DOBITNA FORMULA

Koliko Lasagni treba bodova da pobijedi: ‘Samo je jedan jedini izvođač u 10 godina nadmudrio žiri, evo koliko je skupio!‘

Kaarija je lani bio miljenik publike, ali ni drugi najveći broj bodova u povijesti nije mu bio dovoljan protiv žirija. Bio je drugi

Baby Lasagna i Kaarija

 Vesa Moilanen/Lehtikuva/Profimedia I livio Andrijic/Cropix/

Bit će gusto. Zvuči pomalo bizarno, jer u trenutku pisanja ovog teksta (četvrtak prije drugog polufinala), Baby Lasagna apsolutni je favorit Eurosonga na svjetskim kladionicama, s 43 posto izgleda da pobijedi. Prvi konkurent i najozbiljniji protivnik, nebinarni Švicarac Nemo jako zaostaje, i na 20 je posto.

S obzirom na hype, reakcije na društvenim mrežama i hrabri, samouvjereni, energični nastup Lasagne u polufinalu, gotovo je sigurno da ćemo Eurosong 2025 gledati u Zagrebu. Ali...

image

Nemo

Sarah Louise Bennett/Sarah Louise Bennett/ebu

- Ništa još nije gotovo, posao tek počinje, rekao je Lasagna nakon ulaska u finale, i to je najtočniji opis onoga što slijedi do subote navečer. Dok ovo pišemo, Nemo još nije nastupio u svojem polufinalu, a prema kratkim videima koji su procurili s proba, riječ je o ambicioznom, akrobatskom nastupu, koji će mu, ako mu uspije, sigurno povisiti izglede. Dakle, razlika će se smanjiti.

Drugi problem moglo bi biti bodovanje u finalu. Kao što je poznato, ukupni broj bodova zbraja se od glasova žirija (žiriji svake zemlje natjecateljima deset zemalja dijele od 1 do 12 bodova), te glasova publike, u omjeru pola pola (točnije 49.3 posto naspram 50.7 posto jer ‘Rest of the World‘ nema žiri). Lasagna je publiku pridobio, i na kladionicama, kad se gleda segment televotinga, u četvrtak prijepodne imao je 48 posto izgleda da će skupiti najveći broj glasova, a Nemo je tek šesti, s mizernih tri posto.

Međutim, kod žirija je sasvim druga priča, gotovo dijametralno suprotna. Tamo je Nemo vodio s 39 posto izgleda za najviše bodova, a Lasagna je četvrti, sa sedam posto. Ukus žirija često je različit od publike, i oni ocjenjuju različite segmente nastupa. Nemo ima vokalno zahtjevnu pjesmu, sastavljenu od rapa, opere i drum and bassa, odlično pogađa visoke tonove, samouvjeren je i emotivan, a Lasagni se dosad upravo vokal označavao kao najtanji dio nastupa. Publici su, pak, bitniji scenski nastup, energija i pojava.

Ali što te razlike konkretno znače?

Pogledajmo samo prošlu godinu. Šveđanka Loreen, koja je već jednom pobijedila s hitom "Euphoria" bila je izraziti favorit natjecanja u Liverpoolu lani. Uoči finala kladionice su joj davale 50 posto izgleda, a Fincu Kaariji, favoritu publike, izgledi su iznosili 24 posto.

image

Loreen

Livio Andrijic/Cropix

Loreen je na opće zgražanje glasnog dijela publike, pobijedila s 583 boda, a Kaarija je bio drugi, s 526 bodova. Ono što je bitnije jest struktura bodova. Kaarija je od publike dobio nevjerojatnih 376 bodova, što je drugi najveći broj osvojenih bodova od publike u povijesti (ili od 2016., kada se radikalno promijenio sustav glasanja).

Međutim, ni to nije bilo dovoljno. Iako je Loreen na kraju od publike dobila samo 243 boda, najmanje u povijesti za nekog pobjednika, glasovi žirija su presudili. Ona je dobila 340, a on samo 150. I izgubio.

Vratimo se malo u povijest.

