ADRIAN PEZDIRC

Ljepotan kojeg i na Netflixu vole: Rado kuha i pomaže ljudima u nevolji, a u ZKM-u niže uspjehe

Godinama igra u predstavi prema bestseleru Kristiana Novaka te u drugim naslovima ZKM-a čije je zaštitno lice

Adrian Pezdirc

 Tomislav Kristo/Cropix

Dosad je Zagrebačko kazalište mladih čak 85 puta igralo hit-predstavu “Črna mati zemla”, po istoimenom romanu, također bestseleru, Kristijana Novaka. I baš svaki put traži se karta više, a posebno je zanimljivo vidjeti kako u kazalište hrle podjednako mlađa i starija publika i svi bez daha, često uz smijeh i suze, odgledaju dvoipolsatnu predstavu.

Bio je to povod za razgovor s našim mladim i talentiranim glumcem Adrianom Pezdircem koji u njoj tumači glavnu ulogu Matije, a on nam je otkrio da mu je predstava jednako zanimljiva, ako ne i izazovnija, nego prvi put kada ju je igrao.

- Rijetko kad se dogodi da predstava ima 50 izvedbi. Onda možemo reći da je stvarno dobra. Ali 85! To stvarno nisam očekivao i jako mi je drago da smo u režiji Dore Ruždjak Podolski te fenomenalnu dramatizaciju Tomislava Zajeca uspjeli zainteresirati publiku. Predstava je živa, stalno se mijenja, nikad je nismo izveli na identičan način i to me izuzetno veseli - kaže Zagrepčanin.

Posebnost predstave “Črna mati zemla” nastale po istoimenom romanu Kristijana Novaka jest što se odvija na kajkavskom dijalektu, smještena je u Međimurju, a ta “jezična barijera” bila je za glumce možda najzahtjevnija za svladati. Iako je iz Zagreba gdje se kajkavski mnogo bolje razumije nego u, primjerice, Istri ili Dalmaciji, međimurski je “priča za sebe”, pa i unutar dijalekta postoje dijalekti i tako unedogled, od sela do sela.

- Taj dio posla bio mi je vjerojatno najteži. Nije toliko problem svladati dijalekt, nego da budem na razini. Nisam htio da u publici bude netko iz tih krajeva i na kraju mi se smije ili misli da im se rugam. Htio sam tečno svladati način na koji se taj kajkavski izgovara - kaže i dodaje da je, srećom, imao dovoljno vremena jer je od prve ideje o postavljanju pa do premijere prošlo šest mjeseci za pripremu.

image

Adrian Pezdirc

Tomislav Kristo/Cropix

Doduše, kada se počela formirati “ekipa”, znao je samo da će biti u podjeli, ali ne i da će igrati glavnu ulogu (ovo bi nekako drukčije probao formulirati, čudno mi je to da kažem da igram glavnu ulogu). No, odradio ju je besprijekorno. I sam se brinuo kako će predstavu primiti u južnijim krajevima. Tako su je 2018. igrali u Dubrovniku.

- Vjerujem da su Dubrovčani možda imali malih nedoumica s razumijevanjem dijalekta, ali emocije su ih razoružale i jako su bili zadovoljni, barem sudeći po reakcijama. A s druge strane, šokiralo me kad mi je na jednu od izvedbi došla prijateljica iz Poljske. Kaže da je razumjela gotovo svaku riječ! To me baš iznenadilo - smije se simpatični glumac koji u sjajnoj postavi, primjećujemo, ponajviše koristi tijelo kao oblik scenskog izražavanja.

Ne čudi to jer je odmalena plesač, suvremeni ples plesao je cijelo srednjoškolsko razdoblje, a zatim i na Akademiji usavršavao scenski pokret. Za sve je, kaže, kriva njegova lijenost. Nije se nikad vidio u sportu, a roditelji su htjeli da se nečim bavi, pa je još kao dijete pohađao dramske radionice, vježbao ples, umjetnost i izražavanje kroz pokret su ga oduvijek privlačili. Otkriva nam tako kako je svatko od troje djece u obitelji Pezdirc krenuo svojim putem, svatko na drugu stranu, a svi podjednako uspješni.

Sestra Iskra je liječnica, specijalizira ortopediju i traumatologiju u Berlinu, a brat Vjeran živi i radi u Bruxellesu. No, iako ih je život rasuo diljem Europe, svi su u stalnom kontaktu i uvijek se rado okupe. A Adriana je život tako odveo do kazališta.

- Nisam baš bio neki đak - smije se. Kaže, ne zato što nije znao, nego zato što je bio jednostavno lijen.

