ROMANTIČNI FRAJERI

‘Pjevamo samo o ljubavi, iako nismo baš stručnjaci, a naše balade žene slušaju očima‘

Momci iz grupe Pravila Igre na Valentinovo su objavili novu baladu ‘Jedina‘ koja se brzo uspinje na ljestivici YouTube trendova
Pravila Igre, 'Jedina'
 Danijel Brezak

Ljubav od malih nogu. Smijeh i suze, prsten i zaruke. Sve se činilo savršenim. A onda ga ljubav njegovog života ostavila pred oltarom.

Ne, nije ovo radnja novog Netflixovog romantičnog filma, već scenarij spota novog singla „Jedina” grupe Pravila Igre, objavljenog simbolično baš na Valentinovo. U glavnoj ulozi je pjevač Ivan Penezić, a lijep brineta koja osvaja njegovo srce, a onda ga gazi je Sara Lizatović koju smo i ranije mogli vidjeti u spotovima ovog benda koji osim u samu glazbu i zvuk, znatne napore ulaže u spotove svojih singlova.

Tužnu ljubavnu baladu 28-godišnji Zagrepčanin Penezić otpjevao je za klavirom i zaludio slušateljice. No i sam, priznaje nam, ima loših ljubavnih iskustava, baš poput onog iz spota.

image
Mislav Zabarovic

- Mislim da ja imam najgori prekid svih prekida. S jednom od bivših djevojaka prekinuo sam ni manje ni više nego baš na Valentinovo. To je definitivno nešto čime se ne ponosim, ali život nekad ne bira. Mladost, ludost, što reći – otkriva Ivan Penezić, jedan od četiri frajera iz grupe Pravila Igre uz 35-godišnjeg Gorana Beloševića na bubnjevima, 38-godišnjeg Marka Beloševića koji je back vokal i klavijaturist te 23-godišnjeg Petra Ričkog na bass gitari i za mikrofonom back vokala.

- Jedini oženjeni je naš klavijaturist Marko. Mi ostali tek moramo iskusiti tu čar prosidbe i ženidbe. Sve u svoje vrijeme, još smo mladi – slažu se momci.

Teško im je opisati, kažu, koliko im je svaka pjesma posebna dok je stvaraju.

- Ali zaista je tako, svaka od njih ostavlja svojevrsni upečatljivi trag u našoj karijeri. Pjesma „Jedina” također je među našim omiljenim djelima, i čvrsto vjerujemo da će pronaći svoje mjesto u srcima naših slušatelja. Ona je posebna, emotivna, karakterna, i upravo to smo nastojali potkrijepiti pričom u glazbenom videospotu. Nadamo se da ćete uživati kao što smo i mi uživali stvarajući ju - ističu dečki iz Pravila Igre.

Za razliku od mnogih glazbenika koji što prije žele zaboraviti 2020. godinu, ova je grupa, unatoč krizi uzrokovanoj pandemijom covida-19, plasirala neke od najuspješnijih singlova u svojoj karijeri. Tako su se njihove pjesme „Usne od šećera” i „U hladnoj sobi” plasirale u više navrata na prvo mjesto glazbene liste HR Top 40 Hrvatske diskografske udruge, dok je pjesma „Usne od šećera” zaradila i nagradu Cesarica za hit mjeseca svibnja.

“U hladnoj sobi” pa sada “Jedina” - jesu li tugaljive balade vaš novi glazbeni fokus? Pjesma koja je najbolje prošla kod slušatelja “Usne od šećera” bila je znatno brža i veselija, kako to da ste se sada odlučili za novi, potpuno suprotan izričaj?

- Postoji jedno nepisano pravilo koje kaže da je poželjno predstaviti sporije i 'baladične' pjesme na jesen ili zimu jer tada tzv. 'stiskavci' izazovu najviše emocija i reakcija publike. Ne bi imalo smisla predstaviti baladu na ljeto. 'Usne od šećera' su neki naš generalni smjer kojim ćemo se kretati, ali smatramo da svaki ozbiljan bend mora imati nekoliko grand balada koje se izvode na polovici koncerta.

image
Danijel Brezak

Pjesmu ste premijerno objavili baš za Valentinovo, je li se to pokazalo dobrom odlukom?

