STIŽE U LISINSKI

Nakon gotovo pet godina stanke, Tedi Spalato se vraća: ‘Nosim u sebi nemir, ja sam glazbeni svaštar, nikad isti‘

Tedi upravo priprema pjesme s dvije gitare, koje će se snimati po staroj tehnologiji

Tedi Spalato

 Tom Dubravec/Cropix

Nakon gotovo pet godina stanke Tedi Spalato se 15. travnja vraća na pozornicu Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Voli atmosferu hrama glazbe, izazov mu je nastup s velikim orkestrom i posebna čarolija bogatstva zvuka koja odiše u tom kultnom prostoru. Tedi ima i veliki respekt prema publici koja ga sluša pa ističe da je zahvalan što mu je povjerenje iskazala diskografska kuća Scardona u kojoj brinu za njegovu karijeru i nastupe.

Ovaj će osebujni Dalmatinac uz ljubljanski orkestar Zagrepčanina Gorana Rukavine na pozornici zapjevati uz ukupno tridesetak glazbenika. Uz pomno osmišljen program, najprije će publici uživo otpjevati nekoliko pjesama s novog albuma gdje će mu se pridružiti duo iz Pavela - Tonka i Aljoša Šerić. Nisu oni jedini gosti na koncertu “Ime mi je nevažno”. S guštom najavljuje nastup s producentom i gitaristom Antom Gelom na “Marineru” koji će izvesti uz tri akustične gitare, u flamenco-fado varijanti. Budući da tu pjesmu rijetko izvodi, posvetit će je svim našim pomorcima. Naći će se te večeri u njegovu društvu i klapa Berulia s kojom je surađivao na pjesmi “More”. Poznati Splićanin neće zaboraviti ni svoje prijatelje, velikane Olivera i Massima, pa će “Lisinski” zapjevati zajedno s njim “Tko sam ja da ti sudim” i “Da mogu”. Njihov je odlazak veliki gubitak za sve, ali pjesme će trajati zauvijek.

image

Tedi Spalato

Tom Dubravec/Cropix

Probe u Ljubljani

Na pitanje zbog čega će ga na pozornici pratiti baš slovenski instrumentalisti na ovom zagrebačkom nastupu koji mu je posebno bitan, odgovara:

- Slovenci su nevjerojatno predani, a ono što je meni posebno drago jest to što vole vježbati i kada je svirka u pitanju, nikada im ništa nije teško. To je i razlog zbog kojega ću probe imati nekoliko dana prije upravo u Ljubljani. Najprije s ritam sekcijom, a potom će se uključiti i gudači.

Ove je godine, ukazuje nam jedinstveni glazbenik, trideset godina diskografske nagrade Porin koji će se poklopiti na dodjeli 28. travnja.

- Baš na moj 69. rođendan, a novi album “Ime mi je nevažno” nominiran je u kategoriji za najbolji album zabavne glazbe.

S dolaskom proljeća i u Tediju se sve budi, pa s velikim entuzijazmom najavljuje intenzivan rad na novom glazbenom projektu koji će napraviti na staroj tehnologiji.

- Uz moj vokal, Gelo i ja snimat ćemo album samo uz dvije gitare - otkriva publici nešto o toj glazbenoj priči.

- Zamislio sam da pola pjesama bude od naših eminentnih skladatelja, a druga polovica novih pjesama. I nakon toga prezentirat ćemo ih svirkama uživo.

Spalato je u posljednje vrijeme snimio dosta dueta. Kaže da su sve te suradnje bile na poziv, a on je pristajao jer su mu se svidjele pjesme koje je čuo.

image

Tedi Spalato

Boris Kovacev/Cropix

Bogata karijera

Njegova je karijera bogata i duga. No, koliko se s vremenom Tedi mijenjao?

- Temeljni izričaj i dijalekt ostao je isti kakav je bio na mojim počecima. Nikad nisam radio ciljano. I kada se osvrnem unatrag, moram reći da su pjesme koje su mi otvorile širok prostor kod publike “Sve ću preživit” i “More snova”, koje je napisao Gibonni, a tekst za drugu Marijan Ban, kao i “Dalmatino, povišću pritrujena” Ljube Stipišića. Dobro, imao sam ja i neke svoje autorske koje su pokrile širi auditorij, ali ovo su činjenice koje ne zaboravljam.

