ZNAKOVITO

Kolinda Grabar Kitarović iznenadila majicom u kojoj se pojavila: Posebno je značajna poruka na njoj

Nosila je majicu na kojoj je citat pokojne sutkinje američkog Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg

Kolinda Grabar Kitarović

 Screenshot N1

Bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sudjelovala je na konferenciji o ulozi žena u društvu kao i važnosti interdisciplinarnosti, uključivosti i prihvaćanja različitosti te poticanja kulture uspjeha.

Pritom je nosila majicu na kojoj je citat pokojne sutkinje američkog Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg - "nikad ne podcjenjujte moć djevojke s knjigom", prenosi N1.

Ovu se sutkinju često spominje otkako je Vrhovni sud SAD-a ukinuo povijesnu presudu Roe v. Wade, kojom se jamčilo pravo na pobačaj. Da je ona još uvijek živa, Vrhovni sud vjerojatno ne bi imao dovoljno glasova za ukidanje te presude.

Tko je bila Ruth Bader Ginsburg?

Sutkinja američkog Vrhovnog suda, pravnica koja je stvarala povijest, ikona feminizma i tek druga žena imenovana u najviši američki sud, čitavog se života borila protiv seksizma u karijeri koja ju je dovela na vrh američkog pravosuđa. Umrla je u dobi od 87 godina, no nije popuštala ni u poznim godinama.

Dugogodišnja zagovornica ravnopravnosti spolova šalila se da će u Vrhovnom sudu koji broji devet sudaca biti dovoljno žena tek "kada ih bude devet." Ostala je žestoki neistomišljenik u prevladavajuće konzervativnom sastavu suda.

Rođena je u obitelji židovskih imigranata u Brooklynu u državi New York 1933. godine u jeku Velike depresije. Pohađala je sveučilište Cornell, gdje je upoznala Martina "Martyja" Ginsburga na spoju dogovorenom na slijepo i ljubav je potrajala gotovo šest desetljeća do njegove smrti 2010. godine.

Par se vjenčao nedugo nakon njezine diplome 1954. godine, a sljedeće su godine dobili kći Jane. Dok je bila trudna, Ginsburg je degradirana na poslu u uredu za socijalno osiguranje. U to je vrijeme diskriminacija trudnica još uvijek bila legalna. Zbog tog je iskustva prikrivala drugu trudnoću prije nego što je 1965. rodila sina Jamesa.

image

Ruth Bader Ginsburg

Saul Loeb/Afp

Presudu Rue v. Wade kritizirala je i prije nego što je došla na Vrhovni sud. Govorila je da bi bilo bolje zauzeti inkrementalniji pristup legalizaciji pobačaja, a ne presudu koja je poništila desetke državnih zakona protiv njega. Sugerirala je da bi presuda koja štiti prava na pobačaj bila trajnija da se temeljila na klauzuli o jednakoj zaštiti Ustava — drugim riječima, da je bila usredotočena na ravnopravnost spolova, a ne na pravo na privatnost koje su istaknuli suci, piše The Washington Post.

Zapravo nije smatrala da je presuda dobra za utemeljenje prava na abortus. Radije bi uzela slučaj na kojemu je radila kao odvjetnica za Američku uniju za građanske slobode ranih 70-ih.

"Moja kritika Roea je da se činilo da je zaustavio zamah na strani promjene", rekla je Ginsburg, dodavši da je ta odluka "protivnicima dala metu na koju su nemilosrdno ciljali".

Ginsburg je vjerovala i da je Vrhovni sud pogriješio što se u presudi Roe v. Wade oslonio na pravo na privatnost. Vjerovala je da bi bilo bolje da su tome pristupili prema Klauzuli o jednakoj zaštiti, odnosno ravnopravnosti, koju je snažno zagovarala, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 21:04