NA BADNJAK

Nova serija za djecu: Majstori Beti, Fabijan i Pavo imaju rješenje za svaki kvar

Seriju od 11 epizoda režirala je Sara Hribar u kojoj će glavne uloge odigrati Maja Posavec, Igor Kovač i Toma Medvešek

Igor Kovač, Maja Posavec i Toma Medvešek

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Kroz pjesmu i humor majstorica Maja Posavec, majstor šef Igor Kovač i majstorski naučnik Toma Medvešek u novoj će humorističnoj seriji za djecu “Majstori”, koja na Trećem programu HTV-a kreće na sam Badnjak, podučavati mlade gledatelje kako se zabaviti uz praktične vještine, a virtualni svijet zamijeniti obiteljskim druženjem.

Tijekom 11 epizoda, prema scenariju i u režiji Sare Hribar, simpatični će majstorski trojac, popravljajući televizore, računala, perilice, hladnjake, usisavače i ostale kućanske uređaje, rješavati problem ponašanja nekog od članova obitelji.

Svaka epizoda ima svoj kvar, baš kao i svaki ukućanin. Neki previše igraju kompjutorske igrice, drugi previše gledaju u različite ekrane, pa im je nestanak struje najveći izazov, treći nisu umjereni u konzumaciji slastica. No, tu su majstori Beti, koju igra Maja, Fabijan, u čijoj se ulozi našao Igor, i Toma kao Pavo koji alatima i rukama motiviraju djecu i odrasle da rješavaju probleme svakodnevice. Majstorski trojac ne krije koliko su uživali na snimanju, a za Studio su za sam kraj otkrili i kako će proslaviti Božić.

Smije i pjesma

- Ulogu glavnog majstora Fabijana sam s velikim veseljem odigrao. Prije svega, ovo je prvi put da sam snimao seriju za djecu i bilo je stvarno zabavno. Imali smo sjajnu ekipu na setu, a posebno bih izdvojio sektor scenografije i rekvizite koji su mi u svakom trenutku bili inspirativni. Imali smo mnogo alata i pomagala za koje nisam znao niti da postoje pa sam se kroz snimanje naučio služiti njima. Ono što je još zabavnije bilo su improvizirani alati i naprave koji ne postoje u pravih majstora. Najdraža mi je bila naša majstorska radionica u kojoj smo radili popravke i primali hitne pozive naših klijenata jer ‘majstori rade od 0 do 24 i svima su na usluzi’ - ispričao je Kovač.

Uz vrlo kreativne i darovite kolege, jer uz same majstore u seriji igra još čitav niz poznatih glumaca, atmosfera na setu bila je, kaže Igor, razigrana upravo kako i treba biti u seriji za djecu.

- Bilo je puno smijeha i pjesme. Songovi su divno aranžirani pa smo bili prava raspjevana družina. Ipak, ne bih htio otkrivati najzanimljivije trenutke naših epizoda. Ono što je posebno začinilo sve epizode su različiti glumci koji su svojom duhovitom pojavom obogatili majstorske situacije i učinili ih zabavnima i poučnim. Tu su i djeca različitih uzrasta koja su odlično glumila i koja su se vrlo vješto snalazila u dijalozima - otkriva šef majstor Fabijan.

image

Igor Kovač, Maja Posavec i Toma Medvešek

Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Duhovit materijal

Kako kaže, serija je predviđena za one koji su tek krenuli u školu i njihove roditelje.

- Najvažnije je bilo pokazati djeci kako se pravilno koristiti uređajima, da se ne bi pokvarili. Majstori upravo pokazuju alternativni put za zdravije odrastanje, a to se odnosi na sudjelovanje u zajedničkoj igri i rješavanju problema. Predugo gledanje u ekrane nije zdravo, stoga televizor treba dulje ostati ugašen kako bi se imalo vremena za igru loptom ili stvaranje vlastitih sadržaja kroz kreativnost. U ovoj priči ukazuje se na važnost očuvanje okoliša. Majstori su kao iz nekog drugog kreativnijeg, zaigranijeg, maštovitijeg doba, oni rješavaju uzrok, a ne posljedicu. Televizor se lako može popraviti, ali navike puno teže i zato treba mijenjati svakodnevicu - objašnjava Igor.

Čim je dobila scenarij Sare Hribar u ruke, Maja Posavec oduševila se idejom i spremno prihvatila ulogu majstorice Beti.

- Mislim da je jako pametno napisano i jako je duhovito. Bila sam baš sretna da me zvala i da me vidi kao Beti koja je jedina majstorica među ‘majstorima’ i ima tu ulogu da je najpametnija i nema razlike u tome što je žensko, to se jednostavno ne računa. Posebno mi se sviđa što su ‘Majstori’ jako ekološki osviješteni, što popravljaju stvari, idu na to da se ne kupuje novo, štedi se struja i slične stvari koje je super pokazati i naučiti djecu, a ‘Majstori’ to jako duhovito prezentiraju. I sama sam stekla nešto od tih majstorskih vještina, ali dosta sam toga već i zaboravila jer stvarno se ne koristim alatima baš najbolje, ali svakako mi je bilo jako fora sve to raditi i gledati i praviti se da nešto znam. Pogotovo kad sam jednom prilikom gledala u unutrašnjost auta, jer tu baš ništa ne znam i definitivno se ne mogu snaći - govori Maja.

