SURVIVOR

Mario Mlinarić o iskustvu u Dominikanskoj Republici: ‘Kad mi je golemi šišmiš veličine orla uletio u kuću...‘

- Na trenutke se to činila kao čitava vječnost, no zapravo nam je vrijeme zaista proletjelo, govori Mlinarić o svom iskustvu u ‘Survivoru‘

Mario Mlinarić

 Nova TV/ Luka Dubroja

Mario Mlinarić proveo je punih 80 dana u Dominikanskoj Republici, državici koju nazivaju biserom Kariba snimajući zabavno-natjecateljski spektakl "Survivor" za Novu TV. Inače "Survivor", ili u prijevodu na hrvatski "Opstanak", je najgledaniji zabavni show ove godine nakon "Plesa sa zvijezdama", a tko će se vratiti s titulom pobjednika doznat će se u nedjelju, 5. lipnja od 20.15 sati kada slijedi finale. U svakom slučaju bit će dva pobjednika, jedan iz plavog, drugi iz crvenog tima koji će podijeliti glavnu nagradu od 30 tisuća eura.

- Na trenutke se to činila kao čitava vječnost, no zapravo nam je vrijeme zaista proletjelo. Uz izazovan i zanimljiv projekt, zabavnu ekipu i tropsko okruženje, tri mjeseca su nam prošla za čas - govori Mlinarić koji je se nedavno napokon vratio u Hrvatsku. Iz svega što sada priča ovaj poznati trener, magistar kineziologije koji je bio jedan od suvoditelja "Survivora", očito je da je još uvijek prepun dojmova.

- Na tropsku klimu naviknuo sam se vrlo brzo, a zavolio sam ju već na aerodromu čim sam zimsku jaknu zamijenio majicom kratkih rukava. Bilo je zaista vruće, a kratki tropski pljuskovi bili su vrlo česti. Nije bilo sparine, no sunce je zaista peklo. Snimajući na najjačem suncu, provodili smo puno sati, pa sam u prvih par dana dobro izgorio. No, u konačnici mi je klima zaista odgovarala, ističe Mlinarić. S jet legom kada je otputovao u Dominikanu nije imao problema. Osjetio je kaže, samo navalu adrenalina zbog početka snimanja "Survivora".

image

Mario Mlinarić

- A pored toga nakon cjelodnevnih snimanja na dominikanskom suncu, teško je da ćete imati problema sa snom. Jet leg je možda bio malo jači pri povratku u Zagreb, no nisam imao vremena obazirati se na njega, jer smo odmah krenuli s 25-dnevnim "Izazovom" na Jarunu - govori Milinarić koji se odmah vratio svojim stalnim projektima.

Lokalna hrana, iako drugačija od onog na što je naviknuo, bila mu je, dodaje, odlična, posebno jer je lagana.

- Bilo je puno egzotičnog voća i njihovih lokalnih morskih specijaliteta. Isprobali smo sve dominikanske, ali i turske poslastice (članovi produkcije bili su Turci op.a.). Zaista mi je odgovarala hrana, ali zbog velikih vrućina apetit se jednostavno smanji pa se tijekom dana uglavnom orijentiraš na vodu i voće - objašnjava. Upoznao je i "čari" dominikanske faune, no tu mu se posve očekivano nije baš sve svidjelo.

- Ima strašno puno egzotičnih mušica, komaraca i svakakvih kukaca, kojima ne znam ni ime. Bilo je golemih šišmiša i žaba. Imao sam česte susrete s flamingosima, pelikanima, djetlićima, posebnim egzotičnim papigama, pa i majmunima. Dojmljivo je bilo noćno glasanje svih tih životinja, a pjev tamošnjih ptica zaista je poseban. Osim što sam imao stotine uboda komaraca, sve u svemu, dobro sam prošao po pitanju ostalih ugriza i napada dominikanskih životinja - uz smijeh uzvraća Mlinarić. No u ribolovov, kojeg inače jako voli, nije se usudio otići.

image

Mario Mlinarić

- Na Kvarneru imam izvrsne mentore što se tiče ribolova. U Dominikance nisam imao toliko povjerenja kao u naše opatijske ribare. Kod nas je nekako sve ipak sigurnije. Otvoreni ocean je primamljiv, no hrabrost za plivanje s morskim psima još nisam stekao. A istini za volju, nisam baš ni imao slobodnog vremena za ribolov - objašnjava Mlinarić. No prihvatio je, nastavlja, voditeljsku ulogu u "Survivoru" kao veliki izazov i dobro znao da će tempo rada biti zahtjevan.