- Bio sam svoj. Nisam nikada bio problematičan, stvarao nekakve incidente ili slično, ali knjiga i učenje nisu me previše zanimali. Samo glazba i gluma - kaže. I nije pogriješio, otkako je 2017. postao član stalnog ansambla Zagrebačkog kazališta mladih, Adrian niže uspjeh za uspjehom.

Nagradu hrvatskoga glumišta za najboljega mladoga glumca za ulogu Tartuffa, nominacija za tu nagradu i glavnu mušku ulogu Matije u predstavi “Črna mati zemla”, zapažena je njegova uloga Aljoše u još jednoj popularnoj predstavi ovog teatra, u “Karamazovima” redatelja Olivera Frljića...

image

Adrian Pezdirc

Tomislav Kristo/Cropix

Za nju će reći da je tehnički jedna od najkompleksnijih predstava koje su na repertoaru u Hrvatskoj i koja svojom izvedbom i temom nadilazi dosad viđeno u zemlji. Prošle je godine probio led i snimio film “The weekend away” za svjetski poznatu i širom planeta gledanu platformu Netflix, u kojem glumi jednu od važnijih uloga, iznajmljivača Airbnb-a u Splitu u kojem se cijela priča zapliće. Bilo mu je to prvo iskustvo rada na produkciji tako visoke razine i bio je, kaže, jako uzbuđen.

- Nazvala me kolegica Sanja Drakulić iz Duart platforme, koju nisam vidio godinama. Samo mi je spomenula da se radi na jednom projektu za koji bih mogao biti pogodan. Audicija se radila u dva kruga i ja sam prošao. Bio sam presretan - prisjeća se.

Film je stekao solidnu publiku na Netflixu i relativno visoku ocjenu na IMDB-u, a Pezdirc ga opisuje kao klasičan “Netflix chill” film. Dodaje kako mu je bilo izuzetno ugodno na setu jer je većina filmskih radnika bila domaća te su svojim profesionalizmom još jednom dokazali da se u Hrvatskoj mogu snimati veliki uspješni projekti. Kaže da je za tu sjajnu priliku dijelom zaslužna pandemija koronavirusa jer je produkcijska ekipa odabrala upravo Hrvatsku zbog ublaženih mjera, tu im je bilo lakše snimati nego u nekim drugim zemljama.

- Isto ljeto imao sam prilike raditi na domaćem filmu ‘Illyricvm’ u produkciji Kinorame, čija je posebnost da je u potpunosti snimljen na latinskom i ilirskom jeziku. Film prati Rimsku legiju koja dolazi u Iliriju skupiti porez te se stvari zakompliciraju. Izuzetno je vizualno dojmljiv i povijesno dosljedan i zahvalan sam i ponosan na ukazanoj prilici - kazuje.

Pitamo ga stoga kako se vidi u idućih nekoliko godina. Sanjari li o angažmanu u Hollywoodu?

- Volio bih snimati više, to je istina, ali moj život nije samo kazalište i film, iako je najveći dio života posvećen tomu. Volio bih samo biti okružen i raditi s dobrim i pametnim ljudima. Nije ni na Zapadu bajno. Težak je to posao i stvarno skidam kapu na hrabrosti svakome tko odluči otići i okušati svoju sreću - ističe.

Istinu govori kada kaže da mu život nije samo na sceni. Izuzetno je aktivan u udrugama koje se bave mentalnim zdravljem te edukacijom mladih.

- Osobno se nisam susreo s tom vrstom boli, depresijom i sličnim problemima, ali meni bliski ljudi jesu. Samo sam htio pomoći. Tako je nastala udruga BoliMe s kojom smo proveli edukativni program ‘Osjećam’ u sedamnaest zagrebačkih srednjih škola te snimili i YouTube videoserijal ‘Pričamo’, surađujemo s Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetom, Family Labom i UNICEF-om te je tako nastala internetska platforma pukotine.hr. Nitko ne odlučuje biti tužan i tjeskoban i toga treba biti svjestan. Opterećeni smo, društvena smo bića, dogodila nam se pandemija, potres... - objašnjava.

Ono malo privatnog vremena što mu ostane voli aktivno koristiti. Vozi bicikl, vježba, a u svom je društvu poznat kao odličan kuhar.

- Obožavam pozivati ljude u goste. Nikada ne kuham po kuharici, igram se. Najmanje dva puta godišnje napravim veliki tulum. Prošlog Praznika rada kroz stan mi je prošlo 49 ljudi. Valjda sam to povukao iz svoje velike obitelji - kaže mladi glumac.

Za kraj otkriva nam da se u ZKM-u ponovno rađa potencijalni hit, predstava “Moj muž” prokušanog tima Dore Ruždjak Podolski i Tomislava Zajeca, a u glavnim će ulogama biti cijeli ženski dio ansambla ZeKaeM. Premijeru očekujemo 1. travnja, šest godina od nastanka hita “Črna mati zemla”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:33