OPERNA PJEVAČICA

LANA KOS ''Tvojom zemljom' i arijom Floramye oduševila sam Pospiš Baldani, Plenkovića i Kabilja. Drugi su više puta iz gušta snimku slušali uz rakiju'

 

Sopranistici Lani Kos, koja je tijekom aktivne međunarodne karijere početkom ove godine postala stalna solistica Opere zagrebačkog HNK, nakon nastupa ispred kazališta za Dan državnosti gorio je telefon od poziva i poruka, kao nikad nakon nastupa na domaćem terenu. Izvela je tri broja i sva tri broja pjevala je prvi put u karijeri: završni dio Zajčevog “Nikole Šubića Zrinjskog” zajedno s baritonom Ljubomirom Puškarićem i tenorom Tomislavom Mužekom, ariju Floramye “Daleko m’e biser mora” iz Tijardovićeve operete “Mala Floramye” te “Tvoju zemlju” Alfija Kabilja prvi put s orkestrom uživo, budući da je tijekom karantene bila snimila online verziju s matricom.

Zbogom tamburici

- Skladatelj Kabiljo napisao mi je mail o mojem ‘veličanstvenom i emotivnom nastupu’ koji ga je, kako je rekao, inspirirao da za mene napiše ciklus pjesama s naslovima ženskih likova iz grčke mitologije prema tekstovima Mate Marasa. Javila mi se iz Dubrovnika primadona Ruža Pospiš Baldani da mi prenese svoje emocije, a prenijeli su mi i da je premijer Andrej Plenković bio oduševljen - ponosna je sopranistica Kos.

Komplimentirali su je i kolege iz HNK.

- Kolegica iz zbora komentirala je kako Tijardovića pjevam kao da sam Splićanka, a druge cure iz zbora rekle su mi da su poslije pile rakiju i uz čašicu nekoliko puta slušale moju izvedbu ‘Tvoje zemlje’. Konačno, zahvalila bih na podršci kolegama solistima i zboristima HNK te intendantici Dubravki Vrgoč, svima nam je ovo bio prvi svečarski nastup na otvorenom za državni blagdan i prvi nastup solista, orkestra i zbora nakon karantene - rekla nam je nakon koncerta za Dan državnosti Lana Kos.

Hrvatska je produkcija slavlja Dana državnosti u tri desetljeća u svakom slučaju evoluirala, od tambure do vrhunskog opernog muziciranja. Lana Kos posebno hvali i HRT-ovu ekipu, koja je pri izvedbi pjesme “Tvoja zemlja” brzo uklonila problem brujanja koji je nastao jer je vjetar uzdrmao mikrofone.

Baritonska pjesma

Za operne pjevače delikatno je, pritom, kad ulaze u hit zabavnog faha, naročito zbog toga što prije nastupa nije bilo mnogo proba za soliste, tek tonska i generalna.

- ‘Tvoja zemlja’ Vice Vukova ima veliki legato; moraš paziti da ga ne ispustiš, stoga ni nemaš izbora nego da je pjevaš na svoj način. Iako ‘Tvoja zemlja’ nije operna arija, pristupila sam joj kao da jest. Ona je baritonska pjesma, niska za mene kao sopranisticu. Unatoč tome, otpjevala sam je upravo kako je u originalu napisana, iz A-dura. Nije mi, moram reći, baš bilo najjednostavnije - tumači Lana Kos, koja u subotu leti za Madrid i 19. lipnja počinje probe s maestrom Nicolom Luisottijem za Violettu u “Traviati” u Teatru Real Madrid.

- Letim dva tjedna prije u Španjolsku jer moram u karantenu. Španjolci su usred koronamjera, koje zahtijevaju manji broj publike, baš iz tog razloga povećali broj izvedbi. ‘Traviata’ će u Madridu imati čak 30 izvedbi, četiri pjevačke postave, a ja ću pjevati šest puta. Nakon toga me očekuje nastup na zatvaranju Dubrovačkih ljetnih igara sa svjetskim baritonom Željkom Lučićem (koji je prije operne karijere radio na srpskoj željeznici, a danas je tražen na svjetskim opernim scenama op. a.), zatim debi u ulozi Alice Ford u ‘Falstaffu’ u Bariju, pa Micaela u premijernoj zagrebačkoj ‘Carmen’ - najavila je sopranistica.

Lana Kos rođena je 1984. u Varaždinu, a Muzičku je akademiju pohađala u klasi Lidije Horvat-Dunjko. Sa samo 17 godina debitirala je kao koloraturni sopran, a kao maloljetna Kraljica noći u “Čarobnoj fruli” pokazala je glasovne mogućnosti u rasponu od tri oktave.

U Areni di Verona

Na preporuku Mstislava Rostropovicha bila je Natasha Rostova u “Ratu i miru” Boljšoj teatra, nakon čega su uslijedili su angažmani u Bavarskoj državnoj operi u Münchenu. Godine 2011., i za dva ljeta opet, pjevala je Violettu iz Verdijeve “Traviate” na Arena di Verona festivalu. Treća je hrvatska operna pjevačica nakon Biserke Cvejić i Ljiljane Molnar-Talajić koja je pjevala u veronskoj Areni.

Zadnjih dvadesetak godina nastupala je u Santiago de Chileu, Sao Paulu, Tel Avivu, Bruxellesu, Liègeu, Ateni, Genovi, Bukureštu, Napulju, Stockholmu, Madridu, Seoulu, Düsseldorfu, Pekingu, Palermu... Brojni nastupi funkcioniraju sistemom da kad jednom debitira u nekoj ulozi, za istu je zovu na više pozornica, pa je tako u Zagreb lani došla pjevati Leonoru u Verdijevu “Trubaduru” nakon što je u istoj ulozi 2019. debitirala u Seoulu. Na njezinom su repertoaru, između ostalog, Cio-Cio San iz Puccinijeve “Madame Butterfly”, koju je pjevala zimus u Bernu, Liù iz Puccinijeve “Turandot”, Desdemona iz Verdijeva “Otella”...

Štednja glasa

U hektičnom životu s mnogo putovanja prati je njezin životni partner, jedan od ponajboljih opernih redatelja današnjice Giancarlo del Monaco, sin čuvenog talijanskog tenora Marija del Monaca, koji je od sopranistice Kos stariji gotovo četrdeset godina.

- Nema Giancarla, ha-ha. Na Ibizi je od ožujka. Otišao je u posjet kćeri i tamo ga je zatekla karantena. Vidjet ćemo se kad otputujem u Madrid i vjerujem da će u kolovozu moći doći u Hrvatsku - govori sopranistica i majka 13-godišnjeg sina Adama, koji završava sedmi razred.

Split, 281013.
Mlada varazdinka, sopranistica Lana Kos gostuje u Splitu gdje u HNK Split nastupa u ulozi Violete u operi Traviata.Na fotografiji: Lana Kos i njen zarucnik Giancarlo de Monaco
 Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Lana Kos i njen zaručnik Giancarlo de Monaco

U opernim krugovima priča se da je tenor Mario del Monaco, pokojni otac Laninog partnera, prije premijere s vlastitom ženom razgovarao striktno putem papirića.

- To je istina! I ja dan prije premijere komuniciram isključivo putem papirića. No, budući da sam vrlo pričljiva, papirići mi teško padaju i u tome mi može pomoći, odnosno ušutkati me samo Giancarlo. Veliki su rezultati ako šutnjom dan prije nastupa štedite glas. Ljudi možda ne znaju, ali cjelodnevno pričanje opernom glasu šteti mnogo više nego da cijelo popodne pjevam brojeve zabavne glazbe - kaže sopranistica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:15