SLAŽETE LI SE?

Mahkey i Gina Damjanović se složili: ‘Siget je najbolji kvart u Zagrebu‘

U Sigetu je Mahkey naučio svirati gitaru, zatim je počeo i pjevati, ali ljubav prema glazbi se dogodila još u ranom djetinjstvu

Gina Damjanović i Mahkey

 Top radio

„Mi smo kvartaši!“, rekao je glazbenik Mahir Kapetanović Mahkey Gini Damjanović na početku emisije TOP MUSIC DESK TOP RADIJA. Naime, oboje su se složili kako je Siget najbolji kvart u Zagrebu.

„Tko god se ne slaže, može me zvati poslije, ako ima broj!“, kroz šalu je rekla voditeljica glazbene emisije. Novi gost TOP MUSIC DESKA je talentirani glazbenik koji je odrastanjem u glazbenoj obitelji dobio i podršku, ali i kako je rekao otpor, a da nije bilo vokalne pedagogice možda nikada ne bi otkrio da je imao polipe na glasnicama zbog kojih je, ne znajući da ih ima, skoro odustao od glazbe. U TOP MUSIC DESKU ovaj talentirani umjetnik obradio je hit Gorana Bareta „Budi ponosan“, a za legendarnog rokera je rekao: „Ima ona ‘Potjeh koji je tražio istinu‘ i ima mi neku bajkovitost ta njegova iskrenost. To je onaj lik koji kaže što smo svi mislili, a nismo se usudili.“

Stigao je u studio TOP MUSIC DESKA Mahkey, kako je Gina istaknula kroz šalu, iz dalekog Sigeta i dodala kako se radi o najboljem kvartu u Zagrebu: „Tko god se ne slaže, može me zvati poslije, ako ima broj!“

„Mi smo kvartaši“, dodao je glazbenik voditeljici.

U Sigetu je Mahkey naučio svirati gitaru, zatim je počeo i pjevati, ali ljubav prema glazbi za ovog umjetnika se dogodila još u ranom djetinjstvu. Navodno se u Sigetu čuva jedna kazeta na kojoj kao trogodišnjak glazbenik pjeva i viče kako želi biti glazbenik i da želi svirati gitaru. Otkrio je Mahkey je li ispunio snove sebe kao malog dječaka:

„Pa nije taj mali dječak nikada odrastao. To je ispunjenje sna, da zauvijek ostaneš to dijete u sebi. (...)“

Ljubav prema glazbi je naslijedio od mame. Majka je kantautorica i bila je njegov prvi mentor. U njihovoj kući slušala se raznolika glazba:

„Kod mene je kombinacija. Svi smo u muzici, ne što se tiče škole. Tata isto jako lijepo pjeva. (...) Tu i tamo zna zapjevati, brat ista stvar. Kod mene je to jako versatilno, jer zapravo mama svira harmoniku, klavir i gitaru, većinom je samouka. Od sevdaha do rock and rolla. Učen sam da nije nešto pravi pravac.“

Imao je podršku razvijati se u smjeru koji želi.

„Kombinacija podrške i otpora. Ipak oni znaju da je glazba dosta sklisko područje što se tiče nekog zarađivanja za život. Unatoč svemu sam imao potporu, ali i taj otpor...“, otkrio je glazbenik.

Mahkey iza sebe ima razne bendovske priče, puno svirki, a glumio je i u rock mjuziklu.

„Svoju pjevačku i glumačku karijeru sam počeo u Medley teatru. U tom trenutku sam imao polipe na glasnicama i to nisam uopće znao. Ali samo sam znao da ne mogu pjevati visine. Otišao sam na audiciju, moja tadašnja djevojka je radila na svadbi i upoznala je Trpimira Jerkovića.“

Tako je glazbenik saznao za audiciju za mjuzikl: „Uvijek sam htio biti u mjuziklu.“

„Odvilo se tako da mi je njegova žena Marijana, koja je vokalni pedagog rekla da je nešto čudno i da odem provjeriti“, opisivao je Mahkey kako je saznao da ima polipe na glasnicama zbog kojih je otišao na operaciju.

„Oni su me zapravo izvukli kada sam ja stvarno htio reći – ma dobro, ako ne mogu pjevati ovo što mi je najdraže, neću pjevati. I to me vratilo u život. Te tri godine su mi puno značile, jer sam tek počeo osvještavati što znači ‘stage‘...“, rekao je umjetnik.

