MATIJA CVEK

Pobjednik Zagrebačkog festivala otkrio tko mu je glavni navijač: ‘Ova pobjeda ima posebnu težinu‘

Cvek koji je nedavno predstavio svoj prvi album "Izbirljivo i slučajno" priznaje nam, već ima pune ruke posla
Matija Cvek
 Zagrebački Festival/promo

Matija Cvek danas je u slavljeničkom raspoloženju. Pobijedio je na 68. Zagrebačkom festivalu unatoč, kako nam kaže, jakoj konkurenciji i pandemijskoj godini koja je glazbenike bacila na koljena.

- Ma, što da vam kažem, toliko sam sretan. Ova pobjeda zbilja ima posebnu težinu zbog sjajne konkurencije, posebice mnoštva fenomenalnih mladih ljudi koji su se istaknuli. Ovo mi je zaista super motivacija za dalje – rekao nam je 28-godišnji Cvek.

Njega je ovogodišnji žiri, kojeg su činili Uršula Tolj, Željko Bebek, Ivan Dečak, Zvjezdan Jurcola te umjetnički direktor festivala, Branimir Mihaljević proglasili najboljim, a nagradu mu je uručio Bebek.

image
Antonia Dora Pleško
Maja Jurovic/Cropix

- Mi se čak i znamo od ranije, prijatelj sam s njegovim muzičarima, pa mi je baš bilo drago kada mi je on uručio nagradu – istaknuo je mladi pjevač koji je oduševio svojim singlom “Ptice”.

image
Tarik Filipović
Maja Jurovic/Cropix

Žiri je svojim ocjenama na drugo mjesto smjestio Nenu Belana i njegov reggae singl “Teško je”, dok je treće mjesto pripalo pjesmi “Nema pravila” mlade trap senzacije KUKU$.

image
Tarik Filipović, Marko Kutlić i Aleksandar Čubrilo
Maja Jurovic/Cropix

Cvek koji je nedavno predstavio svoj prvi album "Izbirljivo i slučajno" priznaje nam, već ima pune ruke posla.

image
Robert Čolina
Maja Jurovic/Cropix

- Pripremam nove singlove, ali sada su u fokusu tri rasprodana koncerta u dvorištu Likovne akademije početkom lipnja. Ne mogu ni opisati koliko se veselim ljudima – dodao je.

image
Antonia Dora Pleško
Maja Jurovic/Cropix

Otkrio nam je i kako je na njegovu pobjedu reagirala njegova djevojka, ujedno i glazbenica, Nika Turković (25). Je li bilo ljubomore, budući da su konkurenti na glazbenoj sceni?

- Ma kakvi, Nika je moj glavni navijač – smije se Cvek.

image
Antonela Đinđić Nela
Maja Jurovic/Cropix

Zagrebački festival se nakon nekoliko odgađanja zbog pandemijskih uvjeta napokon održao na radost glazbenika kojima, kako priznaju, pozornica i publika itekako nedostaju, a najsretniji su svakako bili oni koji su kući otišli s nagradama.

Tako su radijski urednici okupljeni u Hrvatskoj udruzi radijskih nakladnika za najbolju pjesmu odabrali su duet Nikoline Tomljanović i Belfast Fooda, “Volim kako se smiješ”, dok je statuom za najizvođeniju pjesmu prošlogodišnjeg izdanja festivala nagrađen Marko Kutlić.

image
Tarik Filipović
Maja Jurovic/Cropix

Ove godine direkcija festivala iz Hrvatskog društva skladatelja odlučila je predstaviti novu nagradu za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu, a njezinim je prvim laureatom postao skladatelj, producent i aranžer, Alfi Kabiljo. Kao autor, Kabiljo je na festivalu debitirao prije točno 60 godina, a od tada je na festivalu sudjelovao čak 33 puta s brojnim pjesmama koje su u međuvremenu postale domaći pop evergreeni.

image
Matija Cvek
Maja Jurovic/Cropix

Svečanosti ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala doprinijelo je i emotivno prisjećanje na dvojicu velikih autora i glazbenika, Krunoslava Kiću Slabinca i Rajka Dujmića, koji su lani preminuli ostavivši neizbrisiv trag u domaćoj glazbi i povijesti festivala.

image
Željko Bebek i supruga Ružica
Maja Jurovic/Cropix

Neke od njihovih najvećih hita izvele su mlade snage naše glazbene scene: Marko Kutlić, Alen Đuras, Gina Damjanović i Luka Nižetić uz legendarnu Jasnu Zlokić koja se prisjetila svoje izvedbe Rajkove pjesme “Povedi me” s kojom je pobijedila na Zagrebfestu 1984.

image
Tarik Filipović i Boris Rogoznica
Maja Jurovic/Cropix

Uz voditelja Tarika Filipovića, duhovite najave Gine Damjanović i Luke Nižetića te orkestar Ante Gele, zaključeno je ovo dugoočekivano i posebno izdanje Zagrebačkog festivala koji je publika pratila pred malim ekranima i na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:22