USUSRET EUROSONGU

Mijenjaju se pravila glasanja na Dori: Donosimo detalje!

U finalu ćnajboljeg predstavnika i najbolju pjesmu, koja će Hrvatsku predstavljati na Eurosongu, zajednički biraju publika i žiri

Anja Cerar, Duško Ćurlić i Maja Ciglenečki

 HRT

Mijenjaju se pravila glasanja na Dori. Po novom će tako u dvije polufinalne večeri (koje su na rasporedu 22. i 23. veljače) o najboljima odlučivati isključivo publika svojim glasovima. Televotingom će se, dakle, odrediti kojih će se osam skladbi s najviše glasova publike iz dva polufinala plasirati u finale Dore koje će se održati 25. veljače.

U finalu će najboljeg predstavnika i najbolju pjesmu, koja će Hrvatsku u svibnju predstavljati na Eurosongu u Švedskoj, zajednički odabrati publika i žiri. Omjer ukupno dodijeljenih bodova publike i žirija bit će 50 posto naprama 50 posto. U slučaju izjednačenog rezultata glasanja publike i ocjenjivačkih sudova pobjednička pjesma bit će ona koja je dobila više glasova publike.

No ima i novosti što se tiče žirija, kojeg više neće činiti samo domaći profesionalci i ljubitelji dobre glazbe. Umjesto toga hrvatsku pjesmu predstavnicu za Eurosong ove će godine birati četiri hrvatska žirija (iz HRT centara Zagreb, Split, Rijeka i Osijek), ali i četiri žirija iz inozemstva. Kako neslužbeno doznajemo, to će biti ljudi iz Islanda, Ukrajine, Italije i Njemačke. Svaki ocjenjivački sud imat će tri člana kojeg će činiti glazbeni kritičari, novinari koji se bave glazbom, skladatelji, producenti...

Inače, zahvaljujući našim prošlogodišnjim eurovizijskim predstavnicima Letu 3 (koji se i ove godine natječe na Dori), fanovi Eurosonga od Hrvatske imaju velika očekivanja. Premda pjesma koja će nas predstavljati u Švedskoj još nije ni odabrana, u ovom trenutku na eurovizijskoj kladionici Hrvatska, na osnovu skladbi koje se natječu na Dori, drži fenomenalno deveto mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:04