TALENTIRANA ZAMJENA

Maturant iz Lasagninog benda bit će najmlađi na Eurosongu: ‘Svirali smo mi već skupa na terasama. A znate li tko mi je bratić?‘

Brata Baby Lasagne za bubnjevima u Švedskoj zamijenit će nadareni Matija Klaj

Matija Klaj, mladi bubnjar koji će na Eurosongu nastupiti s Baby Lasagnom

 Damir Skomrlj/Cropix

Lani je u Liverpoolu naša eurovizijska delegacija imala najstarijeg, ali i ‘najluđeg‘ člana na cijelom Eurosongu. Bio je to 61-godišnji Damir Martinović Mrle iz Leta 3, benda koji je svojom ‘Mamom ŠČ‘ u velikom stilu nakon dugog niza ‘sušnih‘ godina vratio važnost i vidljivost Hrvatske na Eurosong mapi.

Od tada do danas mnogo se toga promijenilo; dok smo lani ‘drhturili‘ pitajući se hoće li ‘Let 3‘ uopće uspjeti proći sve prepreke na putu do finala Eurosonga, danas sanjarimo o mogućoj pobjedi koju bi nam - sudeći po kladionicama na kojima već tjednima drži prvo mjesto s dvadeset posto šansi za pobjedu - mogao donijeti naš aktualni eurovizijski predstavnik Baby Lasagna i njegova pjesma ‘Rim Tim Tagi Dim‘ koju mjesecima uoči eurovizijskog finala u Švedskoj pjeva i pleše kompletna Europa.

S 28-godišnjim istarskim glazbenikom kojem slava nije pomutila ni zdravi razum ni skromnost ni pristojnost, u Švedskoj će 7. svibnja u prvom eurovizijskom polufinalu na scenu stati ljudi s kojima je nadmoćno, nošen silnim glasovima publike, pobijedio na Dori. Bit će tu plesači Luana Kličić i Sebastijan Žeželić, te Mihael Žipovski na klavijaturama i bubnju. U odnosu na nastup na Dori dogodit će se ipak i jedna promjena. Jer, kako je Martin, brat Marka Purišića (što je pravo ime Baby Lasagne), već ranije dogovorio turneju sa svojim bendom Mono. Inc, njega će za bubnjevima u Švedskoj zamijeniti nadareni Matija Klaj, 18-godišnji maturant Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci, koji će tako, koliko je nama poznato, time ujedno postati i najmlađi natjecatelj na Eurosongu što će se od 7. do 11. svibnja održati u švedskom Malmou.

- Ponudu da s Markom sviram na Eurosongu prihvatio sam iste sekunde kada me je nazvao. To je prilika koja se pruža možda jednom u životu. Eurosong je svjetski spektakl, show visoke produkcije i velike gledanosti, nemaš tu što puno misliti - priča Matija, koji je, nakon što je prihvatio ponudu Baby Lasagne ipak počeo malo i razmišljati o cijeloj toj priči.

image

Matija Klaj

Damir Skomrlj/Cropix

- Znao sam odmah da će moji prijatelji i članovi moje obitelji biti oduševljeni baš poput mene. Ali, upitao sam se hoće li to oduševljenje dijeliti i moji profesori u Glazbenoj školi u kojoj tek trebam maturirati. Srećom, i oni su stali uz mene i zajedno s njima dogovorio sam kako ću uskladiti odlazak na Eurosong s krajem školske godine. Plan je da pišem maturu, a sve obaveze namjeravam riješiti u ljetnom roku. U slučaju da ne uspijem, tješi me da sve stignem obaviti i maturu položiti i u jesenskom roku. Što se školskog završnog rada tiče, njega pripremam još od početka ove školske godine, pa se nadam da s time neće biti problema. Sad sam u periodu kada mi je 24 sata u danu ponekad i premalo, jer već sam uz školske obaveze počeo odlaziti i na probe za eurovizijski nastup, ali siguran sam da ću i na Eurosongu i u školi dati najbolje i najviše od sebe - govori 18-godišnjak, koji Baby Lasagnu zna već godinama, a upoznali su se u školi.

