PAVLE MATUŠKO

Mladi Brođanin kao ‘krvnik s Ovčare‘: ‘Prva ljubav nikad se ne zaboravlja, a barem u mislima - ne napušta‘

Nominiran je za Novo lice Zlatnog Studija za ulogu Srbina koji je 1991., kad je imao tek 18, počinio brojne užase

Pavle Matuško

 Vedran Peteh/CROPIX

Mladi Brođanin Pavle Matuško nominiran je za Novo lice Zlatnog Studija - on u filmu Eduarda Galića "Šesti autobus" igra Srbina koji je 1991. imao tek 18 godina, a počinio je užase. Posrijedi je ročnik JNA Spasoje Petković Štuka. Zbog te uloge Pavle Matuško istraživao je članke, snimke.

- Spasoje Petković Štuka čovjek je koji rat doživljava kao pozornicu, ‘krvnik/monstrum s Ovčare‘, zaštićeni svjedok - svjedok pokajnik koji nema problem s istinom. Više puta priznaje i svoje i tuđe zločine. Za sebe u jednoj izjavi kaže: ‘Ja sam samo običan vojnik‘ te dalje govori da se Srbija u Vukovaru brani. Shvaćanje lika s obzirom na moju perspektivu je nemoguće, pa sam kao glumac stvarao ‘svog‘, ‘filmskog‘ i nadam se mogućeg - Štuku - govori Matuško.

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Pavle Matuško je završio ADU u klasi Dolenčić/Prohić, no nakon toga mu se nije odmah otvorila prilika za zaposlenje u kazalištu.

- Kao trenutno nezaposlen glumac, u svom zvanju preživljavam tako da radim što stignem, radim na sebi, pokušavam biti na što većem broju audicija i nadam se skorom angažmanu unutar profesije. I naravno, igram košarku! - otkriva Pavle.

image

Pavle Matuško

Vedran Peteh/CROPIX

Do 15. godine bio je košarkaš, smiješila mu se profesionalna karijera. No onda je ozljeda promijenila sve.

- Ozljeda koljena bila je presudna u tome da svoju pažnju i energiju usmjerim glumi. Dok zbog ozljede i oporavka nisam mogao igrati, tražio sam gdje i kako potrošiti višak energije koji se akumulirao s manjkom treninga. Tako je prva predstava bila ‘Briljantin‘, mjuzikl u sklopu klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića, koju sam pohađao u rodnom Brodu. Nakon toga nastupam kao amater u Satiričkom kazalištu mladih, također u Slavonskom Brodu. Po završetku srednje škole upisujem povijest umjetnosti i zemljopis u Zadru s nadom da na jesenskom roku upisujem Akademiju. Tako je i bilo, iz prvog pokušaja upisujem ADU Zagreb te ondje započinjem profesionalno bavljenje glumom. Za košarkom ne žalim jer ju još uvijek igram i to će tako ostati dok budem mogao stajati na nogama. Prva ljubav nikad se ne zaboravlja, a barem u mislima - ne napušta. Naime, trenutno sam član KK Marsonia koji nastupa u 2. ligi HR regija - istok, a u Zagrebu igram za Trnsko Diablose u CroHoops ligi - govori čovjek koji je ostao košarkaš unatoč tome što je među najboljima u glumačkoj generaciji.

image

Pavle Matuško

Vedran Peteh/CROPIX

Kad bi mu netko ponudio ulogu košarkaša u filmu, predstavi ili seriji, nema dvojbe koga bi izabrao.

- Kad bih mogao birati da igram sportaša, htio bih utjeloviti mnoge veličine koje su učinile moje djetinjstvo i život bogatijima, kao što su Goran Ivanišević ili recimo Ivica Kostelić. Smatram da su njihovi životi dva romana miješanih žanrova. No svakako je na prvom mjestu najveći od najvećih, koji je i njima služio kao inspiracija, Dražen Petrović. On je inspiracija, putokaz ili vodič kako se dolazi do onoga što želiš. Redom, radom i disciplinom - ističe Pavle Matuško.

image

Pavle Matuško

Biljana Blivajs/CROPIX

U njegovoj obitelji vlada veliko veselje što je nominiran.

- Roditelji, obitelj, svi prijatelji, zaručnica i njezina cijela vojska su ponosni, kao što sam i ja. Strah me da euforija oko nominacije ne nadmaši ‘vatreno ludilo‘ koje je ovoga prosinca ipak na prvom mjestu - zaključio je.

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:41