Na snimanju su joj najupečatljiviji bili scenografija i kostimografija, kao i to što je set u svakoj epizodi bio drugačiji.

image

Igor Kovač, Maja Posavec i Toma Medvešek

Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Tata, čekić i kliješta

- Mislim da su ‘Majstori’ uistinu na jednom dobrom nivou, i to me najviše oduševilo, te boje, šarenilo i bogatstvo na sceni, što je jako zanimljivo i daje dodatnu vrijednost seriji vizualno. Kad si na setu i to sve vidiš, stvarno je impresivno. Ima jako puno rekvizita, sve do u detalje izrađeno i napravljeno za ‘Majstore’. Bila je i odlična ekipa, scenarij je izvrstan, odmah mi se svidjela sama ideja, a kad se snimalo, bili smo uigrani i obavili smo kreativan rad. Još je bolje što će se klinci, nadam se, maknuti od ekrana i zabavu naći u praktičnim vještinama - vjeruje Maja.

Toma Medvešek također je uživao u ulozi majstora naučnika, posebno jer se radi o seriji za djecu.

- Bilo mi je jako zabavno to snimati, zato što sam u zadnjih godinu dana shvatio da se ovaj moj poziv jako orijentira prema djeci, odnosno moja je želja i jako me veseli kad u kazalištu ili u serijama radim nešto za djecu jer me ispunjava srećom. Kad radim nešto ozbiljno i veliko, s tim dolazi i neki mali stres, a ovo snimanje me izuzetno zabavljalo i bilo je opušteno. Uz to, Maja Posavec i Igor Kovač najbolji su kolege koje sam mogao zamisliti. Igor me popravljao što se tiče tehnike glume, a Maja je bila odlična što se tiče zezancije, pjevanja i samopouzdanja u tom pjevanju. Mislim da smo stvorili odličnu malu majstorsku udrugu - pun je riječi hvale Toma Medvešek.

Njemu alati kojima se koristio nisu strani, pa i u svom domu bez problema obavlja manje popravke.

- Mene je tata još od ranog djetinjstva bacao u čekiće, odvijače, kliješta i slično, pa nisam dijete koje to nikad nije vidjelo u životu. Nisam imao što puno učiti, jer sve što sam primio već sam znao kako koristiti. Nadam se da će i klince ono što vide u seriji potaknuti da se odmaknu od igrica, mobitela i kompjutera. Ima jedna super scena kad se televizor namjesti da gleda kroz prozor. To mi je jedna od omiljenih epizoda jer stvarno šalje odličnu poruku - naglasio je Toma, a s čitateljima je odlučio podijeliti i pokoju anegdotu sa snimanja.

- Bila je dobra zezancija kad se trebalo birati tko će voziti auto. Budući da sam trebao ja, morao sam napomenuti da nemam vozački ispit. Na setu je bio auto unajmljen samo za taj dan snimanja i ne smije mu se ništa dogoditi. Dok mu prilazimo, govori se da ću ja voziti, ali kad smo došli do njega, promijenila se odluka i dali smo volan u ruke Maji - smije se Toma i dodaje kako ne može dočekati da pogleda seriju.

image

Igor Kovač, Maja Posavec i Toma Medvešek

Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Toma ima mačku

A u vrijeme kad prva epizoda bude na programu majstori će se pripremati za proslavu Božića.

- Slavit će se Božić u onom obliku koji smo donijeli iz svojih krajeva, ali trudit ćemo se ne pretjerivati s hranom i jednostavno uživati u miru jer taj mir je uzdrman u svijetu, pogotovo u Europi. I treba biti zahvalan na njemu. To je dovoljno - siguran je Kovač.

Maja će za Božić tradicionalno biti s obitelji u Đakovu.

- Kod kuće u Đakovu ‘božićujem’ kako moja obitelj želi. Ja sam samo rekvizit i ‘konzumer’ Božića. Što reći, kod nas je za Božić sve kako već ide, ukusna hrana, kolači, a ja sam svojevrsni Grinch, u službi obitelji koja slavi, pokušavam se prilagoditi da ne njurgam previše - kroz šalu govori Maja.

Božić Tome Medvešeka također će biti u krugu obitelji, ali i ljubimice Gale, mačke koja je odnedavno njegova sustanarka.

- Provest ću ga i uz malo čituckanja jer moram fakultet završiti u siječnju ili veljači. Udomio sam mačku prije nekoliko dana i nazvao je Gala, tako da imam novog prijatelja i nisam sam doma. Naime, živim sam već godinu dana, ali na Božić sigurno neću biti sam. Otići ću i do mame i tate jer tu su mi u kvartu i proći će vrijeme u obiteljskim odnosima - zaključio je Toma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:27