MISTERIJ DVORANE

Otkrivamo detalje naprasnog otkazivanja Baretovog koncerta u Ciboni: Košarkaška utakmica sutra se može igrati...

Dvorana se navodno prilagođavala za sezonu kvalifikacija futsala, kad se petljalo po teleskopskim tribinama, te su nastali neki problemi
 T.D.

Baretov subotnji koncert u zagrebačkoj dvorani Cibona iznenada je otkazan - vijest je koja je odjeknula jutros. Navodno jer dvorana nije prošla tehnički i sigurnosni pregled. Ali kakav to tehnički pregled tribina uopće treba dvorani iz 80-ih godina prošlog stoljeća, koja je tada prošla sve testove i nakon toga izdržala na stotine utakmica i koncerata?

image
Goran Mehkek/Cropix

Prema informacijama Jutarnjeg, u dvorani se nešto mijenjalo i improviziralo kako bi se prilagodila utakmicama za popularni futsal, a nakon tih zahvata nije prošla tehničku kontrolu. Neće biti spremna za koncert u subotu, ali je, kažu nam, spremna za sutrašnju utakmicu Cibone i Zadra.

Naime, teleskopske tribine koje su se uvlačile i izvlačile prema potrebi - s tim da su za košarku uvijek bile izvučene do kraja - prilagođene su tako da je prvih nekoliko redova trajno uvučeno, dok je na kraju izvučenog dijela prebačena ograda koja je bila na dnu. Kako ta ograda na "starim" tribinama nije bila u funkciji zaštite od pada, s obzirom na to da se nalazila na parketu, odnosno služila je samo da se ne može zakoračiti na teren, "nove" tribine iz tog razloga nisu prošle sigurnosni pregled pa je otkazan koncert koji je u Draženovom domu trebao održati Bare.

image
Goran Mehkek/Cropix

Utakmica Cibone i Zadra, koja je na rasporedu sutra navečer, nije otkazana jer su u klubu jednostavno odlučili zatvoriti teleskopske tribine... No, kako doznajemo radi se samo o manjem problemu. Kompleks Cibona ima svog autora, arhitekta Marijana Hržića, kojega smo nazvali i pitali što zna o ovom slučaju.

- Kod svih zahvata bilo bi najbolje konzultirati autora, pita me se redovno za druge stvari oko obnove kompleksa Cibona pa su me mogli pitati i oko ovoga - rekao je kratko Marijan Hržić, arhitekt Atelijera Hržić.

image
Goran Mehkek/Cropix

Šire gledano, košarkaški centar Dražen Petrović uskoro bi mogao izgubiti taj prefiks "košarkaški", s obzirom na to da se iz dvorane pod Tornjem već neko vrijeme pokušava izgurati Cibona, čije je to svojedobno bilo vlasništvo, dok ga nije preuzeo Grad Zagreb, da bi se ususret novoj košarkaškoj sezoni tribine Draženova doma prilagodile - futsalu. Kvalifikacije za Ligu prvaka u futsalu su tijekom listopada i za to su navodno prilagođavali dvoranu. Međutim, tehnički gledano, mjesta u dvorani ima za sve - i za koncerte i za futsal i za košarku - samo se kod preinaka dvorane mora konzultiratri stručnjake.

Upit smo poslali i Ustanovi za upravljanje sportskim objektima Grada Zagreba, ali odgovor za sad nismo dobili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:29