- Unatoč tome što tekst pjesme govori o nesretnoj ljubavi odlučili smo se baš za Valentinovo kao datum premijere. Dio radnje u spotu prikazuje zaruke koje su se dogodile na Valentinovo pa nismo ni sekunde dvojili o datumu.

No, na valentinovski vikend, pala je i Dora koja je već danima glavni fokus na sceni. Je li to naštetilo vašim planovima?

- Mišljenja smo da glazba nije natjecanje, već što je više kvalitetnih izvođača i pjesama, scena će biti jača. Za sada su pokazatelji emitiranja u prva 36 sata na radio postajama te pogledi na YouTubeu veći od svih dosadašnjih pjesama što nas posebno veseli.

Jeste li vi razmišljali o prijavi na Doru?

- Svakako jesmo. Čak smo i ove godine imali pjesmu u užem izboru ali ju nismo na vrijeme stigli završiti. Naši fanovi najbolje znaju da za svaku pjesmu dajemo 110 posto te da uvijek volimo probijati granice viđenog na našoj sceni. Najbolji primjer je naša Live 3D turneja koja je stvarno bila pravi spektakl. Zato kada vidite da smo se prijavili, ići ćemo na pobjedu.

image
Mislav Zabarovic

Tko je djevojka koja glumi mladenku u spotu?

- Sara Lizatović je naša dugogodišnja prijateljica koju ste već mogli vidjeti u spotu za pjesmu “Usne od šećera” kada je glumila jednu od četiri djevojke sa susjednog balkona. Ta suradnja je bila vrhunska pa smo se odlučili da ovog puta fokus bude samo na njoj. Atmosfera na snimanju je bila fenomenalna, a Sara je stvarno odradila vrhunski posao.

Tko mahom čini vaše slušateljstvo, koja je spolna i dobna struktura? Odnosno, kome se obraćate svojim pjesmama?

- Tema svih naših pjesama je ljubav, a više od 80 posto slušatelja su pripadnice ljepšeg spola. Ako gledamo isključivo statistiku, onda najviše prevladava studentska generacija, međutim susreli smo se i s velikim brojem slušateljica srednje dobi.

Veliku pažnju, čini mi se, posvećujete spotovima, a ovi posljednji imaju gotovo filmski scenarij. Kako to?

- Smatramo da se danas više nego ikada glazba 'sluša očima' pa iz tog razloga veliku pozornost stavljamo na spotove. Osim toga, za razliku od filmova i serija u spotovima nema naracije te je limitiran način prijenosa emocije pjesme. Uvijek ćemo težiti da svaki novi spot bude na višoj razini.

image
Danijel Brezak

Vaša nova pjesma iz dana u dan se uspinje na ljestvici YouTube trendova. Kako ste zadovoljni prvim dojmom i reakcijom slušatelja?

- U trenucima dok odgovaramo na ovo pitanje pjesma se popela na visoko 5. mjesto YouTube trendinga. Znajući da se prije par dana održala Dora te da regionalna trap scena naveliko drma YouTube trendingom, jako smo zadovoljni. Imamo jako velik broj vjernih fanova koji nas podržavaju 0-24, stoga je ovaj fenomenalan rezultat samo i isključivo njihova zasluga.

Koji su vam daljnji glazbeni planovi za ovu godinu?

- Pjesma 'Jedina' započela je niz od planirana četiri singla u ovoj godini, a u skladu s nadolazećim okolnostima, spremni smo odraditi barem nekoliko (virtualnih) nastupa za svoje vjerne obožavatelje. Cjelokupnu podršku pružaju nam supružnici Miro i Sonja Buljan, autori i tzv. hitmejkeri koji vjerno stoje iza svih naših glazbenih uspješnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:42