SPAŠENE U ZADNJI ČAS

Nikolina Ristović: ‘Nakon što smo skoro umrle, u taj se stan više nikada ne vraćamo‘

‘U zadnji čas su provalili u stan da nam spase život. Ne bih nikoga optuživala, samo želim znati što se i kako točno dogodilo‘, kaže
Nikolina Ristović
 Tomislav Kristo/Cropix

Nikolina Ristović i njezina kći Una spašene su u zadnji čas u noći sa subote na nedjelju nakon što su teško otrovane ugljikovim monoksidom. Riječ je o bezbojnom plinu, bez mirisa i okusa, koji ne iritira sluznicu - što ga praktički čini neuočljivim dok ne postane prekasno. Razlog istjecanju smrtonosnog plina najvjerojatnije je puknuta plinska cijev u njihovoj zgradi na zagrebačkom Gornjem gradu, koja se trenutačno sanira.

Nikolina, koja je još u šoku nakon drame koju je preživjela, ispričala nam je da se tijekom večeri osjećala loše, ali je pretpostavljala da je riječ o zdravstvenom problemu. Tog poslijepodneva bila je s kćeri u gradu i kad su došle kući, planirale su mirnu večer uz film.

- Imala sam tahikardiju, bilo mi je mučno i osjećala sam jaku glavobolju. Legle smo i oko 2 je pozlilo Uni. Nazvala sam supruga Vidoja, koji je bio u Beogradu. Poslije mi je rekao da sam bila čudno smirena. Srećom je posumnjao da nešto nije u redu. Nagovarao me da odemo odmah k liječniku, ali sam mu rekla da ćemo ujutro. Kad nas je zvao kasnije, više me nije mogao dobiti - rekla nam je Nikolina o teškim trenucima koje još ne može izbrisati iz glave.

Njezin zabrinuti suprug odmah je krenuo u Zagreb i usput bjesomučno zvao zagrebačke prijatelje za pomoć. Budući da je riječ o ranom jutru, mnogi se nisu javljali, ali je srećom dobio jednoga i zamolio ga da odmah krene prema stanu u kojem su bile njegove supruga i kći.

- Da nije reagirao tako, sad ne bih razgovarala s vama jer nama ne bi bilo spasa dok bi on doputovao - kaže Nikolina koja je zahvalna suprugu na brizi.

image
Vidoje i Nikolina Ristović na Hvaru
Damjan Tadic/Cropix

Sedam puta više plina

Prijatelj, koji živi blizu, oko 2.30 došao je do prozora stana i Nikolina mu je posljednjim snagama otvorila prozor iako se, kaže, toga uopće ne sjeća. Njezina dva pomeranca cijelo su vrijeme uznemireno lajala.

Prijatelj je odmah pozvao policiju i morali su provaliti u stan, gdje su voditeljicu i kćer našli onesviještene. Na lice mjesta došli su i vatrogasci koji su utvrdili da je u stanu u tom trenutku količina plina bila sedam puta veća od dopuštene.

Čim je došla hitna, odmah su prevezene u bolnicu, Nikolina u KBC Sestre milosrdnice, a djevojčica u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj.

Nikolini je utvrđeno umjereno teško trovanje, a liječnici su joj rekli da joj je malo falilo do barokomore. Objasnili su im da je ona lošije prošla od kćeri jer je viša, a plin se širi gornjim dijelom prostorije. Njezini psi iz istog su razloga prošli bez ikakvih posljedica.

Nakon 24 sata voditeljica je puštena na kućnu njegu, a njezina mezimica iz bolnice je izašla tek u ponedjeljak oko podneva.

Posljedice tako jakog trovanja na organizam, nažalost, moguće su, a Nikolina kaže da joj se na plućima i na EKG-u vide oštećenja. Una još mora na daljnju neurološku obradu.

Policija je u ponedjeljak još obavljala uviđaj u zagrebačkom domu poznate voditeljice jer još nije jasno zbog čega je došlo do nesreće.

Stan se redovito održava, a servis plinskih instalacija obavljen je baš prošle srijede i bilo je sve u najboljem redu.

- Pretpostavljam da je problem nastao zbog sanacije koja je trenutačno u tijeku na zgradi nakon potresa. Ne bih nikoga optuživala da je kriv za ovo što se dogodilo, samo želim da se utvrdi što se dogodilo, jer je riječ o dva ljudska života koja su bila ugrožena - kaže Nikolina.

image
Marko Todorov/Cropix

S obzirom na to da je na najteži način na svojoj koži uvidjela opasnost, apelira da se zakonom uvede obavezna ugradnja detektora za ugljikov monoksid u stanove jer on može spasiti život. Koliko je opasan, doznali smo nedavno na najužasniji način - cijelu je regiju šokirala nezapamćena tragedija u mjestu Tribistovo, u općini Posušje, gdje je osmero mladih koji su slavili doček Nove godine preminulo od posljedica gušenja plinom.

