OPROŠTAJ OD ĐOLETA

‘Nedostajat će mi, jako. Znao je reći, ostali smo zakinuti za koju zamagljenu bocu malvazije‘

Balašević i Šajeta bili su dugogodišnji prijatelji. Balašević je bio poput režisera odličnog u svakom žanru, kaže riječki glazbenik
Đorđe Balašević
 Mario Todoric/Cropix

Glazbenika Dražena Turinu Šajetu vijest o odlasku Đorđa Balaševića jako je pogodila jer su bili dugogodišnji prijatelji.

- Da, bili smo jako dobri. Tijekom godina bio sam podrška njemu, on je bio podrška meni. Bio je vrlo hrabar čovjek, principijelan i imao je veliku karizmu. To ga je i koštalo – rekao je Šajeta.

– No, prije svega treba se pokloniti njegovom pjesničkom i kantautorskom opusu. Uz Arsena Dedića, on je bio najveći kantautor na ovim prostorima. Našalio se jednom da bi, da prevedu Boba Dylana, on i dalje bio čitaniji i slušaniji. I bio je u pravu.

Riječki glazbenik ponosan je što mu je Balašević napisao predgovor za njegovu zbirku pjesama "Šparuga bluz" 2001. godine.

image
Dražen Turina Šajeta
Matija Djanjesic/Cropix

- Balaševićevu glazbu otkrio sam relativno kasno. I on se s godinama mijenjao, sazrijevao. Iako je uvijek bio izuzetan s godinama je bivao sve bolji. Mnogo govori i činjenica da su Balaševića poštovali svi, od rockera do onih koji rade pop-glazbu.

Posljednji je put Đoleta vidio prije dvije godine kada je napunio opatijsku dvoranu KT Gervais.

image
Đorđe Balašević
Ivan Peric/Cropix

- Nisam htio gnjaviti, javljati se, no on je u jednom trenutku rekao "Opatija... Pa tu bi negdje mogao biti moj prijatelj Šajeta!", a kada su ljudi oko mene počeli govoriti "Pa, tu je" pozdravio me. Poslije smo se i družili, razgovarali o njegovom filmu, o mnogo toga.

Balašević je, reći će Šajeta, mogao napuniti bilo koji prostor za koncert bez plakata.

- Bilo je dovoljno reći da on negdje svira i usmenom predajom to bi se brzo razglasilo. Količinom reklama koja je njemu trebala da napuni najveću dvoranu drugi ne bi napunili ni disko-klub - kaže Turina koji se prisjetio i jednog davnog koncerta u Mariboru koji je trajao pet sati i 40 minuta.

image
Đorđe Balašević
Goran Mehkek/Cropix

- Stvorio bi fluid s publikom kakav nitko nema. Pričao je s ljudima, komunicirao... Ne samo da je bio vrstan pjesnik nego i vrhunski stand-up komičar, mogu reći jedan od najboljih koje sam gledao - kaže Šajeta i dodaje da je Balaševićeva poezija njemu bila nadahnuće.

- Njegove pjesme su svi znali, njegovi tekstovi su vrhunski, bilo da se radi o ljubavnoj pjesmi, bilo da je u pitanju neka socijalna ili politička tema ili nešto smiješno... Đole je bio poput nekog režisera koji može sve raditi, koji je odličan u svakom žanru. I volio je eksperimentirati. Nedostajat će mi, jako. Ili kao što mi je jednom rekao, ostali smo zakinuti za koju zamagljenu bocu malvazije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:00