Do 2016. godine glasalo se tako da su se zbrajali glasovi žirija i publike, i prezentirali se kao jedan kombinirani rezultat, ali tada je slijedila velika promjena. Svaki žiri neke od ovogodišnjih 37 zemalja (Rest of the world računa se kao jedna dodatna, 38., ali bez žirija) dodijeli bodove od 1 do 8 te 10 i 12, a glasovi publike prvo se svi zbroje i onda se svakoj pjesmi dodijeli broj bodova ovisno o udjelu u broju glasova.

image

Maneskin

Bruno Press/abaca/Abaca Press/Profimedia/Bruno Press/abaca/abaca Press/profimedia

Koliko publika može pomoći izvođaču? Enormno. Sjetite se samo Leta 3 lani u Liverpoolu. Nakon glasanja žirija, bili smo u šoku. Let 3 dobio je mizernih 11 bodova i bio predzadnji, ispred Njemačke s tri boda. Međutim, od publike su onda dobili nevjerojatnih 112 bodova i završili 13.. Da se pitalo samo publiku, bili bi ukupno sedmi, dakle, šest mjesta više.

Pa koliko onda bodova treba Lasagni da bi pobijedio? Teško je reći. Od 2016. godine najviše bodova ukupno osvojio je Salvador Sobral 2017. godine., i to ogromnih 758 bodova, s tada rekordnih 376 bodova publike i rekordna 382 boda od žirija (najbliža mu je Loreen s 340 bodova žirija).

Pobjednik koji je najmanje dobio od publike je opet Loreen (243 boda), a najmanje od žirija ukrajinski Kalush Orchestra, samo 192, no publika mu je dala rekordnih 439 bodova, što je bio sympathy vote zbog rata.

To je samo jedan od smjerova prilikom računanja broja potrebnih bodova od žirija za Lasagnu da pobijedi.

Ako je u posljednjih deset godina pobjednik s najmanjim brojem bodova žirija bio Kalush, onda je logično reći da bi toliko bilo dovoljno i Lasagni. Ako, pak, Kalush izbacujemo iz jednadžbe, jer je statistička greška zbog ratnog stanja, onda je u posljednjih deset godina pobjednik s najmanjim brojem bodova žirija bio Maneskin, koji je skupio 206 bodova i nakon glasanja žirija bio tek četvrti. A to je otprilike mjesto koje trenutačno kod žirija drži i Lasagna.

image
Jessica Gow/tt/Afp

Ključno je jedno: druga generalna proba Baby Lasagne u petak navečer. To je za nas važniji nastup nego subotnji finale, jer na temelju njega, službeno svoje bodove daje žiri. Kad izađe u subotu na pozornicu, Lasagna će, dakle, već biti ocijenjen.

Naravno, precizna formula ne postoji, sve je to spekulacija. Kao relevantan, može se uzeti i sljedeći podatak. Od 2016. godine, pobjednik s najmanjim brojem bodova ukupno je Duncan Laurence iz Nizozemske, koji je pobijedio s osvojenih tek 498 bodova. On je od žirija dobio 237 bodova, a od publike 261 bod.

Vratimo se malo na omjere na kladionicama za ovu godinu.

To što Lasagna u četvrtak ujutro vodi s 41 posto naspram 19 posto Švicarca, ne znači da će dobiti dvostruko više bodova. Te brojke samo označavaju koliko izgleda imaju da pobijede. Dakle, mnogo će ovisiti i o tome koliko će bodova vodećem dvojcu uzeti ostali - od publike najviše Ukrajinke, iznenađujući dark horse, kontroverzna Irkinja, te šašavi Nizozemac, a od žirija Francuz, Talijanka i iznenađujuće Švedska, unatoč očitoj krađi od Faithlessa.

Ponovno, ovaj tekst napisan je prije drugog polufinala, što znači da bi Nemu izgledi mogli porasti nakon što se njegov nastup uživo vidi u svojoj cijelosti pred publikom s punim efektima.

Na kraju, pogledajmo koliko su kladionice precizne u predviđanju pobjednika. Od 2018. godine pogodile su sve pobjednike, osim Maneskina 2021. godine. Oni su bili peti na kladionicama tada, sa samo šest posto izgleda. Odnijeli su Eurosong u Torino.

EVO KAKO SU PROŠLI POBJEDNICI OD 2016. GODINE DO DANAS

2016. Ukrajina 534 boda žiri: 211 publika: 323

2017. Portugal 758 bodova žiri: 382 publika: 376

2018. Izrael 529 bodova žiri: 212 publika: 317

2019. Nizozemska 498 bodova žiri 237 publika: 261

2021. Italija 524 boda žiri: 206 publika: 318

2022. Ukrajina 631 bod žiri: 192 publika: 439

2023. Švedska 583 boda žiri: 340 publika: 243

(DRUGO mjesto: Finska 526 bodova žiri: 150 publika: 376)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 13:39