DORA 2022.

‘Od kuruze se uvijek dobro živjelo‘: U Opatiju svratila legendarna pjevačica, prisjetila se starih dana...

Velika zvijezda čiji se hitovi ‘Barke faren‘, ‘Nina‘ i ‘Jedna gitara divnih snova‘ i dan-danas emitiraju na radijskim postajama

Zlatko Turkalj i Bety Jurković

 Klara Rožman

Tijekom Dore u Opatiju je svratila i legendarna Beti Jurković. Velika glazbena zvijezda čiji se hitovi 'Barke faren', 'Nina', 'Ljuljačka' i 'Jedna gitara divnih snova' i dan-danas, šest desetljeća nakon nastanka, emitiraju na radijskim postajama. S radijskim voditeljem Zlatkom Turkaljom Turkijem popila je kavu na svom omiljenom mjestu - u kafiću obasjanom još uvijek zubatim suncem na opatijskoj Slatini.

Uz kavicu i keksić prolistala je Turkaljevu knjigu '73 priče o albumima - Žene u glazbi, stihu i inspiraciji' posvećenu najvećim damama naše glazbene scene, pa tako onda, naravno, i samoj Beti, koja je u knjizi otkrila kako se od pjesama koje su nazivali 'ljige' ili 'kuruze' uvijek dobro živjelo.

Prisjetila se kako je kad bi napisala ili izabrala nekakvu pjesmu, svoju Štefu, koja je radila kod nje, pitala: 'Štefa, kaj vam se to dopada?'

Ona bi odgovorila: 'Joj, milostiva, kako je to lepo, tu morate zeti.' I točno to su bili kriteriji, kazala je duhovita Beti Jurković, koja, moramo priznati, i danas sjajno izgleda, a mozak joj, kako se kaže, radi '100 na sat'.

Dame se, znamo, ne pita za godine, ali Beti svojih 85 baš prekrasno nosi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:07