju časopisa Studio

Upečatljivi nastupi na dodjeli Zlatnog Studija

 Cropix/

Studio, prvi tjednik za televiziju, radio, film, glazbu i kazalište u bivšoj državi, današnji prilog petkom Jutarnjeg lista i Hanza Medie, kao i najčitaniji magazin u Hrvatskoj, pokrenuo je prije šest godina pod motom "najbolji biraju najbolje" nagradu žirija i publike Zlatni Studio.

Šesti Zlatni studio počinje danas, prvim glasačkim kuponom u magazinu Studio, na kojemu će biti objavljene nominacije žirija u svim kategorijama te objavom nominacija na online glasačkom mjestu.

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Kao i proteklih godina, ulazak među finaliste drugog kruga te, konačno, pobjednika odlučit će zbroj postotnog udjela glasova u kuponima s glasovima dobivenim glasanjem online, i to u dva kruga glasanja.

Najveća medijska nagrada u zemlji, Zlatni Studio, osnovana je 2017. godine, nastavno na bogatu tradiciju časopisa Studio koji se prvi put tiskao 3. travnja 1964. u crno-bijeloj rototehnici na 48 stranica, u nakladi od 60.000 primjeraka, s tjednim radijskim i TV programom, koji je u svojoj povijesti kao prva tiskovina posvećena kulturi televizije, umjetnosti i zabave bio pokretač mnogih nagrada, kao što su nagrada publike Jelen na Festivalu jugoslavenskoga igranog filma u Puli, Zlatni vijenac, Histrion, Studijeva lauda i druge.

Tako je nagrada Zlatni studio, pokrenuta 2017., predstavljala veliku novost u svojoj sveobuhvatnosti te razrađenosti obuhvaćenih kategorija i nominacija.

Baš svaka dodjela najveće medijske nagrade Zlatni Studio već tradicionalno bude show za pamćenje, popraćen nezaboravnim glazbenim brojevima, duhovitim skečevima, najvećim domaćim glazbenim, glumačkim, voditeljskim i novinarskim zvijezdama, glamurom i upečatljivim i jedinstvenim trenucima iza kojih stoji itekako uigrana ekipa. Ništa manje neće biti glamurozna i šesta. No, prije nego što odgledamo taj spektakl uživo, podsjetit ćemo vas na neke od ključnih trenutaka kroz povijest Zlatnog studija.

Kako u ovim trenucima vlada nogometna euforija diljem svijeta, valja se prisjetiti i dodjele Zlatnih studija 2019. godine kada su sa Zaprešić Boysima navijački hit ‘Igraj moja Hrvatska‘ izvele hrvatske sportske legende. "Band Vatreni Studio‘, činila su najveća hrvatska sportska imena, čiju su karijeru obilježile olimpijske medalje, kao i one na svjetskim i europskim prvenstvima. Poznati moto Zlatnog studija je da ‘najbolji biraju najbolje‘ pa su tako i najbolji zdušno pjevali svima omiljene stihove. Uz Ćiru Blaževića i Zlatka Dalića, mikrofona su se prihvatili i Dubravko Šimenc, Perica Bukić, Joško Jeličić, Sandra Paović, Lucija i Ana Zaninović, braća Sinković... Taj video-spot oborio je rekorde gledanosti, a dokaz tome je više od milijun pregleda na YouTubeu. Spot je i danas jednako popularan.

Kad smo već kod legendarnih izvedbi, već prve godine Zlatni Studio u dodjeli je predstavio neočekivane glazbene aranžmane, duete i kvartete, zajednički nastup Mije Dimšić i Jimmyja Stanića, Doris Dragović i Danijele Martinović te tri dive Gabi Novak, Tereze Kesovije i Radojke Šverko.

Nova obrada čuvene pjesme "Hrabri ljudi", Đorđa Novkovića i Arsena Dedića, izvedena je na samom završetku svečane dodjele Zlatnog Studija 2021. godine. Snimljen je i spot u kojemu uz Gabi Novak, sudjeluju Tereza Kesovija, Doris Dragović, Zorica Kondža, Josipa Lisac, Jasna Zlokić, Gibonni, Tomislav Mužek, Tedi Spalato, Petar Grašo i Marko Tolja. Iza svojevrsnog reizdanja pjesme stoji Ante Gelo. Ovim spotom željelo se posebno zahvaliti svima onima koji su u vrijeme krize uzrokovane pandemijom koronavirusa bili na prvoj liniji obrane i podnijeli najveći teret. To su medicinske sestre, doktori, zdravstveno osoblje, vozači hitne službe... Jedinstvena izvedba pjesme, čiji su autori, s najboljim i prepoznatljivim vokalima kojom se diči domaća glazbena scena nikoga ne bi trebala ostaviti ravnodušnim.