Preselila u hotel

Nikolina i obitelj nakon drame su smješteni u hotelu jer se u stan više ne usude.

- Sumnjam da ću se ikada više vratiti tamo. Previše se loših stvari dogodilo ondje u zadnje vrijeme - kaže nam umornim glasom Nikolina koja je u gornjogradskom stanu doživjela i teški zagrebački potres u proljeće kad je i sama zgrada pretrpjela oštećenja, a dom joj je proglašen privremeno neupotrebljivim.

Posljednjih mjeseci Ristovići sređuju kuću koju su kupili na zagrebačkoj adresi, a koja će im biti baza. Nikolina želi urediti svoj životni prostor maksimalno funkcionalno. Supruga, povjesničara umjetnosti i antikvara, uspjela je nagovoriti da se ne miješa u uređenje prostora.

image
Kuća u kojoj se nalazi stan Nikoline Ristović na Gornjem gradu
Streetview

"Bit će u službi samo ako treba", rekla je prije.

Iako je obitelj Ristović među najbogatijim kolekcionarima umjetnina u Srbiji - sam Vidoje u svojoj kolekciji ima umjetnine koje vrijede milijune, a većina krasi njegov stan na Vračaru od 400 kvadrata - u zagrebačkom domu neće biti gomilanja umjetnina.

Nikolinina obitelj do pandemije je živjela na relaciji Zagreb - Beograd, a ona i kći posljednjih su mjeseci u Hrvatskoj. Iako imaju puno veću nekretninu u Beogradu, putovanja voditeljici nisu bila opcija, a kako je u prvo vrijeme kod nas situacija s koronom bila stabilnija, tako su se stacionirale ovdje. Djevojčica je išla u vrtić, a ona se posvetila vlastitom brendu odjeće Guilty Or Innocent koji razvija. Želi napraviti održivu liniju koja, osim što je sa svim organskim certifikatima, minimalno uključuje proizvodnju bilo kakvog otpada.

"Moja odjeća je estetski prihvatljiva, to je neobična kombinacija između dječje odjeće, rock ‘n’rolla, punka, provučena kroz najfiniji pamuk te je savršeno funkcionalna i ne sputava. Ideja je da izgleda bolje što se više pere, kao traperice. Ne mora se niti peglati. Želim da to bude bezvremenska odjeća koja ne podliježe nikakvim aktualnim trendovima, da se nasljeđuje", objasnila je u intervjuu jesenas.

Vjeruje u pametnu proizvodnju stvari koje su potrebne i koje se mogu upotrebljavati više puta.

Teška godina

Suprug Vidoje zbog posla trenutačno puno putuje, ali lakše je njemu samom nego njoj s djetetom i dva psa. Par je u braku sedam godina, a oženili su se nakon godinu dana veze, na luksuznoj svadbi u Monte Carlu.

Nikolinina starija kći Hana (22), koju je dobila s Markom Cigojem, posljednjih godina ne živi u rodnom gradu. Odlična je studentica četvrte godine medicine u Edinburghu.

Nikolina je, podsjetimo, uz posljednju dramatičnu situaciju i potres, doživjela i šokantno ljetovanje krajem srpnja u luksuznoj Villi Hedonist u Kaštel Starom. Dvanaestog dana boravka ona, obitelj i prijatelji izbačeni su, kako je rekla, na ulicu, pri čemu je njezina Vidoju napao Rok Gale, suprug vlasnice vile za odmor. Nikolinina starija kći Hana zbog stresa je pala u nesvijest i završila na Hitnoj, a iz vile im nikad nisu vraćene stvari u vrijednosti između 275.000 i 300.000 eura.

Nikolina je u kolovozu podnijela kaznenu prijavu protiv slovenskog poduzetnika Galea zbog prijetnji te zbog krađe nakita i novca u vrijednosti od oko dva milijuna kuna, za koje Ristovići tvrde da su im nestali tamo.

- Stravično mi je da je u sve to upletena i agencija koja nam je iznajmila vilu. U šoku sam i dalje kad razmišljam o tome. Još mi nisu jasni motivi. Nisam sigurna jel’ samo novac u pitanju - rekla je kasnije i dodala da je nakon svega imala napadaje panike i osjećala se nesigurno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:24