MARIO BATTIFIACA

‘Ni sva obitelj neće glasati za Ferlina i mene. A on tumara po riječkim Pećinama, u iščekivanju novog glazbenog vala‘

Robert Ferlin se uz svog mentora i prijatelja Marija Lipovšeka Battifiacu natječe u showu ‘Zvijezde pjevaju‘

Robert Ferlin i Mario Lipovšek Battifiaca

 Ivana Nobilo/Cropix

Ja sam kao jukebox, pjevam kao navijen, sve što god poželiš. A kako to zvuči? Tek ćete čuti, jer Dedićev 'Amigo' što smo ga Mario i ja izveli u prvoj emisiji showa 'Zvijezde pjevaju', samo je početak jedne lijepe pjevačke karijere. Čije? Naravno, moje - tvrdi Robert Ferlin, zvijezda HTV-ovog spektakla 'Zvijezde pjevaju', kojem je jasno kao dan da se, osim s notama, u ovoj pjevačkoj avanturi bori i s ljubomorom svog mentora Marija Lipovšeka Battifiace.

- Svjestan je on kamo ova priča ide. Mislim da ga je već pomalo i strah da ne počne ostajati bez angažmana kad ja ovo ljeto krenem nastupati pred turistima na terasama hotela - povjerava Ferlin, dok se Battifiaca krsti:

- Majko Božja! Siroti furešti - dobacuje Battifiaca, koji svog učenika pjevanja opisuje kao izuzetno tvrdoglavog i netalentiranog.

- Ja sam, nažalost, u ovu priču ušao širom otvorenih očiju, ali su mi uši na tom početku očito bile začepljene. Nemam opravdanja za samog sebe, jer Ferlin i ja smo i prije ove javne sramote znali skupa pjevušiti u automobilu. Osim toga, nas dvojica bismo na radiju znali zajedno napraviti neke karikaturalne uratke (Ferlin smatra da se radilo o pjesmama), u kojima bismo kao duo 'Slana banana' kritizirali aktualnu vlast: od Sanadera preko Linića do Zokija Milanovića. Već tada mi je bilo jasno kako njemu 'ide' pjevanje, već tada je bilo jasno da mu nitko normalan ne bi pristao biti učitelj pjevanja. Ali, kako je on baš zapeo da želi biti zvijezda, a to ne može postati ako nema mentora, kao njegov dugogodišnji prijatelj sam se sažalio i prihvatio sam se ove stvarno nezahvalne uloge - objašnjava Battifiaca, kojeg Ferlin, međutim, kao svog učitelja - hvali.

image

Robert Ferlin i Mario Lipovšek Battifiaca

Ivana Nobilo/Cropix

- On je odličan, najbolji učitelj, ja nikad nisam imao boljeg učitelja pjevanja. Zapravo, nikad prije nisam ni imao učitelja pjevanja. Ovaj moj učitelj tlači me neprestanim pokušajima da me nauči barem osnovne pojmove u pjevanju. Ali ja se ne dam, tvrdoglaviji sam, pa on onda odustaje - opisuje Ferlin, koji nam otkriva kako se osim s ljubomorom svog učitelja mora boriti i s ljubomornim članom žirija Juricom Pađenom, koji se prošlog vikenda sav razgalio kada je shvatio da show 'Zvijezde pjevaju' po prvi put u deset sezona ima i svoje groupie girls. Prekaljeni rocker, naime, bio je uvjeren da su se Karmela Vukov Colić, Sanja Doležal i Irena Grdinić tu okupile zbog njega. Naravno, malo mu je neobično bilo zašto su se prozvale 'Ferlifiacca', a ne, recimo 'Juretine', a smrknulo mu se pred očima kada je shvatio da one zapravo bodre majstore s mora, kojima je, za osvetu, nakon što su u showu debitirali pjesmom 'Amigo' rekao:

- Meni ova vaša izvedba, oda prijateljstvu, zvuči kao da tu ima i nešto više od prijateljstva. Toliko ste mi tužni bili, kao da se družite jer se nitko drugi ne želi s vama družiti - kazao je Pađen Ferlinu i Battifiaci koji su 'Amigo' odabrali na ideju mentora Battifiace.

- Pjesmu je bilo teško odabrati, jer sam se morao voditi mogućnostima svog učenika, koje nisu velike. Uz to, trebaš kao dobar pedagog razmišljati i o interesima svog pulena, tog mog glazbenog nesretnika koji je vrludao kada smo birali pjesmu. Tako je jedan dan zahtijevao da pjevamo nešto od Freddieja Mercuryja. Predložio sam mu da odmah smanji doživljaj. S Freddiejem se muče i neki profesionalni pjevači, zamislite kako bi zvučao u Ferlinovoj izvedbi! Ne, to si ipak nismo odlučili priuštiti, nego smo odabrali 'Amigo', što je logičan odabir jer to je pjesma koja daje priliku gotovo glumačke interpretacije teksta (a gluma Ferlinu ide bolje od pjevanja), a uz to je tematski dobro sjela jer priča o prijateljstvu, a mi smo dugogodišnji prijatelji - objašnjava Battifiaca kojeg pitamo koji glazbeni pravac najviše odgovara Ferlinu.