Pitamo Tedija kako doživljava kada ga se glazbeno opisuje katkad kao avangardnog, a on odgovara da je to “preteška” riječ.

- Nosim u sebi nemir, jednostavnim jezikom rečeno: ja sam glazbeni svaštar, nikad isti. Smatram da u tome i jest čar glazbe. Posebna mi je motivacija, primjerice, kada mi se nakon moje izvedbe javi Josipa Lisac i kaže: “Bio si divan”. Jak mi je poticaj bio i Oliver koji me znao pohvaliti na neki svoj način. Ili kada je Arsen napisao pjesmu ciljano za mene, znači nije ju izvukao gotovu iz ladice. Lijepo je kad te glazbeni velikani pomiluju - govori Spalato.

I baš kao što su tako vrijedni glazbenici bili uz njega, tako i on to čini prema mlađim generacijama. Pokušava im dati dobar vjetar u leđa. Za Tedija se može reći da prenosi glazbu za slušatelje jedne pristojne Hrvatske.

- Tko se u njoj prepozna, dođe na koncert, poštuje i respektira moj rad, zahvalan sam do neba. Smatram da je glazba koju izvodim ogledalo odgoja. A ja sam iz obitelji kojoj je ljubav bila bitna i prenijeli su je na mene. To je moja osobna karta. Tijekom karijere sam imao puno malih stepenice, no važno je da ih je bilo i cijenim svaku. Taj put je dug, ali je lijepo da drugi znaju da postojim.

image

Tedi Spalato

Tom Dubravec/Cropix

Pjevao je Tedi prateće vokale na pjesmama naših brojnih glazbenika: Srebrnih krila, skladbe koje je napisao Rajko Dujmić, pa za Doris Dragović, Jasnu Zlokić, Mišu Kovača...

- I to je za mene bilo krasno razdoblje, a znaju me i danas zvati u tonski studio da otpjevam backove i rado se odazovem.

Jazzist u njemu nikada ne miruje, unatoč tome što voli odlaziti i nastupati na festivalima zabavne glazbe. On svoj glazbeni senzibilitet objašnjava činjenicom da ga je oblikovao teatar, u koji je redovito odlazio još u djetinjstvu, a posebno je upijao mišljenje Zlatka Kokeze.

- Upravo me on uveo u jazz glazbu, pa ne čudi što je jazz ušao u moju krvnu sliku - ističe i dodaje kako je u to vrijeme bilo veoma teško nabaviti vinilno izdanje nekih eminentnih glazbenika.

Tedi je poslije postao član grupe Anima, bili su posvećeni dalmatinskoj pismi, ali u sebi je osjećao nemir, taj jazzerski crv improvizacije. Od toga se nije želio odmaknuti i to se posebno čuje u pjesmama koje je prepjevao - “Baladi u predgrađu”, “Dok razmišljam o nama”, “Prolazi sve”...

- Volim tijesto koje se može mijesiti, a to je svakako u glazbenoj improvizaciji.

Spalato kaže da je Splićanima njihov festival tradicija koja je ukorijenjena u svaku obitelj.

- To je naša glazbena legitimacija i ima višestruki značaj.

Po horoskopu je Bik i veliki emotivac pa svi koji ga dobro poznaju, znaju da se nikada na van ne otvara do kraja.

Neki svoj identitet

- Nije to zato što nosim velike tajne u sebi, ali u meni je skrivena jedna dimenzija koju ne prisvajam i teško mi ju je i samome sebi objasniti. Imam jedan skriveni svijet koji nikada ne izlazi. Ali, on je u meni mimo moje volje. Ponekad znam analizirati svoj identitet, kakav sam uistinu. Nisam siguran prenosim li ga u privatni život ili se radi o cesti s dva životna smjera. Zapita se čovjek katkad jesam li O.K., jesam li mentalno uravnotežen. Jer, ima nešto malo blesastog, intrigantnog, sebi nedokučivog - pojašnjava glazbenik svoj unutarnji svijet zbog kojeg je katkad bio neshvaćen.

- Prije puno više nego danas. U situacijama kada sam nesiguran, povlačim se u sebe, ne iznosim ih van. I zato je prava ljepota svirati jazz. Ne misliš što ćeš u trenutku odsvirati, nego glazba iz tebe spontano izlazi van - objasnio nam je za kraj Tedi Spalato te napomenuo da uživa u svirkama kojih će u razdoblju pred njim biti napretek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:41