Prve pandemijske 2020. godine Zlatni Studio predstavio je novi i drukčiji band aid pjesme "Moja domovina", neočekivane hitove "iz ormara" u izvedbi Gorana Navojca, Jasne Zlokić i Zorice Kondže, a 2021. Jutarnji list i Hanza Media organizirali su najveći mogući bend bubnjara, gitarista i vokala za pjesmu Atomskog skloništa "Za ljubav treba imati dušu" i novi spot te pjesme na Bundeku, kao i elitni izbor različitih vokala, od Gabi Novak i Josipe Lisac preko Gibonnija do Tomislava Mužeka u pjesmi "Hrabri ljudi". Većina spomenutih muzičkih aranžmana i danas su hitovi na YouTubeu.

Posebno dirljiv bio je prošlogodišnji hommage Akiju Rahimovskom, čiji je iznenadni odlazak duboko rastužio i šokirao cijelu glazbenu scenu i brojne obožavatelje. Nastup je započeo snimkom Akijeva glasa i pjesmom "Jesen u meni", a pjesmu "Kao ti" nastavile su pjevati Albina, Zsa Zsa i Vjeko, što je publika popratila velikim pljeskom i bujicom emocija.

Završni glazbeni broj bio je posvećen mjuziklu "Jalta, Jalta", koji je prošle godine proslavio pedesetu godišnjicu prve izvedbe. Komedijin ansambl, nakon dvije godine stanke, ponovno je izveo glavni song "Neka cijeli ovaj svijet" najuspješnijeg hrvatskog mjuzikla, uz koji su u proteklih pet desetljeća stasale brojne generacije. Znamenito je to djelo skladatelja Alfija Kabilja za koje je libreto napisao Milan Grgić, a redateljski postavio Vlado Štefančić. Izvedbom se odalo priznanje tom izuzetnom djelu koje slavi pola stoljeća postojanja i koje je, prema Komedijinim podacima, bilo izvedeno impresivna 773 puta.

Zlatni Studio mijenjao je voditeljske parove zadužene za televizijski spektakl, odnosno možemo reći da su se mijenjali muški voditelji, koji su bili partneri Daniele Trbović koja je samo jedne godine iznimno izostala sa showa. Zlatni Studio te su godine vodile Barbara Kolar i Jelena Otašević Babić koja je tom prigodom debitirala u voditeljskoj ulozi. U ulozi muškog voditelja dva puta zaredom bio je Frano Ridjan, a pretposljednji je Zlatni Studio s Danielom vodio Ivan Vukušić.

Važno je napomenuti i rekordere u nominacijama i pobjedama u kategorijama i potkategorijama Zlatnog studija. Petar Grašo tako je sedam puta nominiran u različitim glazbenim kategorijama, a pet puta dobio je Zlatni Studio. Njegov kolega Massimo imao je osam nominacija u četiri godine, a pripala su mu dva Zlatna Studija. Nina Badrić nominirana je četiri puta, kip je odnijela dvaput, a Tony Cetinski pet je puta nominiran, ali još čeka svoj prvi Zlatni Studio.

Tri Zlatna Studija ima Zoran Šprajc, kao i "RTL Direkt". Andrija Jarak, koji je prošle godine prešao s Nove TV na RTL, četiri puta proglašen je najboljim TV novinarom, a Robert Ferlin pet puta zaredom nominiran je za radijski glas godine i dva puta je uzeo Zlatni Studio.

Kad je riječ o glumcima i glumicama u kategorijama, Nataša Janjić imala je dvije filmske i jednu kazališnu nominaciju, a dobila je filmsku nagradu, a Alma Prica imala je dvije kazališne i jednu filmsku nominaciju i postala je dobitnica Zlatnog Studija zahvaljujući "Dnevniku Diane Budisavljević".

U nominacijama koje se smatraju svojevrsnim nagradama žirija, Zlatni Studio dao je još jednu potvrdu ponekoj afirmiranoj zvijezdi i veteranima scene pa smo tako imali "dijamantnu ploču" Zlatnog Studija, nominacije za glumicu Nevu Rošić i glazbenika Jimmyja Stanića. Isto tako, lansirao je nova lica u glazbi pa je pobjedu prve godine odnijela Mia Dimšić, a u prvi plan doveo više od 20 mladih, u tom trenutku ne osobito poznatih glumaca, od kojih su neki danas afirmirani, poput Tene Nemet Brankov, Filipa Vidovića, Elizabete Brodić (njoj je Zlatni Studio donio glavnu ulogu u popularnoj seriji Nove TV), Petre Svrtan, Marina Klišmanića, Paška Vukasovića, Ane Uršule Najev...

image
Jutarnji.hr/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:51