MOJMIRA PASTORČIĆ

‘Mislila sam da je Šprajc nezamjenjiv, ali izgleda da ipak nije. Očekujem buket od njega‘

U rekordnom roku ušla je u Šprajcove cipele, koje joj odlično pristaju, a s njime je i nominirana za Zlatni studio

Mojmira Pastorčić

 Neja Markicevic/Cropix

Kad je počela voditi i uređivati RTL-ov “Direkt”, koji je nominiran u kategoriji Zlatnog Studija za najbolju televizijsku emisiju, Mojmira Pastorčić rekla je da je teško stati u cipele Zorana Šprajca. Međutim, ne samo da je u međuvremenu, i to u rekordnom roku, u njih ušla, nego su joj te cipele i udobne i komotne i super joj pristaju jer je sa Šprajcom nominirana u kategoriji za najbolju televizijsku voditeljicu/voditelja. Što kaže na to?

Glasajte za nominirane u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

- Šprajc je jako popularan. I, da, kad sam počela voditi emisiju umjesto njega, to mi se činilo kao slučaj Daleke obale u kojoj pjeva Jakša ili da je pjevač Queena Adam Lambert. Mislila sam da je nemoguća misija nadomjestiti Marijana Bana i Freddyja. Ali izgleda da ipak nije - govori Mojmira.

- Zanimljivo je kako su se stvari odigrale. Ja nikada nisam pokušavala biti Šprajc, imam svoj đir, svoje fore, svoj stil i svoje teme. I ljudi su to prihvatili. Više nije - Mojmira mijenja Šprajca, sad ima Šprajc, ima Mojmira. To je potvrdila i ova nominacija. I to je super - zadovoljno govori Mojmira koju pitamo što su Šprajc i ona jedno drugome rekli kad su vidjeli da su oboje nominirani u istoj kategoriji za nagradu čitatelja Jutarnjeg lista.

- U redakcijskoj WhatsApp grupi čestitali smo svi svima, ali još se nismo vidjeli. Očekujem neko cvijeće - smije se novinarka koja je na RTL-u već osamnaest godina. Na tu televiziju došla je s nepune dvadeset i dvije godine, kad je bila na četvrtoj godini studija novinarstva. Javila se na audiciju i dobila posao kao mladi ‘researcher’. Otad je prošlo dosta vremena pa je pitamo što je najvažnije u svom poslu naučila proteklih godina.

- Najvažnije je uvijek na umu imati čovjeka koji gleda tu emisiju. Hoće li ga to zanimati? Kako učiniti da ga zanima nešto što je za njega važno, a možda dosadno? Što je propustio znati? Čime ga ne treba zamarati? Ako ti netko daje 35 minuta svog vremena, moraš se oko njega potruditi. Gledatelje se ne uzima zdravo za gotovo. Ne možeš pozvati gosta u kuću i dati mu samo čašu vode - kaže Mojmira, koja je u ovoj kategoriji drugi put nominirana za Zlatni Studio. Je li se nadala tome?

Žene late night

- Nisam o tome razmišljala. Ali to što smo mi iz ‘Direkta’ nominirani svake godine, znači da nešto radimo dobro i da se trud isplati - kaže urednica iza koje je profesionalno sjajna godina. Od rujna radi ‘Direkt’ i petkom, a odnedavno emisiju vodi i uređuje tri dana u tjednu, od srijede do petka. Tempo je udarnički, no što je osim tempa najzahtjevnije u njezinu poslu?

- Zbog ‘Direkta’ petkom teško spavam. Zakoračili smo, naime, u novi prostor. Gosti su nam bivši zatvorenik koji je u ćeliji završio pravo s odličnim uspjehom, Afganistanac, Iranac i Sirijac koji žive u Zagrebu, najpopularniji tiktokeri, beskućnici, svećenik koji je obavljao egzorcizam... Vjerujte mi da je sve to zahtjevnije od Capaka, Grmoje i političkih analitičara. Ženski tim radi late night u konzervativnoj Hrvatskoj. Da sam zločesta, rekla bih da je to kao ovo što Saudijke voze automobile. Zahtjevno je sve! Radno vrijeme do 23 sata, količina posla koju obavlja iznimno mali tim. Biti zanimljiv i drukčiji svaki dan zahtijeva puno posla. Kao što je Sheldon Cooper jednom rekao: ‘No scientific discoveries were made by people having a good time’. Tako i ovo. Raditi zabavnu emisiju ozbiljan je posao - ističe Mojmira.

image

Mojmira Pastorčić

Boris Kovacev/Cropix

Njemačka verzija

No, u čemu je, po njoj, najveća snaga “Direkta”, koji je nominiran i u kategoriji za najbolju televizijsku emisiju Zlatnog Studija?

- Sretna sam da je ‘Direkt’ već godinama nominiran za najbolju emisiju, posebno sam ponosna što smo lani, najgore i najčudnije godine, godine rada u nemogućim uvjetima, dobili Zlatni Studio za najbolju emisiju. To se pamti! Mislim da su velika snaga ‘Direkta’ novinari, naše priče, stvari kojima se bavimo. I taj ‘no bullshit’ pristup. Ljudima je dosadno kad je čovjek na televiziji robot koji distancirano i hladno govori službenim frazama i pročišćenim standardnim jezikom kojim ne govori nitko. Toga nema u ‘Direktu’, mi govorimo normalnim jezikom, ne davimo dosadarijama, bavimo se stvarima koje su važne, zanimljive, začudne, pitamo se što ne valja i što može bolje. Kad publiku poštuješ, publika ti to vrati - ističe urednica “Direkta”, jedine domaće emisije čiju su kvalitetu prepoznali njemački kolege pa od jeseni imaju svoj “Direkt”.

U čemu se ta dvije emisije najviše razlikuju?

- Neki dan vidjela sam prvi intervju novog njemačkog kancelara Olafa Scholza u njemačkom ‘Direktu’. I vidim iza njega prekrasnu, noćnu sliku Kölna. I mislim si: ‘Aha, i to je moja ideja’. Preuzeli su ime, termin, strukturu emisije, generalni ton, to je doslovno prvi put ikada da njemački RTL uzima ideje od hrvatskog. Hvala im, to je kompliment - govori Mojmira. Pitamo je na koji je prilog u svojim ovogodišnjim emisijama najviše ponosna.

Vrijedni suradnici

- Kristina Čirjak napravila je sjajan posao na Banovini, desetke priloga o potresu, jedan bolji od drugoga. Njezina priča o beskućniku koji je završio Muzičku akademiju. Pa 30. godišnjica Vukovara kroz oči snimatelja, fotoreportera i novinara. Kristinin prilog o srušenom mostu zbog kojega je selo Kozaperovica dobilo most. Nekidan je imala sjajnu priču o rudarima u Kaknju koji zarađuju 3000 kuna na mjesec. Intervju Lade Marinović s Ćirom Blaževićem. Ladin prilog iz zoološkog vrta o životinjama koje inspiriraju predsjednika Milanovića. Ida Balen koja kuha bozu u Rijeci. Ili njezina reportaža o tri stanovnika Lubenica na Cresu. Amela Čilić o Zagrebu ovisnom o kokainu ili priča o komunistkinji koja je postala gradonačelnica Graza. Tin Kovačić s Nepalcima koji žive u Osijeku. Darinka Trgo o klimatskim promjenama koje će joj potopiti rodnu kuću, pa branitelj koji za ljubimca ima janje i vodi ga sa sobom na kavu. Mogla bih nabrajati do sutra - kaže Mojmira.

image

ZLATNI STUDIO - sponzorska pasica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:50