ANA URŠULA NAJEV

Podrijetlo mi je dalo i ludost i prizemnost. Nadahnuće mi je Amy Winehouse, pjevat ću njoj u čast

Laureatkinja Zlatnog Studija za Novo lice u kazalištu održala je više glazbenih nastupa, a za rujan najavljuje spektakl na Gripama
Ana Uršula Najev, mlada splitska glumica i pjevačica
 Ante Cizmic/Cropix

Glumica Ana Uršula Najev, dobitnica Zlatnog Studija u kategoriji Novo lice u 2020. godini, sredinom rujna na Tvrđavi Gripe izvest će projekt “For Amy”, o kojem se ideja rodila za vrijeme karantene, kada je tisuću puta preslušavajući glazbu Amy Winehouse osjetila ogromnu želju odati počast neprežaljenoj pjevačici. Bit će to glazbena priča s pjevanjem i anegdotama iz života pjevačice, i to na Amyin rođendan, 14. rujna.

- Amy Winehouse mi je nepresušni izvor inspiracije i jedan od najvećih glazbenih uzora. Ona je glazba na dvije tanke noge. Pored nevjerojatnih vokalnih sposobnosti, ono što me najviše fascinira je način na koji beskompromisno ogoljuje svoj najintimniji unutarnji, izuzetno bogati i slojeviti svijet. Zato sam se odlučila na kreiranje glazbene priče kojom želim njeno stvaralaštvo i barem dio njene duše približiti našoj publici. Ne želim je imitirati i ne želim da to bude puko izvođenje pjesme za pjesmom - govori Ana Uršula Najev, dodajući da će iza sebe odnosno do sebe imati fenomenalan bend koji čine Duje Ivić, Tomislav Topić, Danijel Stojan, Toni Gunjača, Antea Žure, Sonja Rogošić, Danijel Curić i Deni Pjanić, a za vizual i di­zajn plakata događaja na Gripama zaslužna je Petra Ana Čubelić.

Nastup u Zagrebu Nakon Splita slijedi zagrebački koncert 17. rujna za koji organizator još ne otkriva lokaciju.

- To će biti prvi put da se samostalno predstavljam Zagrebu u glazbenom smislu. Amy i ja nismo bile baš toliko bliske privatno pa ne mogu govoriti o osobnim poveznicama, ali ono s čime se mogu poistovjetiti je duboko proživljavanje svake note, spremnost na duševno ogoljavanje i bavljenje glazbom zbog glazbe, a ne zbog popratnih stvari - nastavlja glumica, koja sa žalošću konstatira da je, nakon što ju je publika temeljem prethodne nominacije žirija u ožujku nagradila Zlatnim Studijem za Novo lice u kazalištu, zahvaljujući njezinoj ulozi Mary Warren u predstavi “Kušnja” splitskog HNK, došla korona, što svakako nije bilo vrijeme za nove pustolovine na krilima priznanja žirija i publike.

image
Ana Uršula Najev
Ante Cizmic/Cropix

Ljetni koncerti

- Unatoč tome, desile su se neke jako lijepe poslovne prilike i suradnje te ono bitno, ponos, podrška i radost bližnjih. Iako mi vrednovanje ljudi kroz kipiće nije neka baza, lijepo je osjetiti priznanje i poštovanje kolega. Isto tako, zbog cijele ove ere Covida kolege s godine i ja morali smo prebaciti diplomske predstave na jesenski semestar. Uz film, čije snimanje počinje za nekoliko dana, to je jedino što mi je preostalo. Diplomsku monodramu pripremam s mentoricom Brunom Bebić, a riječ je o tekstovima iz knjige ‘Rabljeno doba’ nobelovke Svetlane Aleksijevič - govori glumica koja, dakle, paralelno glumi i pjeva, a imala je i nekoliko gaža ovo ljeto.

- Od svirki i koncerata ovog ljeta posebno bih izdvojila otvaranje Solinskog kulturnog ljeta s orkestrom HRM-a, koncert na Voćnom trgu u povodu Svjetskog dana glazbe, onaj na bolskoj rivi te meni naročito drag, unatoč mojem malom doprinosu, koncert ‘Evo mene među moje’ u Veloj Luci u čast Oliveru Dragojeviću. Kroz sljedeće tjedne trebala bih dvaput izvesti program ‘The power of love’, no zbog promjena zaštitnih mjera na dnevnoj bazi ne bih još iznosila datume i mjesta javno. Ako sve bude u redu, objavit ću detalje za koji dan na svojim društvenim mrežama - najavljuje glumica, čija obitelj živi u Brazilu.

image
Ana Uršula Najev
Ante Cizmic/Cropix

Voli samoću

- Do fizičke razdvojenosti došlo je prije nepunih sedam godina spletom okolnosti. Dio obitelji je u Brazilu, dio ovdje. Niz godina sam živjela sama, trenutno živim s bratom. Samoća za mene nije nikakav problem, dapače. Usamljenost u ovom kontekstu ne osjećam nikad jer smo svi u obitelji jako povezani i bliski. Materina strana je iz Drniša, a očeva iz Marine kraj Trogira. Kad sam bila mala, moj praujak mi je rekao da sam marinska vlajna i da nema gore kombinacije. Slažem se s njim, ali u najpozitivnijem smislu. Od jednih sam skupila prizemnost, od drugih ludost, i to mi super funkcionira. Konkretniji primjeri osjećanja podrijetla su ljubav prema balotama, pršutu, moru, ulju, vinu, bližnjima i umjetnosti - otkriva.

Ljeti nema puno slobodnog vremena zbog posla, a kad ga ima, provodi ga s dragim ljudima uglavnom.

image
Ana Uršula Najev
Ante Cizmic/Cropix

- Trenutno su mi mama i sestra u Splitu pa maksimalno iskorištavam slobodne sate na kupanje i druženje s njima. Najbolji ljetni moment je za mene pašteta, pome i maslinovo ulje nakon plaže. I, ako ima, malo pancete i češnjaka - nastavlja. Što je bitno u stavu mladog glumca, u smislu da zadrži koncentraciju, da se ne izgubi u projektima i ne zanosi trenutnim uspjehom?

- Kod mladog glumca je bitno da shvati da je zamjenjiv, da će brzo ostarjeti bude li radio bez ljubavi i da konstantno uči - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 06:15