BERNARDA BRUNOVIĆ

‘Nijemci su me zavoljeli u Voiceu, Malta me slala na Eurosong, a ja čekam Doru‘

‘Naučila sam da zbog svoje slabovidnosti ne trebam obraćati pažnju, baš kao što to čine i Stevie Wonder i Ray Charles‘
Bernarda Brunović
 ©hanna Jaray

Na opatijskoj "Dori" u veljači će zapjevati i 28-godišnja Bernarda Brunović, Zagrepčanka koja već godinama živi u Švicarskoj. Slabovidnu pjevačicu osebujnoga glasa naša publika pamti s "Dore" 2019. Nijemci su je zapazili u svojem "Voiceu" gdje je pod mentorstvom Michaela Patricka Kellyja (član grupe Kelly Family) došla do polufinala. Lani je napisala pjesmu "All of my love" s kojom se Malta trebala predstaviti na Eurosongu otkazanom zbog korone, a sada će u Opatiji na Dori publici pokazati kakve sve boje ona vidi. Jer, ono što ne može ugledati okom, ona osjeća, kaže djevojka koju uspoređuju s Adele, a koja je zato što ne vidi od rođenja često bili i diskriminirana.

Kakva je pjesma 'Colors' s kojom se 13. veljače drugi put natječete na 'Dori'?

- Pjesma je snažna i pozitivna, s porukom punom svjetlosti i boja - nešto što po mom mišljenju upravo treba ovom svijetu koji živi u strahu zbog aktualne situacije s koronavirusom. Pjesma govori o pozivu da budemo jedno drugome to što nas izvlači iz crnila u svjetlost, točnije u žarke boje. Možda je svijet baš trebao tu situaciju, tu tamu, da zna prepoznati vrijednost i ljepotu svjetla i boje - u prenesenom smislu, život, nadu, ljubav i mir.

Pjesmu uz vas potpisuje Borislav Milanov iz Bugarske, autor mnogih skladbi koje su se natjecale na 'Eurosongu'. Kako je došlo do vaše suradnje?

- Upoznali smo se na jesen 2019. godine preko zajedničkih prijatelja. On je preslušao i pregledao moje nastupe s njemačke inačice showa 'The Voice' u kojem sam nastupala 2018. godine. Kako mi je rekao u prvom razgovoru, oduševio se mojim glasom i pozvao me u Beč, gdje me odmah upoznao s velikom grupom mladih pjevača, skladatelja i producenata iz Švedske, s kojima i sam surađuje. Još prije Božića te godine počeli smo raditi na prvim pjesmama. Doživjela sam mnogo lijepih trenutaka u Beču, i eto, avantura se nastavlja do današnjeg dana, samo što sada ne možemo raditi kako smo navikli, onako, da smo svi u jednom studiju i oko nas hrpa instrumenata... Eh, da nema korone - ali smirit će se i to!

Lani ste Milanov i vi skladali pjesmu koja je pobijedila u Malti, na tamošnjem izboru za 'Eurosong' (koji se lani zbog korone nije održao). Kako ste sami sebi objasnili zašto pjesma 'All of my love' koja je pobijedila u Malti u Hrvatskoj nije bila 'dovoljno dobra' da prođe natječaj?

- Ne mogu si to objasniti, pa ni ne pokušavam. Sretna sam što je Malta prepoznala moj potencijal u pisanju i skladanju, kao i potencijal mog sadašnjeg tima. Čvrsto se nadam da će ovaj put 'Colors' donijeti bolje rezultate.

image
Viktor

Što bi za vas značilo predstavljati Hrvatsku na 'Eurosongu'?

- Prije svega to je velika čast, no i velika odgovornost. Kada bi se i pružila ta prilika, vjerujte da bih dala sve od sebe kako bi što bolje prezentirala Hrvatsku. 'Eurosong' otvara mnoga velika vrata, no tu zapravo 'ono pravo' tek počinje.

Jeste li kao curica pratili 'Doru' i tko vam se u prošlosti najviše dopao na tom natjecanju?

- Nismo mogli pratiti 'Doru', jer u Švicarskoj nismo imali hrvatski televizijski program. No čim su počeli stavljati pjesme na YouTube, tada sam počela i preslušavati. Favorit s 'Dore' je meni definitivno Ema Gagro s pjesmom 'Redemption'. Pjesma je super, a vokal još bolji. I što je najbolje, čula sam sve uživo, s obzirom na to da je to bilo 2019., kada sam i ja nastupala na 'Dori'.

Tko vam je od eurovizijskih izvođača proteklih godina ostao u dobrom sjećanju?

- Svaki predstavnik svoje zemlje nosi ujedno i svoju poruku, ali i posebnost, inače ne bi bio na 'Eurosongu'. Tu moram istaknuti našeg Jacquesa Houdeka, koji je nastupio s pjesmom 'My friend'. To je bila izvrsna interpretacija, igrao se s dva glasa, pop-glazbom i operom... Žao mi je da ta pjesma nije postigla bolji uspjeh.

Na 'Dori' je bitan i scenski nastup. U kakvoj ćete se kreaciji pojaviti u Opatiji?

- To će biti iznenađenje - nešto što publika ne bi nikada od mene očekivala.

Odmalena živite kao slabovidna osoba. Što je uzrok vaše slabovidnosti?

- Kongenitalni glaukom (visoki očni tlak) koji imam od rođenja.

Jeste li tijekom svoje glazbene karijere ikada osjetili diskriminaciju zato što ste slabovidni?

- Bilo je svega, iskreno. Ali naučila sam da nije potrebno na to obraćati pažnju. Stevie Wonder i Ray Charles su među mojim brojnim glazbenim uzorima, a nije ni njima bilo baš svejedno, no ipak su uspjeli na glazbenoj sceni.

Naime, ima ljudi koji uopće nemaju namjeru diskriminirati takve osobe poput mene, ali ni sami ne znaju kako se postaviti u takvoj situaciji. Pokušavam imati stav kao: 'Pa samo mi nedostaje vid, i to je sve'. Sve drugo se u mom slučaju može naučiti i nadomjestiti.

Studentica ste teologije u Luzernu. Koliko vam je teško učiti i pratiti nastavu?

- Ništa nije preteško kada postoji volja, pa čak i kada postoje stranputice. Istina je da nije uvijek lako, ali takvi trenuci služe kao prilika kako bih postala jača u vjeri, strpljivosti, i u želji da ostvarim svoje ciljeve.

Gdje i kako vidite svoju daljnju glazbenu karijeru?

- Nadam se da će me glazbene vode nositi posvuda oko svijeta, da mogu još mnogo pjesama skladati i pisati, ali i otpjevati surađujući s mnogim dobrim i talentiranim ljudima gdje god bila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 20:27