- Kada radiš posao koji voliš i kada ga radiš sa srcem, uz tendenciju da u njemu budeš najbolji, onda ti ništa nije teško. Bilo je i situacija kada smo pola dana proveli na setu i u kojima sam preispitivao svoju fizičku i psihičku snagu. Uložio sam puno energije u ovaj projekt. Svaki dan nosio je novi izazov. Iskustva s različitim televizijskim projektima imam još iz svojih studentskih dana, ali ovo je bio definitivno najupečatljiviji projekt koji sam ikada radio, jedno golemo i prekrasno iskustvo - govori Mlinarić. Dane je dakle provodio na suncu, a koliko je ono jako, već je natuknuo.

- Prvi put u životu zaista sam izgorio od sunca i na vlastitoj koži osjetio da ono nije nimalo bezazlena stvar. Inače sam tamne puti i nemam problema sa suncem, no tamo sam izgorio čak nekoliko puta. Kad sam već pomislio da ne mogu biti tamniji i da sam "dovoljno crn", upravo tada sam najviše izgorio. Sunce je opako, a najviše traga ostavilo je ono koje je skriveno iza oblaka. Misliš oblačno je, a navečer si prepečen. Zato nikud nisam išao bez vode, elektrolita i kreme za sunce - otkriva Mlinarić.

No općenito, bez obzira na pokoju neugodnost, njegovi dojmovi su odlični.

- Svaka kultura ima svoju ljepotu. Dominikanska Republika je fascinantna, osjeti se miks španjolske, francuske, engleske, turske, američke povijesti i kulture. Zaista nešto posebno i drugačije. Dojmila me se smirenost i radost Dominikanaca. Svi su nasmiješeni, pozitivni i spremni pomoći. Imaš osjećaj usporenosti, nema jurnjave kao kod nas. Iako je njihov standard života lošiji od našeg, na njihovim licima ne primjećuješ stres. Bilo je jako puno turista koji su uglavnom smješteni u prekrasnim rezortima s privatnim plažama i golf terenima. Da, Dominikanska Republika impresionirala me u svakom pogledu - zaključuje Mlinarić.

image

Survivor

Takvi dugotrajni projekti nikada ne prođu bez anegdota, a njih je kaže Mlinarić tamo bilo svaki dan.

- Produkcijska ekipa sastojala se od velikog broja nadasve kreativnih i iskusnih profesionalaca pa kad su krenula nadmetanja između turskih, hrvatskih i srpskih viceva, više nikome ništa nije bilo jasno. Svi smo vrlo ozbiljno shvatili projekt i bili fokusirani na svoje odgovornosti na setu, no smijeha nam nimalo nije nedostajalo. Svakodnevno su nam se događale neke smiješne situacije. Od toga da nam je golemi šišmiš veličine orla uletio u kuću, a turski kolega, tražeći englesku riječ za šišmiša viče "Help, help batman is in the house!", do raznih situacija s dominikanskim lokalcima. Sama pomisao na moje vrijeme provedeno na "Survivoru" mami mi iskreno, osmijeh na lice - prepričava Mlinarić. Ništa mu tamo nije nedostajalo, izuzev onog najvažnijeg.

- Samo obitelj mi je falila, sve drugo sam mogao izdržati i ništa mi nije bilo teško. Navikao sam jako puno vremena provoditi sa svojom obitelji, a sama spoznaja da ih ne mogu zagrliti i poljubiti bila je teška. Osoba sam koja se lagano prilagodi radu u svim uvjetima, ali jako teško funkcioniram kad sam daleko od njih, oni su moj izvor snage - otkriva. Zato je stalno s obitelji bio na vezi putem poruka i video poziva. Bio je detaljno upućen u sva školska, sportska i poslovna događanja, što je razlika u vremenu malo otežavala, ali u konačnici su sve dobro iskombinirali.

- Moj dom je moja oaza mira i ljubavi. U trenutku kad sam došao kući, sav umor je nestao, kao da ga nije ni bilo. Jedino smo se bojali da će nam pas dobiti srčani udar kad me vidi. Njegovu dozu sreće nakon mog povratka teško je opisati. Prva stvar koju sam napravio, poljubio sam svoju ženu i klince, sjeo na svoj balkon, popio najfiniju kavu uz pogled na more koje je ipak ljepše čak i od karipskog - kaže.

Za kraj dok su mu dojmovi još uvijek svježi i još uvijek se nije pošteno odmorio, pitamo bi li sve to ponovio ako bude druge sezone "Survivora"?

- Svakim danom bili smo jači kao tim, lakše se nosili s projektnim dnevnim izazovima, bolje se snalazili u neizvjesnim situacijama. Svi skupa postali smo kao jedna velika obitelj na setu. "Survivor" je jedna velika avantura u svakom pogledu. Iako niti jedan "Survivor" nije isti, svakako bih se ponovo volio pridružiti ovakvoj ekipi i ovakvom izazovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 22:44