- Hahaha...! Vi to mene ozbiljno pitate? Pa nešto između boškarina i... Evo, stvarno ne znam što bih vam na ovo odgovorio - sliježe ramenima mentor, a mi pitamo zna li barem na kakvoj je glazbi njegov učenik odrastao.

image

Robert Ferlin i Mario Lipovšek Battifiaca

Ivana Nobilo/Cropix

- Ima tu rocka, ima tu i melodija Istre i Kvarnera... Svi se mi, htjeli ne htjeli, lagano zrcalimo na onoj muzici koju su nam doma servirali roditelji, none i nonići. Postoji kod svih nas glazba koja nam je doma nametnuta, a kod Ferlina se tu osjeti taj MIK, pa malo lokalpatriotizma. Dakle, od Lidije Percan do Freddieja Mercuryja, Bijelog dugmeta... Mislim da je on, uvjetno rečeno, bolji za neke pjesme koje imaju više ritma, odnosno, on nije baš od sentiša i balada - smatra Battifiaca, a Ferlin dodaje:

- Svašta sam ja slušao... Od Presleya, Beatlesa, Stonesa ali i pjesama s festivala MIK, grupe 777, Olivera. Poslije su bili i Azra i AC/DC, Sinatra, ABBA, Janis Joplin, Gustafi... Rekao sam vam već, poput jukeboxa sam - ističe Ferlin, koji je uoči premijernog nastupa sa svojim učiteljem svakodnevno imao glazbene probe.

- Prva proba, dosta ispod glasa, zbivala se uz kavu negdje na Korzu, pa onda kod čovjeka u čijem studiju Mario inače snima, pa na A6 na putu od Rijeke do Zagreba, i onda u studiju na Prisavlju. Ono što je bilo prisutno na baš svakoj probi jest to da sam uvijek pogriješio barem na jednom mjestu - priznaje Ferlin.

- Da na jednom! Pazi ga, na jednom mjestu! - iznervirano kaže Battifiaca, a onda, nešto smirenije, dodaje:

- Kao pedagog takozvane zvijezde sada ću vam otkriti nešto što će vam, nakon prošle subote, zvučati nevjerojatno. On ima sluha! On uspijeva pogoditi ton! Problem je međutim što on taj ton ne može održati, što ga ne može ispratiti u nekoj soft, mekanoj varijanti. Ali to je tipično istarski jer istarska ljestvica je opora i čudna, a Ferlin je ima u uhu, pa umjesto pravilnih tonova ispušta nekakve polutonove - tvrdi Battifiaca, koji se sada skupa s Ferlinom već pomalo sprema za slijedeći nastup. Kako teku pripreme?

- Ne znam ima li smisla da uopće održavamo probe, jer nam one, sudeći po dosadašnjem iskustvu, baš ništa dobrog nisu donijele - rezignirano govori učitelj, dok je učenik viđen kako tumara po riječkim Pećinama, u iščekivanju novog vala, jer ćemo dvojac s Kvarnera u subotu moći slušati upravo u tom glazbenom pravcu. I tu će, baš kao i u 'Amigu' dati maksimum svog minimuma i nadati se da će u žiriju uspjeti probuditi onu karitativnu crtu koja se u dobrim ljudima uvijek pojavi kada vide nekog u nevolji.

- A mi, bome, jesmo u nevolji - kaže Battifiaca, koji samog sebe, što se žirija tiče, opisuje kao neustrašivog.

- Ja cijelu ekipu iz žirija zahvaljujući svojoj karijeri poznajem od prije i osobno nemam nekog straha. Mislim, što nam mogu napraviti? Dati nam jedinicu? Što se Ferlina tiče, on je na jedinice navikao još iz škole. Dakle, žirija se ne bojimo. Ipak, tko mi među žirijem najviše imponira? Zorica Kondža, zbog svega onog što ona predstavlja u našoj glazbi. Volim je kao interpreta i kad mi ona da neku opasku to će me više štrecnuti. A opaski će, bojim se biti, pa ne sjedi Zorica tamo na ušima - analizira Battifiaca, dok Ferlin priznaje da ima svoju strategiju osvajanja žirija.

image

Robert Ferlin i Mario Lipovšek Battifiaca

Ivana Nobilo/Cropix

- Hm, kod Danijele i Zorice ću probati igrati na šarm, kad već ne mogu na pjevanje. Što se Marka Tolje tiče, on mi je u Rijeci susjed u kvartu. Već sam mu rekao da znam gdje stanuje, da znam koji automobil vozi... Svjestan je, nakon toga, da mora biti blag prema nama. Ostaje mi Pađen. On je problem, on je taj tvrdi orah. Ali, ako Marija uspijem nagovoriti da otpjevamo 'Fratella' možda se ni njega neću morati bojati - nada se Ferlin, kojeg pitamo tko su njegovi i Battifiacini najveći navijači.

- Stvarno ne znam. Tu smo slabi - priznaje radijski voditelj, čijeg učitelja pitamo hoće li barem familija glasati za njih.

- Mislim da neće svi članovi (smijeh). Sreća u nesreći je da Ferlin ima dosta potomstva, pa računamo da ćemo tu dobiti par glasića. A ostalo? Predviđam da bi za nas mogli glas dati svi oni koji se prepoznaju kao gubitnici, koji će nam glasove dati iz samilosti. Možda je to dobra taktika, ono: 'Vidi ih, jadne, udijelimo im nešto' - kaže Battifiaca, koji priznaje da su Ferlin i on u cijelu ovu priču ušli isključivo zbog sjajne zabave.

- Super mi je zezati se s Ferlinom na našim putovanjima iz Rijeke u Zagreb, super mi je kad na probama fula ton - onda doslovno cvatem. A ako će se netko nakon naših nastupa uz nas dobro nasmijati, bit će mi drago i smijat ću se skupa s njim - kaže Battifiaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:35