ZLATNI STUDIO 2024.

Miach: ‘Od malena sam znala da znam pjevati, ali tek je sada došlo pravo vrijeme...‘

Mlada Zagrepčanka pravog imena Mia Čičak u kratko vrijeme postigla je namli uspjeh na estradnoj sceni

Miach

 Press/

Miach, 27-godišnja Zagrepčanka pravog imena Mia Čičak finalistica je u kategoriji najbolje novo lice u glazbi za ovogodišnji, sedmi po redu Zlatni Studio. Konkuriraju joj Igor Drvenkar, novi pjevač Parnog valjka i Grše, no bez obzira na nemale uspjehe koje postiže na glazbenoj sceni posljednjih par godina, sudeći po onome što govori, skromno nije očekivala čak ni da će biti nominirana.

- Kada sam saznala, stvarno sam bila ugodno iznenađena i zahvalna, jer mi je ustinu drago da je i struka prepoznala moj trud i rad i da su me odlučili nominirati tako jednom značajnom nagradom na samom početku moje glazbene karijere - kaže Miach. Konkurencija joj je, reklo bi se dijelom baš onako ‘bratska‘ obzirom da je u njoj i Grše s kojim je snimila duet "Led".

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

- Smatram da je konkurencija kvalitetna i drago mi je vidjeti moje ime uz tako dobra imena. Pogotovo mi je drago vidjeti da se Grše i ja ‘pratimo‘ u nominacijama, jer smatram da je to pokazatelj kvalitete i uloženog truda u našu glazbu i sretna sam što se to prepoznaje - odgovara glazbenica. Kao što smo već spomenuli pravo joj je ime Mia Čičak, pa je jasno kako je kreirala svoje umjetničko ime Miach pod kojim nastupa.

image

Miach

Press/

- To ime je nekako prirodno došlo. Tako se zovem još od srednje škole na Instagramu i kada sam razmišljala želim li imati umjetničko ime ili ne, nekako je Miach logično došlo jer su me neki prijatelji već godinama tako zvali - objašnjava. I žanrovski je bez sumnje u trendu. Ima je u R&B-ju, trapu, popu, no koji joj žanr zapravo najbliži, najdraži?

- Najdraži žanr za slušati mi je definitivno rap i trap, ali što se tiče pjevanja, najdraži mi je miks između R&B-ja i popa, tu se nekako najbolje osjećam i najdraže mi je stvarati - kaže Miach.

U glazbu se upustila 2019., ali onako, baš ozbiljnije je to bilo početkom 2021. kada je pokrenula svoj YouTube kanal na kojem je izvodila akustične obrade. Pravi proboj na glazbenu scenu uslijedio je nekih godinu i pol dana kasnije i to reklo bi se u velikom stilu jer je s pjesmom "NLO" nastalom u suradnji s reperom Hiljsonom Mandelom uistinu sebi otvorila put. Pjesma se našla na top listama, zaradila nagradu Cesarica za mjesec listopad,... Iz perspektive većine glazbenika, to je bez sumnje streloviti uspon.

image

Hiljson Mandela i Miach

Davor Pongracic/Cropix

- Kada se gleda izvana uistinu tako izgleda. Ja sam od rane dobi znala da znam pjevati i kao mala sam maštala o svemu tome, ali nekako me život uvijek odveo u nekom drugom smjeru. Mislim da se sve tako naizgled brzo odvilo, jer sam kroz sva prijašnja iskustva od sporta do studiranja i rada na brojnim drugim poslovima zapravo stvarno shvatila što želim i kad sam se odlučila upustiti u glazbene vode, krenula sam ozbiljno, odnosno samo sam radila i radila te sam u prvoj godini stvaranja objavila čak sedam pjesama. Tako da, iako možda izgleda kao strelovit put, iza toga su stajale brojne godine drugog rada i kasnije brojni sati u studiju te sam zahvalna da se sve u svoje vrijeme i prepoznalo - otkriva Miach.

Čitatelji mogu glasati jednom dnevno, dok će pretplatnici premium sadržaja Jutarnjeg lista moći glasati dva puta unutar 24 sata. Postanite i vi pretplatnici premium sadržaja klikom OVDJE

Njezin uzlet, događao se zanimljivo, većim dijelom usred doba korone, pandemije, mjera i njezinih posljedica, koje su jako pogodile dobar dio glazbene industrije. No čini se da je taj splet okolnosti, zapravo za mladu pjevačicu bio na kraju poticajan.

- Rekla bih da mi je definitivno pružilo priliku, jer sam upravo u tom periodu dosta razmišljala o svojoj budućnosti i što bih nakon fakulteta zapravo htjela raditi i shvatila da moram probati s pjevanjem kako jednog dana ne bih požalila. Bila je to do sada u mom životu najbolja odluka i sretna sam da sam našla hrabrosti i upustila se u realizaciju svojih dječjih snova - uzvraća Miach. Po svemu se čini da je to za nju bila dobra odluka koja je stigla u pravo vrijeme, za razliku od one kada se još kao dijete prijavila u jedan od brojnih televizijskih talent showova.

- Očito mi tada nije bilo suđeno. Tada su to bile velike suze, ali sada sam sretna što se moja glazbena priča odvila kako se odvila, jer smatram da je sve došlo u vrijeme kada je trebalo doći - govori pjevačica. Glas je inače naslijedila od mame koja jako lijepo pjeva, a ljubav prema glazbi od tate koji konstanto ima upaljen radio.

image

Miach

/Ana Cindrić

- Da znam pjevati, otkrila je moja učiteljica kad sam imala osam godina te nas je nakon toga svake godine vodila na Lidrano gdje sam ja uvijek imala neku ulogu s pjevanjem. Tako da sam zapravo ljubav prema pjevanju otkrila kroz mjuzikle - otkriva. Krajem prošle godine izbacila je na tržište i svoj prvi studijski album "Insomnia". I jako je zadovoljna kako je zaživio kod publike.

- Bila sam ponosna na to što smo napravili, ali naravno nisam znala kako će publika reagirati. Sada je već prošlo malo više od mjesec dana i stvarno sam oduševljena pozitivnim reakcijama i količinom slušanosti cijelog albuma. Baš sam sretna i zahvalna. A što me očekuje u ovoj godini, koji su mi planovi? Još puno glazbenih projekata, što od mojih pjesma, što od gostovanja, ali najveći naglasak i ono zbog čega sam najviše uzbuđena je moj prvi solo koncert 8. ožujka u zagrebačkoj u Tvornici Kulture.

image

Zlatni studio

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 20:11