DVOSTRUKI VINIL

Jedan od najutjecajnijih punk bendova bivše Jugoslavije nakon 40 godina razveselio svoju vjernu publiku

Spomenimo da je u Termitima svirao i Damir Martinović Mrle koji je iz Termita perje prenio najprije u Let 2 pa zatim Let 3

Termiti u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner

 Nikola Petković/

Čak 40 godina trebalo je proći da se objavi dvostruki vinil ‘Vjeran pas‘ riječkih Termita. Ovaj nosač zvuka objedinjuje sve snimke najluđeg benda na području bivše Jugoslavije.

Jer, Termiti su od samih svojih početaka na scenu unijeli nevjerojatnu dozu anarhičnosti, otkačenosti, humora, općenito izniman šarm i stil. U manje od tri godine, Termiti su postali najluđi live bend, čudo neviđeno do tada, ali ne samo u Rijeci, nego i u cijeloj državi.

image

Predrag Kraljević Kralj u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner

Nikola Petković/
image

Termiti

Promo/

Mahnitost i sirova energija, ali i scenska artikuliranost ono je što je uvijek krasilo Termite i po čemu će zauvijek ostati upamćeni. Rezanje žiletima, skidanje na bini, animiranje publike s forama poput “sada svi legnimo na pod”, pa onda članovi benda liježu i sviraju na podu, a i publika također legne na pod i nastavlja plesati pogo tako da se udara nogama i rukama, zatim “minuta ukočenja”, gdje se bend usred svirke smrzne poput slike na ekranu bile su samo dio repertoara. Njihove pjesme o Skylabu, kišnim razdragancima, novoj umjetnosti, Uji gastarbajteru te punk himna ‘Vjeran pas‘ – s jedne je strane potpuni buntovni punk, provokativni, suvereni i žestoki, dok je s druge strane iznimno pitki i meloldični rock, a s treće strane neviđena psihodelija, humor i zajebancija.

image

Termiti

Nikola Petković/
image

Riječki Termiti

Nikola Petković/

Za mlađe generacije, koje to možda i ne znaju, a trebale bi znati, spomenimo da je u Termitima svirao i Damir Martinović Mrle koji je iz Termita perje prenio najprije u Let 2 pa zatim Let 3, te je tako kroz desetljeća to perje postalo svojevrsni koncertni fetiš Leta 3 i cijele riječke rock scene.

image

Damir Martinović Mrle u Dvorani mladosti

Nikola Petković/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:42