Mahira je javnost mogla upoznati kada se natjecao u poznatom glazbenom showu, a poslije i nastupima u poznatoj glazbenoj emisiji na televiziji. Otkrio je glazbenik kakvo iskustvo nosi s televizije te što je naučio:

„Prva i osnovna stvar što sam naučio na televiziji je ‘snađi se druže‘. Jer produkcija je takva da ti nikada ne možeš biti spreman na određene stvari koje ti se dešavaju, ali ti uvijek sebe možeš spremiti na nepredvidivo... I ne zamarati se s nekim kozmičkim. Kad si mlađi, sve ti je u glavi, nešto kozmički pa si malo anksiozan zbog nečega... Kasnije shvatiš, primjerice, vidiš Josipu Lisac, ona uđe i kaže ‘joj, nekaj mi puše‘. Mi si mislimo ‘gdje joj puše‘ i onda skužim – ‘a zato mene vrat boli nakon svake emisije‘. Ja sam mislio, ja sam malo luđi, na afteru se pleše pa je to, ali ne, cijelo vrijeme je ventilacija. Naučiš te male trikove, naučiš se šminkat... napraviti si frizuru..."

U svom autorskom radu Mahir ima razne glazbene utjecaje. Grunge je jedan od njegovih najdražih žanrova, ako ne i najdraži. Gina je istaknula poznatu rečenicu Kurta Cobaina ‘Wanting to be someone else is the waste of the person you are‘ i pitala ga kada je on shvatio značenje koje stoji iza poznate rečenice jer većina krene od toga da imitira ono što čuje na putu pronalaska svoga glasa.

„Što se tiče samog glasa, imao sam sreće jer mi je ful loše išlo kopiranje. Nikako nisam mogao kopirati neke fraze, jer sa 16, 17 godina jednostavno želiš zvučati kao svoji idoli... Ali nije išlo. I dugo godina sam radi nekog ‘moranja‘ i akustične svirke koje sam imao i od kojih živio, odnosno imao džeparac... Klinac si i imaš džeparac od onog što voliš, pa di ćeš bolje? Ali morao sam se prilagoditi, ako negdje stalno na istom mjestu sviramo, trebao mi je novi materijal. A ne stignem ovo navježbat... budem ja to na svoj način... I tako razviješ svoj ‘personality‘, a da nisi ni svjestan njega. U biti, to su rane dvadesete, ali dugo godina je, možda i do društva i do mene samog..dugo te strah prihvatiti sebe, izaći na ‘stage‘ i reći ‘to sam ja‘...“, otvorio se glazbenik.

Kraj dvadesetih je posljednji vlak, rekao je Mahkey, rane mladosti i onda ljudi odlučuju hoće li ići u osnivanje obitelji, gradnju karijere ili promijeniti karijeru.

„Tu dođe taj ‘shift‘, a ja sam u ‘shiftu‘ rekao ‘ gle, sad radiš to‘. Ono što si na početku trebao, dobro, shvatio si i to nije bilo gubljenje vremena, trebao si napraviti put oko svijeta da znaš šta želiš, ali bitno je da si krenuo“, rekao je Mahir.

Mahkey je u TOP MUSIC DESKU obradio pjesmu ‘Budi ponosan‘ poznatog hrvatskog rokera Gorana Bareta. Rekao je glazbenik što to cijeni kod poznatog rokera:

„Ima ona ‘Potjeh koji je tražio istinu‘ i ima mi neku bajkovitost ta njegova iskrenost. To je onaj lik koji kaže što smo svi mislili, a nismo se usudili i kojeg nije briga, pogotovo u ovoj pjesmi koju smo obradili. U skraćenoj verziji, taj njegov monolog nakon tri četiri dana ti tek ‘uđe‘. Prvo misliš – ma, Bare je super i onda skužiš – o nee, to su životne stvari. Odmah skužiš da je iskren, ali višeslojan je, slojevit. Nakon petog slušanja dobijem još tu istu iskrenost, samo dublje...“

Glazba je Mahirov poziv, ali se okušao i u kuhanju i to na televiziji. Otkrio je ima li želju jednog dana otvoriti restoran pa da tamo spoji i ljubav prema glazbi i kuhanju:

„Apsolutno. To je na dugoročno kada se gleda. To se vrlo vjerojatno u tridesetima neće dogoditi, niti bih htio da se to tako dogodi, ali imam u vidu pošto imam stalno sa želucem... Posebna prehrana, pa skokovi u kilaži. Mislio sam otvoriti restoran za gastritičare!“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:51