Ali ne u školi u Rijeci, nego u osnovnoj školi ‘Marije i Line‘ u Umagu, koju je Matija, koji inače dolazi iz mjesta Petrovija nedaleko Umaga, kao dječak pohađao. Sudbina je htjela da mu razrednica bude Marija Purišić, nastavnica razredne nastave, čiji se sin Marko tada već bavio glazbom. Gospođa Marija svojima je doma ispričala kako u svom razredu ima jednog malog talentiranog glazbenika, pa su se Marko i Matija tako, preko škole, odnosno Markove mame, prvi puta i upoznali.

image

Matija Klaj

Damir Skomrlj/Cropix

- Za glazbu sam se inače zainteresirao i prije nego li sam krenuo u osnovnu školu. Svi moji kod kuće vole glazbu: mama voli slušati dobru muziku, a tata je neko vrijeme pjevao i u jednoj klapi. Zašto sam se od svih instrumenata odlučio baš za bubanj? Jer bubanj svira moj bratić Teodor Klaj - otkriva Matija, čiji je bratić bio dugogodišnji član sastava Omega Lithium, svjetske gothic senzacije koja je godinama nastupala po Europi. Taj je umaško-pulski gothic metal sastav osnovan 2007. godine, njihovi spotovi prikazivani su na MTV-ju, njemačka publika ih je obožavala, pa su tako 2009. godine u Njemačkoj proglašeni najboljim bendom po izboru čitatelja tamošnjeg časopisa Sonic Seducer. Bend se raspao 2011. godine, Matijin bratić Teodor koji je u Omega Lithiumu nastupao pod umjetničkim imenom Torsten Nihil prešao je u metal bend Monox, dok su ostali članovi grupe Marko Matijević Sekul (Malice Rime) i Zoltan Lečei (Zoltan Harpax) završili u grupi Manntra, istoj onoj koja se skupa s Baby Lasagnom 2019. godine natjecala na Dori, osvojivši visoko četvrto mjesto.

No, vratimo se Matiji, koji je s našim eurovizijskim predstavnikom prijatelj već nekih desetak godina, pa ne čudi da ga je Baby Lasagna, čim je shvatio da njegov brat Martin neće moći na Eurosong, odmah pozvao da mu se pridruži u avanturi života u Švedskoj. Naravno, Baby Lasagna mogao je odabrati i nekog bubnjara s puno dužim profesionalnim stažem, ali ostao je dosljedan sebi i svojoj želji da i na Eurosong otputuje okružen svojim prijateljima, ekipom s kojom se već godinama druži i razumije.

image

Matija Klaj

Privatni Album/

- Ovo je krasna prilika da svi mi zajedno ispoljimo svoju kreativnost i pokažemo što sve, kao mladi ljudi, znamo i možemo - istaknuo je Baby Lasagna, koji je sa svojim prijateljem Matijom Klajnom već imao mnoge prilike za zajedničku svirku.

- Zadnjih par godina svirali smo mnoge zajedničke nastupe na hotelskim terasama. Kao muzičari se super razumijemo, uz sviranje mnogo i često razgovaramo o glazbi, podržavamo jedan drugog, zanima nas kako glazbeno razmišljamo... - govori Matija koji je za svoj prvi bubanj sjeo kada je imao samo pet godina.

- Nisam požalio - uz smijeh govori 18-godišnjak koji u Glazbenoj školi Ivana Matečića Ronjgova u Rijeci pohađa smjer klasične gitare (gitaru je počeo svirati s nekih osam, devet godina) i, fakultativno, klavir. Bubanj danas, kaže, svira u slobodno vrijeme, a uz to zasvira i bass i električnu gitaru.

- Volim zapravo zvuk svih mogućih instrumenata. Svaki me zanima, svaki me tjera na neko novo glazbeno istraživanje i putovanje - kaže Matija koji ne spada u neke velike fanove Eurosonga.

image

Matija Klaj

Privatni Album/

- Pratim taj festival, ali nije baš da znam iz rukava nabrojati pobjednike zadnjih deset godina ili da napamet znam koje je godine izvedena neka pjesma. Ali, s druge strane, ne mogu reći niti da me Eurosong uopće ne zanima. Lani sam pratio taj spektakl, svidjele su mi se pjesme ‘Tatoo‘ pobjednice Loreen, kao i drugoplasirani Finac s hitom ‘Cha cha cha‘. Od eurovizijskih skladbi sjećam se i skladbe ‘Shum‘, ukrajinske grupe Go A iz 2021. godine koji su se u finalu plasirali na četvrto mjesto. Što se Dore tiče, ove godine sam baš navijao za ‘Rim Tim Tagi Dim‘, a 2019. godine za Manntru koja je tada na Dori nastupila sa skladbom ‘In the Shadows‘ - prisjeća se Matija kojeg pitamo što očekuje od odlaska na Eurosong.

- Nova iskustva, nove uspomene i dobru zabavu - govori glazbenik.

Kakvi su mu planovi po završetku srednje škole?

- Još nisam načisto sam sa sobom. Dugo sam razmišljao o tome da školovanje nastavim na Glazbenoj akademiji, no mislim da ću se glazbeno možda ipak nastaviti obrazovati na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Danskoj. Zašto baš Danska? Jer tamo postoji smjer za ‘songwriting‘, koji me zanima. Osim toga, u Danskoj žive neki moji prijatelji, dakle, tamo već imam ekipu - govori mladić kojem kada je glazba u pitanju baš ništa nije teško ni nezamislivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 07:35