AFERA ‘IBIZA‘

Mlada Splićanka glumi u TV seriji o velikom skandalu koji je doveo do prvog pada Kurza u Austriji

Klara Mucci ima jednu od glavnih uloga u austrijskoj seriji ‘The Ibiza Affair‘
ibiza afera
 Nikola Vilić/Cropix, Petro Domenigg/SkyStudios/W&b Television

Splitska glumica Klara Mucci ima jednu od glavnih uloga u austrijskoj seriji "The Ibiza Affair" čija je prva od četiri epizode imala premijeru 21. listopada, piše Slobodna Dalmacija.

Ibiza afera prije dvije je godine srušila austrijsku vladu, a trenutno traje suđenje akterima neviđenog političkog skandala. Sve se dogodilo zbog snimke koja traje 12 sati i 32 minute na kojoj su snimljeni Heinz-Christian Strache i Johann Gudenus, obojica iz FPÖ, desno-populističke Slobodarske stranke Austrije. Sastali su se s djevojkom koja se predstavljala kao nećakinja ruskog oligarha. Sastanak je počeo aperitivima na terasi i nastavio se večerom, šampanjcem, tunom i sušijem. Djevojka je spomenula kako su spremni investirati ruski novac u Austriji.

Strache joj je objašnjavao kako se njihova stranka financira rekavši da postoje bogataši koji stranci daju i do dva milijuna eura, ali da novac ne uplaćuju na račun stranke nego u udrugu kako bi izbjegli kontrolu državne revizije. U videu se spominje i austrijski kancelar Sebastian Kurz za kojeg navode kako imaju informacije o njegovim seksualnim orgijama. U jednom trenutku govore i o Hrvatskoj za koju kažu da je sr.... i da se u nju ne isplati ulagati.

Policija je zbog ovog slučaja ispitala 259 ljudi, nadzirala 15 ljudi i pretražila domove 55 ljudi. Još uvijek traje potraga za mladom ženom, koja je tečno govorila ruski i predstavila se da je Alyona Makarov, bogata nećakinja ruskog oligarha, no pretpostavlja se da je djevojka zapravo iz BiH.

Afera koja je 2019. srušila austrijsku vladu, prvu koju je vodio Kurz, koji je zatim na izborima ponovno osvojio vlast da bi nedavno zbog novog skandala bio prisiljen dati ostavku, još je uvijek nerasvijetljena i njezine bi političke posljedice mogle biti razorne. Netom nakon premijere razgovarali smo sa Splićankom Klarom Mucci koja nam je ispričala sve o ulozi Jelene, jedne od ključnih osoba za otkrivanje ove afere.

image
Petro Domenigg/SkyStudios/W&b Television

Kako je došlo do vašeg angažmana u seriji?

- Pozivom moje agentice Anile Gajević iz Talent agencije ZONA. Prvo sam odbijala ići na audiciju jer je sve trebalo biti na njemačkom jeziku, a kako sam bila zauzeta drugim projektima procijenila sam da se neću stići adekvatno pripremiti pa sam odustala. Međutim casting direktorica je inzistirala da se ipak snimim te su ulogu više prilagodili engleskom jeziku i onda sam pristala.

Koga točno glumite?

- Igram ulogu Jelene koja je zasnovana na stvarnoj osobi i o kojoj se zapravo jako malo zna, ali je navodno bila jedna od ključnih osoba u otkrivanju afere. Jelena je bila involvirana preko svog partnera Juliana Hessenthalera kojeg igra fantastični Nicholas Ofczarek, ali se povukla netom prije stvaranja samog snimka i stoga njeno lice nikad nije zabilježeno kamerom, niti je proganjana. Dok Juliana trenutačno čeka suđenje.

Kako ste se pripremali za ulogu?

- Pošto se o Jeleni jako malo zna, imala sam veliku slobodu u kreiranju lika. Navodno je bila plesačica i vjeruje se da je radila u noćnim klubovima pa sam morala savladati ples. Mjesec dana sam trenirala pole dance s našim poznatim plesačem Ivom Štrkljevićem koji je pomogao i u samoj koreografiji. Ostale pripreme su tekle standardnim procesom u dogovoru s redateljem Christopherom Schierom. Bio mi je veliki užitak radeći s tako inteligentnim i brzim redateljem kao što je on, koji je uspio održati veselu i pozitivnu atmosferu na setu snimajući u jeku lockdowna u Beču.

image
Klara Mucci
Nikola Vilic/Cropix

Jeste li već prije znali za tu aferu?

- Znala sam, ali površno. Naravno, za ulogu sam se posavjetovala i istražila sve dostupne materijale. Afera je još uvijek previše friška i politički obojena i bilo ju je osjetljivo obraditi kako treba.

Kako je bilo glumiti na njemačkom jeziku?

- Nije mi problem glumiti na stranim jezicima. Za takve uloge nužna je dobra priprema, ali ova je tekla glatko, tim više što se radilo o kombinaciji njemačkog i engleskog jezika.

Kakva su vam očekivanja od serije?

- Vidjela sam neke scene i trailer. Izgleda mi odlično, a pošto je to i Sky Original produkcija ne sumnjam u kvalitetu i uspjeh.

Imate li ambicija glumiti na hrvatskom tržištu ili ste se više okrenuli inozemnoj karijeri?

- Radim podjednako na hrvatskim i stranim projektima. Trenutno glumim u seriji 'Blago nama' na RTL-u i jako uživam u tom projektu. Odlična je produkcija, fenomenalan cast i ekipa. Redatelj Goran Rukavina vrhunski je profesionalac i jedan od najboljih s kojima sam radila. Tu su i kolege s kojima nikad nije dosadno i od kojih mogu samo učiti. Žarko Radić, Zuhra i Enis Bešlagić zaslužni su što na setu Jadran Filma vlada pozitivna i vesela atmosfera. Kako smo već u drugoj sezoni uigraniji smo i veselim se svakom odlasku na taj set.

image
Klara Mucci
Nikola Vilic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 09:37