TVRTKO STIPIĆ

‘Moj novi album miriše na Skadarliju, pobuna je protiv užasa kiča i cajki‘

Nakon albuma ‘Živjeti‘ sa šlagerima, tenor zagrebačke Opere objavljuje album ‘Ima dana‘ na kojem je snimio tradicionalne romanse

tvrtko stipic, promo

Na glazbenom tržištu uskoro će se pojaviti album s ozračjem slavnih, minulih dana zagrebačkog Gradskog podruma, dugih večeri na beogradskoj Skadarliji ili ranog zabavnog programa Televizije Zagreb, kao i novogodišnjih emisija iz vremena socijalizma. Solist zagrebačke Opere Tvrtko Stipić snimio je stare romanse koje su nekoć pjevali Predrag Gojković Cune, Dušan Dančuo ili danas Zvonko Bogdan i čiji su interpreti u nekim razdobljima svoje karijere bili i doajeni glazbe Drago Diklić, Ivo Robić, Jimmy Stanić, pa i operni pjevač Krunoslav Cigoj ili primadona Ljiljana Molnar Talajić.

Četiri godine nakon albuma "Živjeti", na kojem je otpjevao šlagere starog Zagreba, među njima i određeni broj pjesama iz filma "Tko pjeva zlo ne misli", Tvrtko Stipić pripremio je u izdanju Croatia Recordsa novi album naslovljen "Ima dana". Osim naslovne pjesme, od čuvenijih romansi na albumu su "Da smo se ranije sreli" ili "Mislio sam da je život", poznatija u narodu kao "Adio Mare, adio bella Napoli".

Album je Tvrtko Stipić počeo pripremati lani na Tri kralja, iako se ideja o njemu se razvijala gotovo pa desetljeće.

Mađarske i ruske

- Kao što sam na prvom albumu snimio stare šlagere, ovaj put odabrao sam romanse, sve zato što neke pjesme ne zavređuju zaborav, nego udahnuće novog života sa suvremenim aranžmanom, u kojem će ostati melodijski nepromijenjene. Osobno, volim starogradski melos, a voljeli su ga i glazbeni doajeni koji su je prije mene pjevali romanse. Moj album, konačno, nisu samo romanse, nego i borba protiv novokomponiranog kiča, konzumerizma i cajki - govori solist Opere.

Romanse su na Stipićevu novu albumu dobile nove aranžmane koje potpisuje Toni Eterović, ujedno i producent albuma, uz glazbenu pratnju Tanga Appassionato (violina - Josip Novosel, harmonika - Antoni Vrbički i kontrabas - Tihomir Novak) te Oridano Gypsy Jazz Banda (gitara - Orjen Riđanović, klarinet - Franjo Stojaković, kontrabas - Vjekoslav Crljen).

Tradicionalne se pjesme na albumu mogu podijeliti po svom geografskom podrijetlu. Tenor Tvrtko Stipić snimio je prilično poznatu južnjačku romansu "Mislio sam da je život", zatim pjesme istočnohrvatskog i istočnog podrijetla kao što su "Ima dana", "Samo tvoje plave oči", "Bijele ruže", "Ti bi htjela pjesmom da ti kažem" ili "Mansarda, mali stan" koja nije tradicionalna, nego joj se zna kompozitor, Moskovljanin koji je život skončao u Beogradu, Sergej Strahov.

Tu su, zatim, romanse mađarskog podrijetla "Ako si ti pupoljak do ruže", "Htio bi te vidjeti" i "Tužna je nedjelja" koju je bila obradila Billie Holiday u prijevodu "Gloomy Sunday".

- 'Gloomy Sunday' slovi za omiljenu pjesmu samoubojica - komentira Stipić, koji je snimio i prepjeve ruskih tradicionalnih romansi "Da smo se ranije sreli" i "Te tvoje oči zelene".

image

Tvrtko Stipić

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

'Nisam fah idiot'

- Tradicionalne pjesme aranžmanom su dobile brži tempo, gipsy jazz i štih mađarskog folklora. Ne ciljam albumom samo na stare aseve, iskusne slušatelje, nego i na mlađu publiku koja tu glazbu prilično voli, što mi govori iskustvo raznih gaža s dečkima - kaže tenor, koji trenutno možemo čuti i gledati u fantastičnoj "Traviati" redatelja Huga de Anne u središnjem nacionalnom kazalištu.

Solist Opere koji se školovao i diplomirao na Hochschule für Musik und Darstellende Kunst u Beču, paralelno s Verdijem, dakle prakticira milozvučje gostionica naših starih.

- Nisam fah idiot koji ne može pjevati ništa osim opere. I moji ugledni kolege imaju izlete u napolitane ili američke standarde (Tomislav Mužek), ili u a capella (solisti okupljeni u ansambl 'Sv. Blaž'). U socijalizmu je bilo normalno da Ljiljana Molnar-Talajić dođe kod Antona Martija i pjeva 'Ima dana', Liljana je u Jugotonu snimila album posvećen romansama, a današnji operni pjevač, ako nešto slično učini, izlaže se da dobije etiketu, kao što sam ja dobio etiketu jer imam vinograd i u slobodno vrijeme bavim se vinom u krašićkom kraju. Što bih ja trebao, nakon operne predstave samo sjediti doma na kauču i šutjeti? Operne arije i kancone ne pada mi napamet snimati jer, realno, mnogi su ih prije mene tisuću puta bolje i pjevali i snimili - kaže solist.

U svojem malom vinogradu u Dolini kardinala Stipić uzgaja graševinu i sortu manzoni, koja je križanac bijelog pinota i rajnskog rizlinga.

image

Tvrtko Stipić

Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Berićetna 'Traviata'

- Godina je dobra, s mnogo sunca, očekujem od 1000 do 1800 litara vina. Vino poklanjam i ne radim ga komercijalno, osim ako netko baš ne inzistira da mu prodam nekoliko butelja - kaže tenor, čija je promocija albuma u izdanju Croatia Recordsa zakazana za 14. lipnja uvečer u klubu kazališta Komedije.

U međuvremenu, tijekom svibnja pjeva ulogu Gastona de Letorièresa u operi iz Verdijeve latinske trilogije.

- Riječ je o klasičnoj režiji 'Traviate', vrlo berićetnoj i bez nekih ekscesa na pozornici koji bi bili krajnje udaljeni od originalnog libreta. Drago mi je da se vraćamo klasičnoj režiji opera. Opere, režirane ovako ili onako, u današnjem vremenu postaju sve izvjesnije čuđenje u svijetu zbog svojih devetnaestostoljetnih libreta. Naime, mladim ljudima današnjeg svjetonazora komplicirano je objasniti zaplet u jednoj "Traviati", temeljen na principijelnosti, osobnoj časti i žrtvovanju za tuđu sreću o kojima govori Dumasov roman, vrijednostima koje su danas gotovo pa egzotične - zaključuje Tvrtko Stipić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:33