STOTINE U SUZAMA

Od Balaševića se oprostio i grad u kojem nije svirao nakon rata: ‘Tamo me čeka metak‘

Na koncertu u splitskoj Spaladium areni 2018. godine, prilikom izvođenja pjesme ‘Nevjernik‘ objasnio je zašto nije dolazio u Banja Luku
Banja Luka
 Facebook

Stotine građana Banje Luke sinoć se na simboličan način oprostilo od kantautora i umjetnika Đorđa Balaševića koji je preminuo u petak od posljedica upale pluća vezane uz koronavirus.

Projekcija Balaševićevih stihova na Banskom dvoru počela je u 19 sati, a u pozadini je praćena najvećim hitovima slavnog glazbenika, pišu Nezavisne novine.

Kako je ranije objavljeno na stranici Gradske uprave, time se i Banja Luka pridružila brojnim gradovima regije koji odaju počast preminulom kantautoru.

To je bio jedini grad bivše Jugoslavije u kojem Balašević nije svirao nakon rata jer je mislio da nije dobrodošao.

Jednom prilikom, na koncertu u splitskoj Spaladium areni 2018. godine, kada je izvodio pjesmu 'Nevjernik' i njezine poznate stihove 'Dobra večer Banja Luko', objasnio je i zašto je to tako.

S tugom je istaknuo kako su još uvijek na snazi poruke koje su mu slali iz tog grada, o tome kako tamo za njega čuvaju metak.

Nešto kasnije osvrnuo se i na to kako ljude s prostora bivše zajedničke države veže ljubav prema njegovim pjesmama. U poetskom zanosu kazao je kako je svijet njegova domovina, te da u njegovim pjesmama svi na prostorima bivše države govore istim jezikom, onim u kojima progovara srce. Neki su ga zbog tog govora opet prozvali jugonostalgičarem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:24